smox Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Kilka słów wstępu. Teraz mam internet "radiówkę" w Orange. Było by ok. gdyby nie limit 3 GB/miesiąc. Nie dawno pojawiła się możliwość założenia internetu firmy InterWifi, też radiowego, ale bez limitu.Korzystne było by dla mnie posiadanie własnego rutera DSL i stąd moje pytanie do Was. Jaki ruter kupić? Sporo ich jest do wyboru, ale nie znam się na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfiat Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zależy w sumie do czego potrzebujesz router. Mówisz, że masz Orange, zmieniajac firmę na Interwifi też będziesz miał od nich modem w formie pendrive'a tj z kartą sim?Jeśli tak, to potrzebujesz ten: http://allegro.pl/3g-4g-era-plus-gsm-cyfrowy-polsat-tl-mr3220-wwa-i3176850552.html (działa on zarówno z sieciami GSM jak i ze zwykłym internetem po kablu)Jeśli będziesz miał inny modem to połączysz się zwykłym kablem sieciowym i wystarczy taki http://allegro.pl/router-tp-link-tl-wr743nd-i3189421901.htmlWg. mnie Tp-Link to najlepsza firma, ma prosty interfejs i modemy ma niezawodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Dziękuję. Ruter potrzebny mi jest do odbiory sygnału z anteny odległej o jakieś 300 m. Posiadając własny modem dostanę 4 miesiące za darmo. Przy pakiecie za 64 zł (6/9Mbps) wychodzi 256 zł, a ruter kupię za około 120 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfiat Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Za bardzo nie rozumiem co napisałeś. Router a modem to dwie rózne rzeczy,Posiadając własny modem dostanę 4 miesiące za darmo Więc w końcu co chcesz kupić? ta antena to co to za antena? w firmie powiedzieli Ci, że będziesz odbierać sygnał radiowo (wi-fi) czy w inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Przepraszam, pomyliłem się. Chodzi oczywiście o ruter (chyba). Ta antena to nadajnik, a firma InterWifi daje odbiornik i antenę odbiorczą. Sygnał jest radiowy. Antenę już mam, bo używam jej teraz. Potrzebuję odbiornika, bo będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfiat Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Dostałeś antenę, którą podłączyłeś do komputera za pomocą jakiego kabla? teraz rozumiem, że fizycznie korzystasz już z ich oferty i masz internet od nich? w takim razie router jest Ci potrzebny do rozprowadzenia sygnału na inne komputery tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Nie Kfiat, teraz mam internet z Orange, też radiowy i używam zwykłej anteny kierunkowej, bo nadajnik oddalony jest o około 8 km. Połączona jest kablem koncetrycznym. Chcę zrezygnować z internetu w Orange, a wziąć w InterWifi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfiat Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Napisałeś mi że firma daje antenę i odbiornik, a anteny używasz teraz - stąd mój błędny wniosek, cały czas myslałem że używasz zwykłego modemu na usb. Skoro masz antenę i jest na kabel koncentryczny to spokojnie podłaczysz ją do routera, który zaporoponowałem a konkretnie do tej tańszej wersji za 70zł. edit: do czego masz aktualnie podpiętą antenę? Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez kfiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Teraz mam ruter EV-DO z funkcją VoIP z serii Axesstel MV500V. Tak pisze w instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfiat Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 To wszystko jasne. Router dostałeś od Orange? Pewnie tak bo google milczy jak wpisuje tak egzotyczną nazwę routera. Drobna porada - jak masz stacjonarny komputer i nie będziesz korzystał z wi-fi to router z 1 anteną wystarczy. Jeśli mieszkasz w domu, a nie w mieszkaniu, i chcesz korzystać z laptopa i telefonu/smartfona nawet na podwórku to musisz kupić z 2 albo i 3 antenami http://allegro.pl/router-tp-link-tl-wr940n-wi-fi-n-3-anteny-i3167114683.html są to droższe routery ale mają lepszy zasięg. 2-3 betonowe ściany i nie ma sygnału jeśli masz router z 1 anteną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Teraz mam taki ruter - http://xarchiwum.pl/router-cdma-orange-axesstel-mv510vr-jak-nowy-wroc-i1547560917.html Masz rację, wezmę ten trochę droższy. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi