qwert Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Witam Mam problem z jednym zwrotem, stąd prośba o pomoc do tłumaczyCo oznacza zwrot "Вали нах"Zdanie w którym został użyty to "Не хрен тебе тут гулять. Вали нах!"Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trurl3 Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) No cóż, być może problem został już rozwiązany, ale ponieważ potknąłem się o pytanie, spróbuję odpowiedzieć. Zwrot o który pytasz to skrócona forma odzywki 'Spadaj na chuj'. W całości zdanie będzie brzmiało: "Czego się tu kręcisz? Spadaj na chuj". Jak często bywa w takich przypadkach, nie musi być gramatycznie byle było obrazowo :). Edytowane 2 Września 2015 przez trurl3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Literalne tłumaczenie, nie zawsze jest właściwe. Szczególnie wtedy, gdy w dialogu jest idiomowe użycie pewnych określeń, których w języku polskim nie ma.Ja bym to przetłumaczył tak: Po jakiego chuja się tu kręcisz? Spierdalaj! Lub Wypierdalaj. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trurl3 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 (edytowane) Też prawda... Czasem za bardzo się staram być możliwie blisko oryginału... a jak już napisałem, lepiej oddać sens wypowiedzi niż dokładną treść. Jednakże nadmierne odstępstwo od pierwowzoru może zniekształcić ogólny klimat wypowiedzi. Jak zwykle - prawda leży pośrodku i sztuką dobrego tłumaczenia jest właściwie utrafić :). Edytowane 3 Września 2015 przez trurl3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gatzek Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Tłumaczenie jest jak kobieta: albo piękne albo wierne? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolij Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Dobrze powiedziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi