Jump to content

Zamykanie systemu

korn06

Recommended Posts

Nie wiecie gdzie szukać odpowiednich wpisów, tak żeby po naciśnięciu 'Zamknij' wyłączało kompa bez tych komunikatów- to chyba jakiś program do optymalizacji systemu tak mi zmienił:

Dołączona grafika

Edited by korn06

Każdy uruchomiony program blokuje szybkie zamknięcie systemu, a im dłuższa lista autostart tym mniej pamięci Ram mamy do użytku ponieważ korzystają z niej programy w tle.

Programy listy autostart ograniczamy do naprawdę niezbędnych.

Był w XP wpis w rejestrze, który umożliwiał szybszy zrzut zamykanych programów, ale nie sprawdzałem tego w win7. Jego odpowiednik to..WaitToKillServiceTimeout..

Program jdownloader blokuje tobie zamknięcie systemu. Jak to zostawisz to w 30 sekund powinno się samo pozamykać. Ja mam identycznie z IDM, Program blokuje by system nie mógł się zamknąć gdy on pracuje. Zresztą większość programów będzie krzyczeć, to jest chyba wbudowana auto blokada systemowa.

Uruchamiasz regedit, dajesz wyszukiwanie kluczy RUN (cały ciąg). W nich jest zapisana część programów startujących razem z systemem i kasujesz odpowiednie wpisy. Potem F3 i znajduje następny klucz RUN itd,itp aż po F3 napisze że nie ma więcej kluczy RUN. Pod niektórymi RUN jest czasem RUNONCE też warto tam zaglądać. Oczywiście patrzeć na ścieżkę dostępu tego co kasujemy i mieć pewność że to jest właśnie to czego chcemy się pozbyć. Część programów może być możliwa do wyłączenia po uruchomieniu aplikacji "msconfig". Tam jest zakładka startup i można powyłączać jeżeli któryś się tam zaplątał. TYLKO OSTROŻNIE z tym ! Z rejestrem też :smile: