kondotier Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Spotkała mnie - dziwna dla mnie - sytuacja.Podczas pracy nad tłumaczeniem moda, miałem pootwierane kilka okien, kopiując, kasując pliki lub je przenosząc.Ale tylko w ramach plików tego moda !!!Po wejściu do katalogu, w którym miałem mody, stwierdziłem że zniknęły, a z katalogu głównego partycji, gra do której był mod, oraz obniżone wersje do SoC.Sprawdziłem kosz, ich tam nie było. Czyli nawet do przypadkowego skasowania nie doszło.W katalogu na pulpicie, miałem skróty do tego co zniknęło i one pozostały. Po kliknięciu w nie, te gry i mody które zniknęły, uruchamiają się. Czyli na dysku pozostały.Zacząłem szukać po katalogach i mody znalazłem w innym katalogu, co powinno skutkować nie działaniem skrótu . No i dziwne, bo przecież przeniesienie takiej ilości bitów, to by trwało i trwało. Plus wyświetlanie okienka postępu i tp.Nie znalazłem jednak podstawki dla moda tłumaczonego i obniżonych wersji SoC.Robala chyba w kompie nie mam, bo kilka dni temu sprawdzałem i po tym nic nie ściągałem.Dostępnymi z poziomu Windowsa narzędziami szukałem "zagubionych" i otrzymywałem lokalizację poprzednią ( tę która się nie wyświetla)Pytanie: co mi się mogło przydarzyć i jak z tego wybrnąć?Niby mógłbym zrobić nowe, ale te niewidzialne będą zabierały sporo miejsca.Formatowanie partycji, ze względu na zasób materiałów, nie wchodzi w rachubę. Edytowane 8 Czerwca 2014 przez kondotier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Perun Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Parę opcji: - Włącz pokazywanie ukrytych plików i folderów; - Uruchom defragmentację (byle nie narzędziem systemowym, najlepiej Defragglerem) - Sprawdź, czy dysk nie jest w jakiś sposób uszkodzony, podopinaj wtyczki, a gdy to dalej nie pomoże to NATYCHMIAST przenieś wszystkie dane gdzie indziej, byle by NIC się nie znajdowało na tym dysku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 -Daj screen SMART'u może być HDtune Prtable -Sprawdź zawartość katalogów przy pomocy np. Total Commandera Portable. -Zrestartuj komputer, mógł sie "zawiesić" explorer. -Wykonaj sprawdzenie spójności danych, możesz to zrobić klikając na daną partycje i właściwości / narzędzia / sprawdź. -Jeżeli to jakiś wirus to możesz odpalić płytę z linux'em czy windowsem live i sprawdzić czy wtedy są te pliki na dysku widoczne. =Oczywiście najlepiej w przypadku odzysku danych jest pracować na obrazie, oraz ważne by nic nie instalować by dane się nie nadpisały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Znalazłem jeszcze dwa katalogi. Zostały wklejone do innych. Np. wersja SoC 1.0004 do katalogu z 1.0006. Fawkzy -Trudno przenieść 150 GB, jak się ma jeden dysk. Druga partycja zajęta w całości .Dysk mam zdefragmentowany. Sprawdzam to często, w związku z częstym usuwniem katalogów po tłumaczeniu. Pozostaje ciągle ok. 40GB wolnego miejsca. Foldery nie są ukryte, lecz zostały przeniesione jakby bez kopiowania ! Stąd był ich brak tam gdzie poprzednio były.Te co znalazłem, przywróciłem na miejsce. Zaginiona zostaje tylko wersja 1.0005 SoC.Jej do kat podstawki nie wrzuciło . Ponawiam pytanie, co mogło być przyczyną takiego zadziałania systemu? To na przyszłość. DODANO:Kpuc - restart komputera, po nawet wyłączeniu zasilania do niego, to było pierwsze co zrobiłem.Co do screena to nie wiem za bardzo czego.Tak jak powyżej; katalogi były, tylko "cudownie" przemieszczone. Dlatego ich nie widziałem.Cały czas działa AVG, a kilka dni temu użyłem adwclinera. Edytowane 8 Czerwca 2014 przez kondotier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Znikające foldery są często spowodowane tzw BAD SECTORAMI na dyskach ( dysk automatycznie przenosi pliki z uszkodzonego sektora na inny, to mogło być przyczyną tego co Ci się stało), może do tego dojść w drodze fizycznej ( za duża siła wstrząsów, zależnie od modelu dysku ale praktycznie jest taka sama ) lub drodze zużycia elementów magnetyzmu ( stary dysk ), dbać o dysk możesz defragmentując go jakimś porządnym programem :) Czasami także są przypadki gdy bez BADSECTORÓW potrafi coś "zniknąć" przyczyna to zapewne zużyty magnetyzm ale to też raczej w starych dyskach występuje. Co do screena to nie wiem za bardzo czego. Click! Edytowane 8 Czerwca 2014 przez Allen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Na razie jest w porządku i odzyskałem prawie wszystko. Zaniżoną wersje SOC, zrobię sobie, jak pojawi się mod na v1.0005.Dysk faktycznie może być mocno używany, bo komputer polizingowy. Ale chodzi cicho, i się nie grzeje.A jak walnie coś, to i tak serwis go czeka. To już nie dla mnie zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi