pacjent1972 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Czy jesteście wyjątkowi, czy wybitni, albo po prostu zwykli, każdy z was ma swoje ulubione smakołyki, przekąski i dania. Każdy z nas mieszka gdzie indziej, w każdym tym miejscu jest coś fajnego do chrupnięcia. Każdy z was na pewno miał babcię która dbała o jego żołądek w dzieciństwie, i na pewno pozostały wam smaki z tamtego okresu do których teraz po latach czasami warto wrócić i upitrasić sobie coś pysznego. Pamiętam u babci były świnki i zawsze na święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia zabijano świniaka. Nigdy nie zapomnę jak pyszna była świeżo uwędzona kiełbaska, pachnąca przyprawami, czosnkiem i dymem z wędzarni. Tuż pod skórką była pyszna słona galaretka, środek dobrze przyprawionej i przyrządzonej kiełbasy miał zielonkawy kolor. Do tego pajda swojskiego chleba z własnego wypieku i życie śmiało się od ucha do ucha. Dziś trudno trafić na porządną wiejską kiełbasę, sama chemia i badziew. Do swojskiej kiełbasy pasuje staropolski żur, gęsty i lekko kwaśny, z przyprawami i czosnkiem, do tego jajko i miód w gębie. Co powiecie na bigos? Mocno zabarwiony przecierem pomidorowym, z kawałkami jakiegoś dobrego mięska, koniecznie z kwaszonej kapusty, na pikantnie.Do tego świeży chleb. Rewelacja. U mnie zawsze na święta Bożego Narodzenia podtrzymuje się tradycję i jest 12 dań,najlepsze co zawsze najlepiej smakuje w święta to gołąbki i pierogi ruskie oraz z kapustą . Gołąbki z pysznym farszem, z ryżu, smażonej słoninki (skwarki), kawałkami podsmażanej kiełbasy, przyprawami, pyszności!Polane gęstym grzybowym sosem. A Wy, co lubicie wrzucić na "ruszt" ? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Koksar Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Lubie jeść Kiełbase z grilla ,warzywa, Kurczaka z rożna :) itd. Konserwy Ryby Beff jerky. Edytowane 1 Grudnia 2012 przez Koksar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Fryrki Pizze Wszystko co z grilla Barszcz biały ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiedzianeJaja Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Gotowane ziemniaki z masłem i białym serem. Wiem że to dziwne ale całkiem smaczne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Koksar Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 MiedzianeJaja zobacze czy takie smaczne :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korn06 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Kuchnia włoska, czyli pizza i spaghetti :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 W moim jadłospisie nie może zabraknąć schabowego z ziemniakami i kapustą kwaszoną. Kiełbasa z dużą ilością czosnku, najlepiej samemu robiona, bigos w każdej ilości, flaki (szczególnie dziń "po" ), wędzony węgorz, samemu ubity. Nie mogę zapomnieć o zapiekankach z dworca PKP - najbardziej niezdrowe, ale jakie smaczne :teehee: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czujny Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Cichy, przez Ciebie zrobiłem się głodny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalib99 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Ryby Pizza Konserwa "rozkosz turysty'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Pizze własnej roboty Kochany Doner Kebab Spaghetti Zapiekanka Rosołek Wszystko z grilla (na ogniu ) Schabowy/Mielony z ziemniaczkami z trawką i ogóreczkiem/kapuchą kiszoną ;D Na deserek często idą ciasteczka z marmoladą Gulasz A jak oglądam filmy to lubię chrupać surówkę A no i zapomniałem o mojej prawie codziennej kolacji tj. podwawelska na grillu(na prąd :biggrin: ) z podgrzaną cebulką,tościki z pasztetem drobiowym i ketchupem.Czytając to przypomniałem sobie że nie jadłem kolacji :smile: Edytowane 1 Grudnia 2012 przez Jurij 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naznaczony Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Miedziany się wreszcie pojawił :D A co do tematu to lubię wiele potraw schabowy z ziemniakami,bigos, smalec,pasztetową,salceson (wiem że tak mało światowo ale cóż :D) Pizzę kebaba, spaghetti potrawy z grilla, lubię także Skwarki z tłuszczykiem i chlebkiem :D Kiełbasę smażoną, zeszkloną cebulkę jako dodatek do różnego rodzaju hamburgerów, wszelkiego rodzaju kotlety, prażoną cebulkę własnej roboty lubię także Mortadelę obtoczyć w bułce i jajku i to usmażyć.Lubię wszelkiego rodzaju sosy i dodatki (majonez i chrzan mogę jeść kilogramami, nieraz chleb sobie smaruję masłem i na to dużo majonezu albo chrzanu ) Jem też sporo warzyw i owoców. Wiem, że się niezdrowo odżywiam ale to nie moja wina że lubię zjeść konkretnie a jak raz w tygodniu nie będę miał mięsa to jestem wręcz chory i nerwowy Jak lekarzowi powiedziałem co lubię jeść to mi odparł "Chłopie to ty jeszcze żyjesz?" powiedział że mam ograniczyć bo cholesterol mam trochę za wysoki :D. Nie wyobrażam sobie życia będąc wegetarianinem, jakby bóg chciał bym jadł samą zieleninę to bym się królikiem urodził :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Za te skwarki w smalcu na chlebie to ktoś powinien Nobla