Gandalf71 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Twój komputer został zablokowany - taką planszę zobaczyłem na ekranie laptopa(mam G Data Internet Security aktualizowany co godzinę)Za odblokowanie - 500 zł. Co zrobiłem:Uruchomiłem tryb awaryjny-nie działałUruchomiłem tryb awaryjny z obsługą sieci-też nie działałZostał mi tylko tryb awaryjny z wierszem poleceń-ten załączył sięW oknie wiersza poleceń wpisałem explorer.exe - i uff pokazały się ikonki programów.Odpaliłem Malwarebytes Anti-Malware wersja darmowa - szybkie skanowanie i Wykrytych wartości rejestru: 1 HKCUSOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon|shell (Trojan.Agent.RNS) -> Data: explorer.exe,C:UsersMarekAppDataRoamingskype.dat Wykrytych plików: 1 C:UsersMarekAppDataRoamingskype.dat (Trojan.Agent) Mam pytanie (laptop działa normalnie),czy powinienem jeszcze coś zrobić (poza skanowaniem całego laptopa)np. formatowanie czy coś podobnego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monolit1500 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 To był głośny temat w sieci, http://forum.dobreprogramy.pl/twoj-komputer-zostal-zablokowany-policja-pomocy-t528061.html, https://www.google.pl/search?q=tw%C3%B3j+komputer+zosta%C5%82+zablokowany&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nati20 Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 (edited) Nie tylko w sieci. Coś w telewizji słyszałam o tym wirusie. Mówili że nie kradnie danych, nie robi jakiś szkód, chodzi o to by naiwniacy wplacali kasę bo niby wykryto na komputerze nielegalne pliki i tylko wpłata może uchronić przed kłopotami... Edited May 1, 2013 by nati20 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kfiat Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Kolego ten instruktażowy filmik pozwoli pozbyć się problemu http://www.youtube.com/watch?v=LpRRPPLZ8QA&feature=player_embedded Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gandalf71 Posted May 1, 2013 Author Report Share Posted May 1, 2013 Nie rozumiemy się - trojana usunąłem,laptop działa normalnie - chodzi o to czy za jakiś czas nie okaże się że muszę robić format.Inaczej-czy ten trojan tylko blokuje komputer,czy dodaje jeszcze jakieś niespodzianki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kfiat Posted May 1, 2013 Report Share Posted May 1, 2013 Z tego co piszą w internecie wynika, że nie robi nic szkodliwego. Polecam zmienić antywirusa. Chcecie rozmawiać o programach antywirusowych załóżcie nowy temat, cały off top usunąłem. Dzięki N. LD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gandalf71 Posted May 4, 2013 Author Report Share Posted May 4, 2013 Jeśli mieliście jakieś przygody z wirusami.to opiszcie jak je rozwiązaliście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts