kubekpop Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 (edytowane) Mam taki dylemat... Mam 2 zasilacze, jeden Cooler Master chyba 430W, a drugi Tracer Highlander 600W. Mój sprzęt to: P5K E5700 GTX 560 SSD 60GB HDD 1TB 1xDVD 2x80mm fan 1x120mm fan I czy ta 430 wystarczy mi na to (+podnoszenie napięcia na cpu)? Bo ostatnio nie wyrabiała, ale miałem 3xHDD... Bo jakoś nie mam zaufania do tego Tracera... I jeżeli na moim chłodzeniu (jakaś Scythe Katana) przy napięciu 1.65V i taktowaniu 4.4 tremperatura mi skacze do ponad 70 stopni, to czy kupując lepsze chłodzenie mógłbym ją zmniejszyć do bezpiecznej? Edytowane 29 Czerwca 2012 przez kubekpop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Gdzie tu piszesz o UPS'ie? Jak tak bardzo chcesz po Angielsku to PSU. Według mnie powinieneś sprzedać obydwa i kupić jeden dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubekpop Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 (edytowane) Lol, nie UPS tylko PSU -.- Sry za pomyłkę... literki mi się pomieszały. A ten Cooler Master nie wyrobi? Jeśli nie, to polećcie mi jakiś przyszłościowy zasilacz (taki, co za rok go będę mógł do nowego zestawu wsadzić) w rozsądnej cenie (nie mam na razie żadnych funduszy, ale na rynku zasilaczy chyba nie jest tak dynamicznie?) Edytowane 29 Czerwca 2012 przez kubekpop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Temperatury zbijesz dobrym chłodzeniem i porządną pastą, ale nie daje się napięć dużych tylko jak najmniejsze. W ramach zabawy i nauki policz sam...zasilacz powinien mieć co najmniej 70 W zapasu po podbiciu procesora. 1...http://extreme.outer...culatorlite.jsp. 2...http://www.thermalta...n.com/index.jsp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubekpop Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Dobra, potrzebuję 500W, a zalecane 550W. Ale ja się boję miec kręconej karty i proca na tym Tracerze :( Polecicie coś przyszłościowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Pieniążki zawsze pieniążki się podaje...zasilacz może kosztować 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubekpop Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 (edytowane) Do 300 zł się coś znajdzie? Może od dziadka coś dostanę :D Edytowane 29 Czerwca 2012 przez kubekpop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Masa zasilaczy ....wpiszę ci w ten post kilka modeli. 1...http://www.agito.pl/zasilacz-ocz-zs-550w-sli135mm-221-479793.html?cid=220 2...http://www.agito.pl/zasilacz-corsair-cx600v2-600w-221-476227.html?cid=220. 3...http://www.agito.pl/zasilacz-ocz-stealthxstream-2-600w-221-393670.html?cid=220. 4...http://www.agito.pl/zasilacz-corsair-gs500-500w-221-579739.html?cid=220 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Ja mam OCZ ModXStream Pro 700W i sobie chwalę ale za 300 zł dostaniesz nawet Corsair TX 750W. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubekpop Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Co ja bym bez Was zrobił :) I tak dla zaspokojenia sumienia - to dobry wybór, ta zmiana z Tracera? Bo ogólnie szkoda mi kasy, ale jak mi sypnie się coś razem z zasilaczem, to ja dziękuję :P Niby nie było by najgorzej, bo by poszła sprawa do TTracera, potem do sądu, rzeczoznawcy itp., ale po co to wszystko :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Nie ma sensu zmieniać zasilacza..ten Tracer 600W to wytrzyma, ale dla spokoju ducha to zakupiłbym 600W z dobrej marki. Inna sprawa że podkręcanie karty i procka to nie najlepszy pomysł bo w pudle robi się piecyk, a licznik energii dostaje zawrotów głowy.. Podkręcasz to co blokuje w Twoim wypadku procesor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubekpop Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 (edytowane) A czy nie byłoby lepszym wyborem wykosztować się na Core2Quad zamiast nowego zasilacza? Bo szczerze mówiąc, czytałem, że już nie jest tak źle z tymi obecnymi Highlanderami... Co myślicie o tym? http://allegro.pl/in...2444986814.html Pójdzie na P5K i nie będzie ograniczał karty? Czy poczekać