Jump to content

Jaki wybrać dysk twardy?

smox

Recommended Posts

Noszę się z zamiarem kupna dysku twardego. Teraz mam SEAGATE 160GB i przydał by się trochę większy. Zresztą ten ma już 7 lat, pojawia się coraz więcej bad sektorów i obawiam się utraty danych. Chciałbym kupić coś taniego, a jednocześnie dobrego. Max 500 GB, większego nie chcę, może być mniejszy.

W internecie jest mnóstwo dysków, ale nie znam się na tym i chciałbym zasięgnąć rady kogoś znającego się na rzeczy. 

500 zeta na sam dysk do duża kasa. Za mniejsze pieniądze kupisz już dysk. Ty chcesz 500-kę, ja proponuję 1 terabajt i po zakupie oraz w użyciu, przyznasz mi rację, że 500-tka by była za mała. Kupowałem ostatnio synowi, bo dysk zepsuła mu jego mama, wyłączając kilkakrotnie komp bezpośrednio z sieci. Kosztował 290 zeta, przy jednym terabajcie.

• Positive 1

Nie ma znaczenia, to jest tzw. pamięć cache dysku twardego w tym wypadku 32mb. Ja polecam dyski Seagate'a i Western Digital. jak masz 500 zł to może warto pomyśleć nad dyskiem SSD systemowym za 300zł np Crucial, albo Intel (60gb) to bardzo dobre jakościowo dyski SSD http://allegro.pl/crucial-m4-64gb-sata3-2-5-500-95mb-s-9-5mm-i3136973688.html i zwykłym talerzowym za 200zł http://wd.strefamarek.allegro.pl/wd-wd5000azrx-500gb-64mb-sata6.html

• Positive 2

Na samo działanie gier to raczej nie ma wpływu, róznica będzie tylko jeśli kupisz sobie duży dysk SSD i zainstalujesz na nim ulubione gry, wtedy mapy będą się szybciej ładować, ale fps nie przybędzie. Spojrzałem na ten ranking z linka, te drogie dyski to jest seria raptor, tj. talerze krecą się z szybkością 10000rpm, a standardowego dysku 7200rpm, przez co seria raptor jest szybsza. Te dyski są bardzo drogie, bardziej opłaca się SSD, a za ponad 1000zł to spokojnie 500gb SSD kupisz.

Edited by kfiat
  • Positive 1

Zawsze lepiej kupić większy dysk, tak się mówi że "kiedy ja te 500gb zapełnię"  a potem ni się człowiek obejrzy a tu zawalone :biggrin: obudowa z regulacją obrotów jak najbardziej, szczególnie jeśli masz komputer w pokoju z łóżkiem, jak cicho w mieszkaniu to komp zawsze szumi.

IMHO dysk 500 GB śmiało wystarczy. Polecałbym rozwiązanie @kfiat - dysk systemowy SSD + jako magazyn na wszystko zwykły talerzowy 500 GB.

No chyba, że masz ze 200 ulubionych filmów DVD, które trzymasz na twardym dysku, do tego kilkadziesiąt gier z dodatkami. Dla kolekcjonerów plików wszelakich (że niby zawsze wszystko może się przydać) to i dysk 2 TB będzie za mały :)

Do tego weź kup sobie wentylator dla HDD, tu masz przykładowe coolery:

http://www.twenga.pl/wentylator-dysku-twardego.html

A regulacja obrotów do takiego coolerka jest IMHO niepotrzebna, chyba, że maniakiem ciszy jesteś :)

Potrzebne są w ogóle wentylatory na hdd? chyba tylko jak ekstremalnie w obudowie nie ma miejsca i dysk mieli coś cały czas:P kolega smox pytał się o regulację obrotów wentylatorów w obudowie a nie na hdd, ja mam w obudowie 3 dodatkowe wiatraki i mam suwaczek, który ma 3 pozycje i na najwolniejszych obrotach naprawdę jest cicho.

Heh, w sumie nie ma co dyskutować nad tym, czy wentylator na HDD jest przydatny. Bo wiadomo, że jest :) Ja tam wolę mieć chłodny HDD (i inne podzespoły), niż cichy, ale gorący komputer.
Tym bardziej, że akurat twarde dyski na temperaturę są bardzo wrażliwe, a im niższa temperatura, tym lepiej. Ja na obydwóch moich HDD mam takie coolerki założone, efekt: 23 stopnie na każdym (bez nich ponad 30 stopni, a przy obciążeniu kopiowaniem dużych plików czy np. defragmentacją do 38-40)

Dołączona grafika

I tak głośniejszy jest cooler na karcie graficznej, szczególnie pod obciążeniem. A dla maniaków ciszy pozostaje tylko chłodzenie wodne ;)

Edited by apg2312

Fajna obudowa za nie dużą kasę. Ważne by z przodu były usb i wyjścia audio, ale to juz w sumie standard. Widzę, że obudowa jest głęboka, to dobrze bo czasem można mieć zonka i najnowszy GTX jest za długi:P

Edit: mam wnetylator w obudowie wiejący na hdd, a nie załozony na dysku, efekt? 26st. Poza tym cicho nie znaczy gorąco trzeba tylko kupic trochę aluminium :)

Edited by kfiat

Dobra, zrobię tak - Dysk SSD - system + zwykły na całą resztę.  Co do wentylatora na HDD, to zobaczę jaka będzie temperatura. Mam nadzieję, że wiatrak 12 cm z przodu da sobie radę, gdyby nie dał, to wtedy pomyślę nad wentylatorem na HDD.

• Positive 2