Jump to content

Komputer zawiesza się czasami po podłączeniu urządzenia USB

portals

Recommended Posts

Mam taki problem i nie mogę znaleźć rozwiązania. Komputer dość często zawiesza się gdy podłączam coś pod USB. Nie ważne co, jaki system; komputer zamarza całkowicie.

Dziś podłączyłem np. kabel mini usb(sam kabel) i komputer się zawiesił. Wydaję mi się że może być to jakaś wada obudowy(napięcie elektryczne?). Ma ktoś pomysł? Nie raz przez to traciłem mnóstwo czasu.

Z tego co zauważyłem komputer zawiesił się przy podłączeniu:

• Pendriva (szczególnie często)
  • Kamery internetowej
  • Dysku przenośnego
  • Kabla
  • Telefonu
Więc urządzenie nie ma znaczenia. Z góry dzięki za pomoc.

''Wada obudowy'' Czyli to jest interfejs zewnętrzny ?

Tak, przedni.

Nie jestem ekspertem z fizyki ale cała obudowa(Cooler Master HAF 932) jest metalowa(okolice usb też), jest na gumowych kolkach i jakoś połączyłem te fakty.

Postaram się sprawdzić z tylu. Jednaka wiadomo że to mniej wygodne.

Wymienić uszkodzony element obudowy, skoro robi zwarcie. Sprawdzić czy jakiś element przedłużki nie dotyka, jakimś pinem do obudowy, która jest uziemiona do zasilacza. Powinieneś mieć w zestawie z płytą gł. takiego śledzia z dodatkowymi 2 gniazdami USB, zamień przedni panel z tym i zobacz czy komputer się zwiesi po podłączeniu pendrive. Jezeli nie to wiadomo, przedni panel ma zwarcie, jeżeli tak to płyta gł. do serwisu.

• Positive 1

Kpuc ma rację..nie widziałem wcześniej tego tematu...jeżeli masz problem tylko z przodu to są dwie opcje ... 1..uszkodzony front panel..przykra sprawa bo bardzo potrzebny, ale da się zastąpić innym modułem który można kupić dla kieszeni 5,25, lub nawet dla małego 3,5. 2..problem na płycie głównej z łączem dla front panel i dalej kontroler USB...to już gorzej bo jeżeli raz działa, a raz nie to serwis będzie trudny. Jeżeli próba opisana przez Kpuc się uda to winowajca będzie znany.. :smile: .

• 4 weeks later...

Ja też tak miałem czasem po podłączeniu wejścia usb komp zamarzał i nie mogłem nic zrobić. Okazało się że gniazdo przednie miałem uszkodzone i ono robiło przebicie. U mnie nawet obudowa od kompa kopała odłączyłem w biosie przednie wejście wymieniłem na nowe i teraz gra jak złoto.