Jump to content

Recommended Posts

FOTOGRAF.png

Tytuł oryginalny: Ф.О.Т.О.Г.Р.А.Ф
Platforma: Cień Czarnobyla 1.0004
Data premiery: 13.12.2013 r.
Autorzy: Team FOTO
Autorzy spolszczenia: @yellow, @kondotier, @smox, @metek58
Śr. długość rozgrywki: ok. 30 godzin

OPIS:

Spoiler

Scenariusz moda F.O.T.O.G.R.A.F pozwoli graczowi zobaczyć Zonę z zupełnie innej perspektywy, w czasach jej początków po drugiej katastrofie z 2006 r., kiedy nie było jeszcze ustalonych zasad i znanych praw, które każdy stalker w mniejszym lub większym stopniu respektował. Niezbadany świat Strefy Wykluczenia, jaki powstał w wyniku działania nieznanych sił, skrywa wiele tajemnic i często niepojętych zjawisk. To właśnie w nim będziesz musiał się odnaleźć i przeżyć, a twoją dodatkową ''bronią" stanie się zwykły aparat fotograficzny.

Czeka cię długa i niebezpieczna podróż - na swojej drodze spotkasz dezerterów, chciwych handlarzy, bandytów, ale i z pozoru zwyczajnych ludzi, którzy być może wyciągną pomocą dłoń. Poznasz też postacie znajome z Cienia Czarnobyla, które dopiero przygotowują się do zajęcia swoich miejsc w historii Strefy. Nie zapominaj jednak, że wystarczy jeden fałszywy ruch, a zostaniesz dostrzeżony przez tajemniczych Obserwatorów.

Jesteś gotów na największą przygodę życia? Świetnie! Nie zapomnij zabrać aparatu.

Cechy moda:

• 15 lokacji;
  • nowe lementy rozgrywki związane z eksploracją - aby uzyskać informacje w PDA o anomaliach i mutantach, konieczne będzie przeprowadzenie ich badań;
  • nowe utwory i opowieści przy ognisku, które zostały stworzone na potrzeby projektu;
  • wiele zadań pobocznych;
  • nowy system artefaktów - tzw. "kryształy".

Rada: Zawsze warto uważnie czytać dialogi i na bieżąco sprawdzać nowe informacje w PDA.

GALERIA:

Spoiler

Fotograf_stalkerteam_scr1.jpg  Fotograf_stalkerteam_scr3.jpg

Fotograf_stalkerteam_scr5.jpg  Fotograf_stalkerteam_scr7.jpg

Fotograf_stalkerteam_scr2.jpg  Fotograf_stalkerteam_scr4.jpg

Fotograf_stalkerteam_scr6.jpg  Fotograf_stalkerteam_scr8.jpg

Przegląd moda:

INSTALACJA:

Spoiler

Zalecana kolejność instalacji:

1. Cień Czarnobyla 1.0004.

2. Zawartość pobranego archiwum moda (gamedata) umieszczamy w głównym katalogu gry.

3. Dodajemy patch finalny moda.

4. Dodajemy napisy do intra. 

5. Dodajemy spolszczenie. 

6. W pliku fsgame.ltx zmieniamy linię:
$game_data$ = false| true| $fs_root$|  na:  $game_data$ = true| true| $fs_root$|

Instalacja na platformie Steam:

1. Degradacja patcha 1.0006 do 1.0004.
  2. Pobieramy "Shadow of Chernobyl 1.0004" z tego linku - KLIK - i wypakowujemy do głównego folderu z grą ze zgodą na podmianę plików.
  3. Dalej postępujemy zgodnie ze standardową instrukcją instalacji.

