Jump to content

Led vs Plazma.

LordDino

Recommended Posts

Chłopacy. Mam pytanko z jakiego powodu w tym momencie wszyscy sprzedawcy bardzo się podniecają i wciskają ludziom telewizory plazmowe? Ja jak parę lat temu kupowałem moje lcd to plazma była droga prądożerna i nikt jej nie brał. Teraz te telewizory są takie dobre czy to jakiś chwyt marketingowy żeby sprzedać je np. z magazynów.

Plazma to stara technologia i sprawdza się jedynie na odtwarzaczach DVD. Zalega tego masa w magazynach i chcą na siłę wypchać ludziom. Telewizor LED jest zbyt nowy i jeszcze w powijakach. Obecnie najlepszy telewizor to 42 cale LCD w wersji Full HD...duży plus to możliwość zmiany softu z zwykłego Pendrive.

LED v Plazma..bez dwóch zdań LED, ale drogi model.

LED posiada lepszą barwę kolorów od LCD...nie barwę tylko nasycenie kolorów. To prawda, ale mają kłopoty z wieloma innymi parametrami. Obecnie trzeba słono zapłacić by mieć dobry telewizor LED. Tanie modele to niska jakość. Dlatego napisałem, że w powijakach. Warto będzie kupić gdy ta technologia z droższych modeli zejdzie do średniej półki cenowej, czyli dla każdego.

Dużo tanich telewizorów ma kłopoty z rozłożeniem i równomiernością podświetlania, podobnie jak tanie monitory LED dla komputerów.

//

Plazma jako telewizor była wcześniej niż LCD. Najpierw pojawiła się plazma, potem wszedł format HD Ready, dalej Full HD, dalej LCD, a teraz rynek telewizji idzie w stronę 3D i LED.

Nie mylić telewizora z monitorem dla komputerów. Plazma to przeżytek i są duże markety gdzie plazmy już nie ma. Są tylko LCD i LED. W Polsce może jeszcze wypychają ludziom by opróżnić składziki, ale to i tak prądożerny szajs nadający się jedynie jako ekran dla DVD. Jedyna opcja to taka, że ktoś lubi oglądać telewizję pełną plam i przebarwień. To tak z obserwacji i opinii u wielu ludzi.

Mam trochę doświadczeń z plazmą bo ustawiałem wiele takich TV. Najbardziej śmiesznie było u znajomego, który zajechał dwie plazmy wielości 42 cale zanim kupił LCD.