dostać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naznaczony Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Za te skwarki w smalcu na chlebie to ktoś powinien Nobla dostać . I tu się zgodzę :D Najlepszy jest smalec ze skwarkami "własnej roboty" taki to mógłbym łyżkami jeść :D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Ja w czasie "zalewania" czosnku i tartego jabłka dodaję, oczywiście zioła i inne dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naznaczony Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 będę musiał też spróbować z tym jabłkiem :D Ja to do smalcu skwarek dodaję , a ziołami nie zepsuje się "smalcowego" smaku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianox213 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Narazie jestem na diecie. Przez wysoki poziom cukru grozi mi cukrzyca. Nie wiem skąd to się wzięło. Bo jestem osobą bardzo aktywną fizycznie, gram w piłkę w lidze, treningi 4 razy w tygodniu, pływam, siłownia. Widać coś ze mną nie tak. Ale tak to uwielbiam kuchnię włoską. Spaghetti, lazania, pizza itd. Niestety nie mogę teraz tego jeść i zapewne w najbliższym czasie będę musiał obyć się smakiem. A tak to mięcho gotowane, ryby, dużo warzyw, serek biały, można powiedzieć białko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 będę musiał też spróbować z tym jabłkiem :D Ja to do smalcu skwarek dodaję , a ziołami nie zepsuje się "smalcowego" smaku? Z całą pewnością nie zepsujesz. Wytapiasz i zalewasz. Boczek wędzony, tłusty się nadaje - zapach (właśnie mam ślinotok) niesamowity :ermm: . Idę jeść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ja, panowie, uwielbiam siadać do jedzenia dobrze wygłodzony, na serio. Zauważyłem, że każdą (w miarę dobrze przyrządzoną) potrawę zjadam z apetytem. Jeśli jestem w domu, to jem wtedy, kiedy dobrze zgłodnieję. Polecam, wszystko smakuje o niebo lepiej. Jest to też porada dla żon tych panów, co w domu im marudzą przy stole, że to i tamto siamto. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liar Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Jestem w pracy, właśnie położyłem sobie na biurku chlebek słowiański i smarowidło kaszubskie - coś jakby metka ale w pudełku. Do tego jeszcze babka jogurtowa i kawa. Jak dla mnie jest to śniadanie idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiedzianeJaja Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 To ja dodam jeszcze żonowe krokiety z czerwonym kwaśnym barszczem oraz własnoręczną galaretę z koguta z dziesięcioprocentowym octem spirytusowym. Mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krwawy Baron Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Polecam kuchnię polską, czyli nasze dobre pierogi ruskie, schabowe, filety z kurczaka, rosoły i inne. Według mnie, żadne tam amerykańskie czy francuskie diety nie umywają się do naszych potraw. Smakowite są również kuchnia włoska, grecka oraz orientalna (bliskowschodnia, nie azjatycka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sedoro Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Ja polecam pizze dowomej roboty, wychodzi koło 15PLN za dwie duże pizze licząc z prądem.Ciasto jest łatwe w zrobieniu:1. do rondelka wlewamy pól litra/szklankę(grube ciasto/cienkie) mleka dodajemy 1/4 kostki drożdzy i łyżeczke cukry2. podgrzewamy aż się drożdże rozpuszczą, ale nie może się zagotować3. wlewamy do miski z mąką, wcześniej do mąki dodajemy sól4. mieszamy dodając mąki aż ciasto będzie lepkie5. dodajemy oliwę z oliwek6. wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok.30min7. sypiemy mąkę na blat, rzucamy na nie cisto przedzielamy na pół8. wałkujemy ciasto i kładziemy na blachę posypaną krupczatką9. wrzucamy co chcemy na pizze10. pieczemy 20-30 minut w piekarniku w 170-180C (zależy od ilości składników i grubości ciasta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganges Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) Ja polecam kuchnię z naszych dawnych kresów wschodnich(popularna w woj. Lubelskim) smacznie i tradycyjnie. Chociaż ostatnio w lokalu znajomego za darmochę mam to kebaby jem :) i nawet mi smakują. Z faworytów? Ciężko wybrać dawno przestałem niejadkiem być. Ale chyba: 1. Grochówka(wojskowa :)) 2. Kasza gryczana zapiekana 3. Bigos 4. Domowe wędliny 5. Karkówka 6. Kebab Moja szczęśliwa 6stka. Edit: A z dodatków różnych preferuję sosy mięsne, czosnek i musztardę chrzanową. Edytowane 25 Lutego 2013 przez Ganges Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junx Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Czasami, ale nie za dużo:1. Pizza2. Kebab3. Gyros W domku: 1. "Śmieszne" Kotlety - Nie pamiętam nazwy, ale są to kawałki mięsa z ubitymi białkami, mogę to jeść cały czas.2. Schabowy3. Domowa Pizza [szybko się kończy] A na deser:- Serniki wszelkiej postaci- Karpatka- Grzybki czekoladowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Адам Хмелевский Opublikowano 25 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) Kuchnia włoska, czyli pizza i spaghetti :)Jak tak samo :) dodam jeszcze, że lubie konserwe! Edytowane 28 Maja 2014 przez Адам Хмелевский Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.