MiedzianeJaja Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Recenzje stworzyłem na prośbę Malakasa więc proszę nie posądzać mnie o onanizm i ekshibicjonizm sprzętowy Do rzeczy. Szczur R.A.T 5 to średnia półka gdyż posiada młodszych i starszych braci.Do zakupu skłoniła mnie jeszcze akceptowalna (jak dla mnie) cena i nie ukrywam fascynujący design. Po pomacaniu w sklepie stwierdziłem że można zwierze brać do domu.Pierwszym zaskoczeniem po otwarciu fajowskiego pudełka jest brak jakiegokolwiek softu Sterowniki i aplikację do zarządzania szczurem trzeba ściągnąć samemu ze strony producenta gdyż nie załączono płytki z oprogramowaniem.Podłączony bez niego szczur zachowuje się jak najzwyklejsza szara mysz komputerowa. R.A.T 5 wykonany jest z tworzyw antypoślizgowych z matowym wykończeniem i aluminium. MHO to tworzywo jest r e w e l a c y j n e.Szczur mimo segmentowej budowy sprawia raczej wrażenie jednej całości.Świetnie leży w ręce, nic nie skrzypi i nie chybocze, przewód posiada solidny, materiałowy oplot, przyciski chodzą dość twardo tak że nic nie powinno przypadkowo się wcisnąć.Oczywiście że ma laser Czyli jednym słowem solidność i zaufanie :yes: No i trochę obrazków. Jak widać R.A.T 5 ma długość około 11 cm i możliwość wydłużenia do około 13 cm w dwóch skokach co 1 cm.Solidna szyna i zatrzask powodują że nadal odczuwamy go w dłoni jak jedną całość. Wysokość to około 3,5 cm a szerokość 7 cm. Standardowo nasz szczur waży około 130g a dodatkowe 5 obciążników po 6 gram każdy pozwoli podnieść jego wagę do 160 gram.Szczerze mówiąc to taki bajer choć lepiej mi się gra z pełnym obciążeniem I porównanie wielkości do standardowej paki fajek R.A.T 5 Posiada cztery tryby czułości przełączane przyciskiem znajdującym się za kółkiem przewijania i sygnalizowane przez wskaźnik diodowy. Każdemu ustawieniu można przypisać dowolną czułość w zakresie 100dpi - 5600dpi. Standardowo są to kolejno 800, 1600, 3200 i 5600 dpi. Dodatkowym ficzerem jest przycisk "aiming" którego wciśnięcie powoduje chwilowe zmniejszenie dpi (o zaprogramowany wcześniej %) w celu np. lepszego celowania. Szczur piąty daje nam możliwość zaprogramowania 6 dodatkowych przycisków (oprócz LPM i PPM) w trzech przełączanych trybach (mode) czyli dla każdego stworzonego przez nas profilu aplikacji (gry) można maksymalnie mieć 18 różnych makr (trzy przełączane tryby (mode) po 6 różnych makr w każdym). Każdy z trybów (mode) jest sygnalizowany innym kolorem diody na przycisku zmiany trybu. Zaprogramować można zarówno odtwarzanie kombinacji klawiszy z klawiatury jak i kliknięcia naszego szczura. Każde makro można zapętlić i na przykład przyciskiem włączać / wyłączać symulację wciśniętego i trzymanego Ctrl lub innego klawisza. Profile można zapisywać a szybki dostęp do nich zapewnia ikonka w pasku zadań. Niestety oprogramowanie nie posiada wersji PL więc trzeba trochę czasu poświęcić na odkrycie co jest do czego, zgłębiłem dopiero tajniki tworzenia prostego makra a zostały jeszcze zaawansowane. No i to by chyba było na razie tyle, jak by mi przyszło coś jeszcze do głowy to dopiszę.Ufff... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radioaktywny Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Super recenzja :) Też mam tą mysz i jestem bardzo zadowolony. Po małym rozszerzeniu i dodaniu obciążników leży idealnie w ręce. Mnie najbardziej odpowiada możliwość zmiany rozdzielczości lasera. Po włączeniu celownika w jakiejś grze, posłużę się tu przykładowo COD: MW2, przełącza się na mniejszą czułość i można trafic z końca mapy quickscope'em headshota. Od czasu do czasu denerwują mnie te szpary w szczurze, ale da się przyzwyczaić. Polecam również! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Bardzo dziękuję @Miedziany...doskonały opis. Podaj proszę jeszcze szerokość tej myszy. Chcę ją dokładnie porównać gabarytowo z Logitech MX Revolution.Jeszcze jedna sprawa...kółko myszy. Jakie ma funkcje i tryby pracy ? chodzi mi o to czy ma np. tryb wolny podobny jak myszy Logitech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiedzianeJaja Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Kółko myszy nie ma trybów pracy ale jest w pełni programowalne. Co to jest tryb wolny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 To tryb w którym kółko obraca się swobodnie bez zapadki. W trybie wolnego koła można bardzo szybko przewijać strony internetowe w dól i w górę.Dla przykładu kółko logitech ma dwa tryby wolny i zapadka do tego przechył w prawo i lewo przesuwa stronę/obraz/tekst w tych kierunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi