smox Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Dosyć dawno chodziłem do szkoły, więc sporo już zapomniałem. Chciałbym więc zapytać kogoś bardziej wykształconego, które z podanych niżej zdań są bardziej poprawne. 1a. Dookoła zwierzęta, tak czworo jak i dwunożne. 1b. Dookoła zwierzęta, jak czworo- tak i dwunożne. 2a. Twój przyjaciel, okazało się, sam cię oszukał. 2b. Twój przyjaciel, jak się okazało, sam Ciebie oszukał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkus Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Na pewno 2a jest dobrze a co do 1 to chyba 1b jest dobrze. Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez Darkus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raven Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 1a i 2a, według mnie są dobre, ale polonistką nie jestem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Dosyć dawno chodziłem do szkoły, więc sporo już zapomniałem. Chciałbym więc zapytać kogoś bardziej wykształconego, które z podanych niżej zdań są bardziej poprawne. 1a. Dookoła zwierzęta, tak czworo jak i dwunożne. 1b. Dookoła zwierzęta, jak czworo- tak i dwunożne. 2a. Twój przyjaciel, okazało się, sam cię oszukał. 2b. Twój przyjaciel, jak się okazało, sam Ciebie oszukał. Wydaję się, że w tekście było "Twój przyjaciel, okazało się, sam cię odszukał". Według mnie powinno być "Twój przyjaciel, jak się okazało, sam Ciebie odszukał". Słowo "ciebie" można napisać też z małej litery. Co do pierwszej sentencji - 2b bardziej do mnie przemawia, ale to tylko mój punkt widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Dookoła zwierzęta tak dwu-, jak i czworonożne. Twój przyjaciel, jak się okazało, sam Cię oszukał...tutaj powinno być również bez wyrazu sam...Twój przyjaciel, jak się okazało oszukał Cię. Jeżeli ma być odszukał...Twój przyjaciel, jak się okazało sam Cię odnalazł. Cię jako zwrot grzecznościowy powinien być z dużej litery...ciebie jest tutaj błędnie użyte, choć często używane w języku potocznym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 @malakas, zwróć uwagę na słowo ODSZUKAŁ, nie OSZUKAŁ. W tekście jest odszukał, @smoksowi zjadło literkę "z". Ma to znaczenie co do znaczenia wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Jeżeli ma być odszukał... Twój przyjaciel, jak się okazało, sam Cię odnalazł. Dookoła zwierzęta tak dwu-, jak i czworonożne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Podałem całe zdania, ale głównie chodziło mi o to - 1a. tak czworo jak i dwunożne. 1b. jak czworo- tak i dwunożne. 2a. sam cię 2b. sam Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 @smox i dobrze że podałeś zdania bo wiele razy kontekst kształtuje wypowiedź, a rzadko tłumaczy się dokładnie ze względu na różną gramatykę języków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Dziękuję wszystkim za zabranie głosu w dyskusji. Wersje moje i @metka58 były błędne, więc wstawiamy wersję @Malakasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi