Skocz do zawartości

Jak przywrócić wygląd aero w Windows 7?

metek58

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Dziś, po włączeniu kompa, znikło ustawienie aero pulpitu i jest uboga wersja. Próbowałem PPM i wejście w personalizację, ale okienko "Kompozycje systemu Aero" jest nieaktywne. Czy ktoś wie, co mogło spowodować wyłączenie tej opcji i czy wiadomo komuś, jak mam wymusić na kompie, powrót do normalności. Proszę o pomoc, bo na tym etapie, jestem za krótki.

Chcę dodać, że poniżej w "Kompozycje podstawowe i o dużym kontraście", też okienko Podstawowy Windows jest nieaktywne.

W dniu 3.12.2012 o 08:03, 'czernobyl10 napisał(a):

@Metek nie złapał Ci komputer czasem jakiegoś wirusa. Spróbuj przywrócić system z punktu przywracania, stan przed awarią.

Spróbować można, ale mam płatnego Nortona i chyba by nie przepuścił dziada. Najlepiej przeskanuję cały system i wtedy się okaże, czy załapał jakiś szajs.

W dniu 3.12.2012 o 08:08, 'czernobyl10 napisał(a):

Powyżej masz kompozycje systemu areo, tam spróbuk włączyć.

W poście nr 1 napisałem, że nieaktywne to jest. Skanuję kompa i pokazuje, że wykrył i usunął 35 zagrożeń. Zobaczę ile wykryje po zakończeniu skanowania, ale to potrwa, bo jest 1500 GB do przejrzenia.

Wczoraj był przy kompie mój 14-letni syn, może i on coś grzebał, ale jak zamykałem system, nic podejrzanego nie zauważyłem. Jak rano zapuściłem kompa, to od razu pojawił jakiś komunikat (nie zdążyłem przeczytać), było coś o tym, że nie może się połączyć, czy włączyć coś z opcjami systemu i miałem pulpit bez areo. Może pamięć siadła, czy co?

W dniu 3.12.2012 o 09:00, 'korn06 napisał(a):

Przeskanuj dokładnie Malwarebytes Anti-Malware i Spybot - Search & Destro- ja tych dwóch programów używam.

W tej chwili, już od dobre pół godziny, Norton (wersja płatna, to chyba zrobi to dobrze) skanuje całego kompa. O wynikach poinformuję, po zakończeniu skanu.

Zanim zaczniesz grzebać..idź do panelu sterowania zakładka..Informacje o wydajności i uruchom ocenę komputera przez windows. Po ponownej ocenie sprawdź czy styl aero jest aktywny. Napisz jaką ocenę dał system. Jeżeli nie pomoże trzeba szukać głębiej. // Komunikat mógł być o słabej wydajności dla aero i dlatego zablokowało styl.

Ok, @malakas, uruchomiłem samokrytykę systemu jak przeleci, to dam znać. Tu wrzucam screena z CClinera z autostartu. Ten BCU po wyłączeniu w CCliner, za jakiś czas jak zajrzę w CCliner, to znów włączony, cholera. Tu screen wydajności.

post-1615-0-65441600-1354528988_thumb.pn

post-1615-0-01523900-1354529596_thumb.pn

Edytowane przez metek58

Tu zamieszczę w kolejności screeny z CClinera, jakie opcje mam uruchomione. Włos się jeży, ale które można bezszkodowo wyłączyć?! Jak ktoś ma dobrze obcykane, co mógłbym spokojnie wyłączyć z tych podanych pozycji, to proszę o sugestie, za co z górki dziękuję.

post-1615-0-29774000-1354533331_thumb.pn

post-1615-0-85792900-1354533377_thumb.pn

post-1615-0-82396000-1354533398_thumb.pn

post-1615-0-42604100-1354533416_thumb.pn

post-1615-0-34767500-1354533445_thumb.pn

post-1615-0-17060300-1354533466_thumb.pn

Można wyłaczyć: Windows: u torrent Dropbox Internet Expolrer: wszystkie Firefox: adobe, google,nvidia,picasa, realplayer, winamp Poza tym wejdź do zakładki Dodatki i tam wyłącz i usuń zbędne Zaplanowane zadania: ja mam aktywne 3, większość twoich nie wiem do czego służy Menu kontekstowe: które są zbędne to wyłącz

Po namyśle, nie będę nikomu na odległość zawracał gitary. Sądziłem, że to łatwa sprawa, wyłączyć i kwita. A tu nie, trzeba głębszej analizy, więc zaproszę kogoś z odpowiednim doświadczeniem w tym temacie i sam obejrzy, co potrzeba, a co nie. Najprościej, to zrobić format i postawić system od nowa, to najlepsze lekarstwo. Ale tyle tu dobrych gier powgrywanych, to potraciłyby chyba coś, po obaleniu systemu. Dzięki wszystkim za rady, system wrócił i odzyskał sprawność.

W ten sposób nie nauczysz się nigdy a takie podstawowe rzeczy warto wiedzieć. Są do tego narzędzia bardzo proste w obsłudze np

1...http://www.programos...ess-viewer.html.

2...http://www.dobreprog...dows,12766.html.

3...http://www.dobreprogramy.pl/WinPatrol,Program,Windows,13058.html

Można wyczyścić autostart i zbędne procesy.

W dniu 3.12.2012 o 12:01, 'czernobyl10 napisał(a):

@Metek najlepiej to powiedz synowi aby uzgadniał z Tobą co chce instalować bo przez takie instalowanie można mieć problemy z systemem.

Tak, można synowi powiedzieć, ale przy jego 14-tu latach na karku, to ni jak oduczyć go eksperymentowania. Sądzę, że nieuchronnie zbliża się czas obalenia systemu. Ma dwa lata, to ma prawo nałapać różnego syfu.

W dniu 3.12.2012 o 12:47, 'korn06 napisał(a):

Można wyłaczyć:

Windows:

u torrent

Dropbox

Internet Expolrer:

wszystkie

Firefox:

adobe, google,nvidia,picasa, realplayer, winamp

Poza tym wejdź do zakładki Dodatki i tam wyłącz i usuń zbędne

Zaplanowane zadania:

ja mam aktywne 3, większość twoich nie wiem do czego służy

Menu kontekstowe:

które są zbędne to wyłącz

Dzięki @korn06, wyłączyłem większość. Przyznam, że nie zaglądałem w dalej w okienka w CCliner, jak do pierwszego slotu.

Czy to mogłoby być przyczyną zablokowania Aero w moim kompie? Coś dalej się dzieje, bo raz załącza się komp z Aero, a jak nie , to pokazuje się wtedy ten komunikat. To chyba czas na obalenie systemu i postawienie go od nowa.

post-1615-0-38013500-1354604525_thumb.pn

Edytowane przez metek58