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

Link do paczki z modem, patchem finalnym oraz spolszczeniem:

• Nasz serwer - [KLIK]

Polskie napisy do intra:

• Nasz serwer - [KLIK]

Spolszczenie:

Autorzy spolszczenia moda NIE WYRAŻAJĄ ZGODY na jego uploadowanie/publikowanie na inne serwery niż forum stalkerteam.pl

Źródła: new_AP-PRO_LOGO.png.aba0a3e476d400f89ebcc83f4ed08bdb.png  stalkermod.jpg.8090220402bc69c0080c4ca2946c79bb.jpg

• Cool 1
  • Positive 24

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

INSTALACJA NA POLSKĄ PLATFORMĘ:

1. Po rozpakowaniu archiwum nakładamy fix.
2. Kopia katalogu Rus z przemianowaniem na pol (gamedataconfigtext).
3. Zmiana w localization.ltx na taką postać:

[string_table]language	= polfont_prefix	= ;_cent ;_west

4. Parametr "-nointro" po spacji w elemencie docelowym w skrócie gry na pulpicie.
5. Zmiana w pliku fsgame.ltx na taką postać:

$game_data$   		= true|	    true|	$fs_root$|		gamedata

6. Gramy :biggrin:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Postawiłem moda na v 1.0004 uzyskanej po degradacji.

Stawianie tradycyjnie. Podstawka, gamedata, fix i co muszą pamiętać posiadacze monitorów 16x9 lub 16x10, patche na celowniki i SMSy. Zmiany w localization, fsgame i kat rus na pol.

W ścieżce dostępu mam -nointro.

Start moda, mimo obaw, przebiegł bezproblemowo. Musiałem tylko w ustawieniach mocno rozjaśnić, bo miałem noc za dnia.

Przeszedłem pierwszy z etapów na pierwszej lokacji, czyli odzyskanie barachła.

A oto kilka screenów z akcji.

http://www.sendspace.pl/file/pic/120fbf0854b370240d0cedb/1 http://www.sendspace.pl/file/pic/f3c79f4197d5b8f8e51147a/1 http://www.sendspace.pl/file/pic/db1a5cebb3771bacc134142/1 http://www.sendspace.pl/file/pic/1d415f384d4483522e2ff96/1 http://www.sendspace.pl/file/pic/c35220bbff587925781cdf2/1

W miarę gry, dam inne.

Edited by kondotier
  • Positive 1

Pobrałem moda i zainstalowałem, wszystko przebiegło bez żadnych problemów. 

Jako że jest to mod twórców Tajnych Ścieżek to musi być dobry, pograłem trochę i już na początku widzę że będzie ciekawie. 

W grze mamy rok 2006, czyli  przed wydarzeniami z podstawki...ciekawie. 

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mod jest stanowczo dla graczy którzy dobrze znają język Rosyjski, trafiamy w nim także na dużo zapisków które mogą być istotne w fabule moda, inaczej trudno będzie ogarnąć o co w tym wszystkim chodzi. 

Dołączona grafika- Dla tych co grali w TŚ2 ( Pistolet Marvina, jednocześnie mój ulubiony )

Zauważyłem że twórcy się mocno starali, użyczyli nawet swojego głosu, przykładowo nasz bohater po wyjściu z budynku mówi coś do siebie, tak samo przy głównej bramie ''bazy'' (jak sądzę) obcokrajowców, wnioskując po kolorze skóry jednej z postaci chyba amerykanie.

W każdym razie mod na pewno warty uwagi. 

• Positive 2

Niestety w modzie są dialogi / podpowiedzi tylko mówione - to bariera dla graczy nie znających języka nie do przejścia. To co GG mówi do siebie są to nowe informacje na temat Zony. Poza tym już w dialogu przy barze Bandytów - podpowiedź do kogo i gdzie się udać jest tylko mówiona (mamy iść do spożywczego, aby u sprzedawcy zdobyć za wykonane zadanie przepustkę / bilet, by dostać się do baru). Można by w tych miejscach powstawiać teksty po Polsku - nie ma tam niestety tekstu nawet po Rosyjsku - tylko ze słuchu.