rok i kupić nowoczesną, mocną maszynkę? Bo w zasadzie obecnie nei mam zapotrzebowania na wydajność - gram se w CoD4... Edytowane 29 Czerwca 2012 przez kubekpop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Jeżeli nie masz funduszy na nowy komputer a jego zakup zakładasz dopiero za rok, to: Q6660 + P5K to dobry zestaw. Oczywiście OC do 4GHz i śmigasz w każdy tytuł. Sam rok temu posiadałem Q6660 i brałem się z zamiarem kupna P5K Delux, lecz problem z znalezieniem tej płyty ostudził mój zapał. Q6660 to słaby procesor, w podstawowej formie 4x2,4GHz - jego ratuje tylko OC, przy 4x4GHz i 6MB cache daje do wiwatu. :) Resztę komputera masz całkiem w pożo. Ja bym tobie radził uzbierać 900zł i kupić płytę + procesor (phenom2 lub FX) Nic nie napisałeś o Ramie: DDR2 czy 3 ? Zapewne 2 Cooler Master 430W - według mnie jest na styk, a drugi Tracer Highlander 600W znajduje sie na czarnej liście. ps To możesz zawsze sprzedać:. P5K (230-260zł) E5700(170-180zł) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubekpop Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Z 900 zł będzie problem, pomyślę nad tym quadem (serio można do 4GHz?). A za rok zamierzam kupić w końcu od 5 lat porządnego kompa. Zero kompromisów. P.S. Ile ten P5K był warty w dniu premiery? Pamięta ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Sam procesor nie wystarczy....na OC starego Quad do 4 Ghz potrzeba dobry zasilacz , dobrą chłodnicę i przewiewną budę by się nie ugotowało wszystko. Gra nie warta świeczki. Lepiej szukać kupca na to co masz i kasę inwestować w nowszy sprzęt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubekpop Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 (edytowane) To czekam rok i kupuję se nowy całkiem nowy sprzęt (prócz GTX 560, jeśli wytrzyma, chyba, że będę potrzebował czegoś mocniejszego, to kupię to)... Dzięki za rady. A tego nie sprzedam, bo mam do niego inne plany po zakupie nowego :) Z ceną to chodziło mi o to, aby znaleźć współczesny odpowiednik cenowy tego P5K w dniu premiery :) --- I podepnę pytanie na inny temat: Mam takiego kompa, gdzie mam jakiegoś dual core 3.2GHz, i GF 6600GT (Gigabyte, pasywne chłodzenie). I ta karta jest kręcona. I dośc się grzeje, więc położyłem na niej wiatrak. Teraz temperatury są w okolicach 70-80stopni w konkretnym stresie. I taka sprawa: gdzie dać dodatkowy wiatrak, aby wywalał to gorące powietrze? Bo na razie wyglada to tak, że gorące powietrze idzie wzdłuż radiatora, odbija się od obudowy i wraca do kompa, przez co wszystko się gotuje (wentyl na cpu wciąga to powietrze pewnie). Jak zdejmę pokrywę obudowy, to za to jest głośno strasznie... Edytowane 29 Czerwca 2012 przez kubekpop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Każda buda powinna mieć wiatrak z przodu który tłoczy świeże powietrze i wiatraki z tyłu które to ogrzane wyciągają to jest normalna cyrkulacja powietrza. W nowszych budach są jeszcze wyciągi na górze pudla. // Z kartą dobrze zrobiłeś dodając wiatrak tylko ustaw go by tłoczył powietrze do środka karty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubekpop Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 No właśnie tłoczy do karty, a jak wiemy radiator ma takie jakby wyżyny i doliny, i tymi dolinami to gorące powietrze leci i potem zawraca do budy. Jest tam miejsce z przodu i z tyłu na wiatraki, to szczelę je tam :) I jeszcze jedno: czy ustawienie kolejnego wiatraka tak, aby tłoczył powietrze na kartę, ale na stronę procesora graficznego, to dobry pomysł, czy nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Najpierw porządny przewiew w budzie potem reszta. Jeżeli obudowa przyjmuje 120mm to tylko takie..80mm nie są tak wydajne. lub jeżeli jest miejsce na dwa to zamontować dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubekpop Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Wielkie dzięki. Nie wiem, co bym bez Ciebie zrobił :D I jakie sterowniki pod WinXP polecasz do GF 6600GT? Najnowsze NVidia, czy jakieś archiwalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi