kobal Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Kalendarz na miesiąc październik 2012 Dwa kalendarze na nowy miesiąc. Tradycyjnie, jeden autorstwa Kpuca i drugi z gsc-fan.com. Taa, koniec świata coraz bliżej... Więcej propozycji od Kpuca w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 To ja dorzucę te znalezione przeze mnie w sieci ; do pobrania ; http://www.imagebam....ed3e64213233041 , http://www.imagebam....d88614213233070 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Survarium ma ładny kalendarz...inne kwestia gustu dla mnie są bardzo ciemne. Podoba mi się również ten od @Kpuc z trzema kominami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papaczos Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Ja mam małą uwagę w temacie tych kalendarzy na poszczególne miesiące (który to temat, jak i jego zawartość są super i jeden z kalendarzy na dany miesiąc regularnie ląduje u mnie na pulpicie jako tapeta), a konkretnie mam uwagę do nazwy tematu. Temat zawsze nazywa się "Kalendarze na miesiąc grudzień 2011" czy "Kalendarze na miesiąc październik 2012". Chodzi mi o używanie poprawnej polszczyzny i wystrzeganie się wypowiedzi, które można określić jako „masło maślane”, czyli takich, w których jeden z członów wypowiedzi jest zupełnie niepotrzebny, bo nie wnosi żadnej nowej informacji. Krótko mówiąc nie mają sensu wyrażenia typu „miesiąc maj”, „akwen wodny”, „cały komplet”, „okres czasu” czy zwroty w stylu „cofnąć się do tyłu”, „dalej kontynuować” czy „spadać w dół”. Wiadomo, że nikt nie jest doskonały i popełniamy w naszych postach różne błędy stylistyczne czy frazeologiczne, ale w tytułach tematów, które są wytłuszczone i znajdują się na stronie głównej naszego forum moglibyśmy trochę popoprawiać i zmienić tytuł tego tematu na "Kalendarze na październik 2012" - bo tak powinno prawidłowo być w naszym ojczystym języku :thumbsup: PS: Znalazłem jeszcze jednego potworka w nazwach tematów, a mianowicie "Problem z PDA (qwest solijanka)". Jak już musi być użyte to obce słowo, to albo "kwest" (brrr) albo po angielsku "quest" ale na pewno nie "qwest". Nie wiem też, czy przypadkiem nie pisze się "Solianka", ale to już pytanie do ekspertów 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 3 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Dzięki za zwrócenie uwagi, w pełni cię popieram w kwestii qwestów i solijanek, niemniej tytuł tematu zostanie taki jaki jest. Tematy z kalendarzami tak były nazywane od początku istnienia forum, więc jest to niejako tradycja, a wiadomo że tradycji wiele uchodzi Myślę, że jakoś to przebolejesz, w końcu to nie forum o czystości języka polskiego. Wystarczy, że będziemy pamiętać, że "uje się nie kreskuje" :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papaczos Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Myślę, że jakoś to przebolejesz... Nie no, oczywiście, że przeboleję. Jak tradycja, to tradycja, będziemy ją w takim razie dalej kontynuować jeszcze przez długi okres czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 (edytowane) ...Nie wiem też, czy przypadkiem nie pisze się "Solianka", ale to już pytanie do ekspertów Moim skromnym zdaniem, rzeczona Solijanka, powinna być pisana jako Soljanka, jakby zobrazowanie dźwiękowe tego rosyjskiego słowa Солянка. Jeśli ktoś gdzieś używa formy Solijanka, to uważam, że zbyt obrazuje wydźwięk tego słowa. A co do wypowiedzi @kobala: ...Myślę, że jakoś to przebolejesz, w końcu to nie forum o czystości języka polskiego. Wystarczy, że będziemy pamiętać, że "uje się nie kreskuje" :thumbsup: To fakt, że to forum nie jest tylko o czystości polskiego słowa, niemniej jednak, należy się starać pilnować tej czystości, bo to może źle świadczyć o poszanowaniu przez nasze Forum poprawnej pisowni. I dobrze się dzieje, jak widzę na Forum, że @malakas, @LordDino, czy inni z wierchuszki, a nawet sami członkowie naszego Klanu Stalker Team, poprawiają niesfornych "pisarzy". Mi też często zdarza się w pisaniu "walić" byki, ale z pokorą przyjmuję uwagi tych, którzy słusznie to zauważą. Dobrze się też dzieje, że członkowie mają chęć i odwagę na przytaczanie potknięć innych, bo to pozwala na uczenie się i staranniejsze przykładanie się w dalszych wypowiedziach, by znowu nie "podpaść". Myślę, że nikogo nie uraziła ta moja wypowiedź, jeśli tak, to sorki, ale pisać o tym trzeba. Edytowane 17 Października 2012 przez metek58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi