ƉƐϼД Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 (edytowane) Witam, moglibyście mi pomóc naprawić Blue Screen [Pliki dump spakowane do załącznika] Blue screen występuje tylko na pulpice i przeglądarce, w stresie nie zauważyłem żeby sie pojawiał. Jak wyskakuje mi owy bluescrren, to albo obraz jest czarny lub jest stop klatka, w przypadku czarnego obrazu nie wyskakuje mi log, tylko komputer się uruchamia od nowa z wyłożonym czasem wczytywania systemu... Sprzęt : PSU - chieftec gps-450aa-101a CPU - Intel Q9300 [nie podkręcany] GPU - GTX 550 TI OC Edition [Podkręcone fabrycznie 34C w spoczynku] HDD - seagate barracuda 7200.12 RAM - 4GB 800MHz DDR2 Non-ECC Low-Latency CL4 DIMM (Kit of 2) Płyta Głowna - Foxconn P35A-S Karta Dźwiękowa - Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Szczegóły problemu: Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.48 Identyfikator ustawień regionalnych: 1045 Dodatkowe informacje o problemie: BCCode: 124 BCP1: 0000000000000000 BCP2: FFFFFA8004C608F8 BCP3: 0000000000000000 BCP4: 0000000000000000 OS Version: 6.1.7601 Service Pack: 1.0 Product: 256.1Z góry dziękuje za pomoc (: [Edit] Pisze w Hardware ponieważ "Probably caused by : hardware" I prosił bym was jeszcze o dokładne wytłumaczenie, ponieważ nie znam się za dobrze na komputerach.Minidump.rar Edytowane 2 Lipca 2013 przez ƉƐϼД Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scigacz1975 Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Podam Ci kilka linków które znalazłem - niestety to może być wszystko - od kości pamięci do zasilacza. Będziesz musiał sukcesywnie sprawdzić. Ale na początek radzę rozebrać (tylko po kolei a nie od razu wszystko) bebechy kompa (czyli wyjąć ram, grafikę, procka etc.) i przeczyścić styki gazą spryskaną alkoholem (czasem zwykłe perfumy w spray wystarczą) i ponownie włożyć dobrze dociskając. Często tu jest błąd i od tego należy zaczynać. http://www.coreblog.pl/windows-7-%E2%80%93-bluescreen-blad-0x00000124/http://forum.pclab.pl/topic/848317-BSOD-0x00000124/http://forum.pclab.pl/topic/368996-blue-screen-0x00000124/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ƉƐϼД Opublikowano 2 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Podam Ci kilka linków które znalazłem - niestety to może być wszystko A może to być wina nieprawidłowo działającego wiatraka na radiatorze procesora? [bardzo mocno wpada w drgania i hałasuję] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Blue screen występuje tylko na pulpice i przeglądarce, w stresie nie zauważyłem żeby sie pojawiał. Jeżeli byłoby odwrotnie to podczas obciążenia i braku chłodzenia może wystąpić restart lub BSOD np w przypadku OC. Spróbuj najpierw zrobić to co pisał @scigacz1975 , a potem uruchomić komputer na jednej kości RAM i na jednym dysku jeżeli masz np.dwa. Wiatrak nie jest ważny, ważna jest temperatura CPU. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Emperor Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 @ƉƐϼД:przedmówcy napisali najistotniejsze - w skrócie: musisz ocenić stan swojego sprzętu, wartości temperatur, ewentualne spadki napięć etc. Do sprawdzenia pamięci polecam ten program: Memtest 4.2.0. Wiem, że linkowanie w tej sytuacji nie rozwiązuje twojego problemu, ale zapoznaj się z tym wątkiem dot. kwestii diagnostycznych: link. Co się tyczy...nieprawidłowo działającego wiatraka...Sprawdzając temperaturę na procesorze - dowiesz się czy w/w należycie spełnia swoją rolę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfiat Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Ja raczej wykluczyłbym awarię procesora/pamięci z racji prawidłowego działania w stresie. Widzę, że masz nvidię pamiętam dość poważny problem ze sterownikami nvidii i bsod/zawiechami w przeglądarce, która wykorzystuje tzw akcelerację sprzętową. Jeśli znasz angielski to polecam forum nvidia.com ten temat o ile dobrze pamiętam jest nawet przypięty. Problem ten wg mnie występuje także w wyniku awarii układu graficznego (seria 5xx ma ten problem) sam miałem 560ti OC i miałem bsody - awaria grafiki. Już tłumaczę: Masz fabrycznie podkręconą kartę, która przełącza się podczas przeglądania internetu z trybu 2d/3d i to powoduje skoki napięcia na rdzeniu. Czasem może braknąć jej po prostu mocy szczególnie, że jest podkręcona, a producenci niechętnie zmieniają napięcie rdzenia by nie podnosić tenperatur. Proponuję ściągnąć inne sterowniki - mogą być starsze/nowsze popróbuj. Ściągnij też program msi afterburner i podnieś napięcie rdzenia o 1-2 pozycje (chyba 0.13v na pozycję suwaka jak pamiętam). Ustaw opcję uruchamiania tego programu ze startem windy i próbuj. Jeśli w stresie grafa chodzi to raczej przełączanie z trybu 2d.3d wchodzi w grę. Możesz też wyłączyć akcelerację sprzętową w przeglądarce, ale to leczenie syfa kremem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ƉƐϼД Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Wygląda na to że pozbyłem się tego problemu, aktualizacja sterowników do GeForce 320.49 Driver WHQL. Jeszce się okaże czy całkowicie problem znikł, dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi