ƉƐϼД Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Witam was forumowicze, mam pytanie co do podkręcania Q9300. Czy wycisnę na moim kompie 3GHz ??? Chętnym pomocy daje plusy (: Mój sprzęt: Płyta główna - P35A-S Karta graficzna - Gigabyte Gtx 550TI OC Procesor - Intel® Core™2 Quad Processor Q9300 (6M Cache, 2.50 GHz, 1333 MHz FSB Chłodzenie procesora - OCZ Vanquisher Ram - 2Gb x2 800Mhz CL4 Kingston HyperX -Low Latency Zasilacz - CHIEFTEC GPS-450AA-101A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Odpowiem Ci w jedyny możliwy sposób : Forumowa wróżka wyjechała na ferie, a kot stłukł szklaną kulę ;) Nikt nie jest w stanie Ci powiedzieć, w jaki sposób będzie się podkręcał konkretny egzemplarz procesora na konkretnej mobo, z konkretnym zasilaczem, pamięcią RAM i pozostałymi podzespołami. Poza tym, nikt nie zna Twoich umiejętności w OC. Wg Mr Googla ten procesor bez większego problemu można wykręcić na 3, 3,2 czy nawet 3,5 Ghz, a może i więcej. Poszukaj jakiegoś dobrego poradnika, i walcz :) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scigacz1975 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 W tym przypadku pytanie - czy płyta główna pozwala na swobodne podkręcanie. Dokładnie to chodzi o mnożnik (multiplier) Bo jeżeli tylko FSB będziesz kręcił to OCZ za dużo nie pozwalają. Ja mam np. P35Neo2 i ma możliwość zmiany mnożnika poprzez przestawienie zworek na płycie. W efekcie mam procka na stałe bujniętego z 1.8 na 3.0GHZ - za to pamięci mogę podbić maks 5% - niestety ani Patrioty ani OCZ nie pozwalają za bardzo rozwinąć skrzydeł. O wiele lepsze efekty dało prawidłowe ustawienie timingów i napięć dla pamięci. Na standardowym 800MHz po zmianie w/w wydajność pamięci podskoczyła o jakieś 20-25% Edit: sory - teraz spojrzałem że masz kingstony. Te podobno są łatwiesze do kręcenia. Ale za dużo nie dasz rady. Zobacz czy masz w biosie możliwość zmiany FSB rate - z np. 1-1.25 na 1-1.2 albo 1-1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Koledzy już wytłumaczyli co i jak. Ja dodam tylko że by osiągnąć 3 Ghz potrzebne jest FSB równe 400 w tej chwili masz 333. Możesz spróbować, ale jeżeli płyta ma słabe sekcje zasilania to i tak nic z tego nie wyjdzie. Należy podnieść... fsb..400 Napięcie cpu...3 pozycje do góry napięcie ram...nie wstawiłeś zakładki ani modelu pamięci ale daj krok powyżej fabrycznego. napięcie mostka północnego...podbić 3 pozycje do góry Jeżeli się uruchomi i będzie stabilny trzeba kontrolować temperatury, zapuścić grę. Jeżeli się wysypie to miał za mało napięć i jest niestabilny. Jeżeli się nie uruchomi są dwie możliwości.. 1...za małe jeszcze napięcia i można podbić do góry 2...szukać mnożnika pamięci i obciąć w dół. Jeżeli zawiesisz komputer trzeba zrobić reset bios i próbować od nowa. Podkręcanie to tak jak pisali chłopaki...ile komputerów i procesorów tyle rozwiązań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfiat Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Ja wtrącę 3 grosze. Tak jak przedmówcy sugerowali wszystko zależy od ustawień i możliwości płyty głównej, patrząc na zdjęcie płyty mostek północny ma mały radiator, a sekcja zasilania też nie nie jest jakoś super chłodzona, ja bym uważał z napięciami mostka, co by nie usmażyć płyty. Generalnie podczas podkręcania przyjęte jest, że bezpieczne napięcie podkręcania to +10% standardowego. O ile procesor ma dobre odprowadzanie ciepła to inne komponenty już nie. Masz jakieś dodatkowe wiatraki w obudowie? Dobrze byłoby monitorować temperatury na bieżąco podczas takiego podkręcania. Patrząc na TDP procesora to nie należy do najniższych, a po podkręceniu gwałtownie podskoczy. Także uważam, że pamięć ram może sprawiać problemy, jeśli będziesz podkręcał FSB, a raczej innej możliwości nie ma to proponuje obniżyć taktowanie pamięci z 400 na 333 i dopiero kręcić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ƉƐϼД Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Dzięki za wytłumaczenie co i jak. Za parę dni podam wyniki mojego oc :teehee: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) To tutaj masz jeszcze dobry opis Twojej płyty głównej : http://forum.purepc.pl/topic/241094-foxconn-p35a-p35a-s/ A tu poradnik podkręcania procesorów : http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_podkrecanie_procesorow Tak na marginesie - też mam pamięci DDR2, tyle, że nie Kingstony, a OCZ Platinum. Praktycznie od początku napięcie na nich mam podniesione ze standardowego 1,8 V na 2,1 V - co zresztą pomogło zmienić mi timingi na mniejsze. Gdzieś, kiedyś przeczytałem o tym na jakimś forum :) Ale też na samych naklejkach na kościach jest to napisane. Tylko nie wiem, jak zachowają się Kingstony, więc tutaj wszelkie zmiany robisz na swoją odpowiedzialność :) Aha...sprawdź, jaką masz wersję BIOSu i (jeśli to konieczne i możliwe) zaktualizuj ją do najnowszej dostępnej wersji :) Edytowane 23 Stycznia 2013 przez apg2312 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scigacz1975 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 @apg2312 - OCZ w ver. gold, silver i platinum mają referencyjne napięcie 2.1, u mnie patrioty mają nawet 2.2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi