Anton Gorodecki Posted May 1, 2015 Report Share Posted May 1, 2015 Czołem! Od 4 tygodni obserwowałem przyrost temperatur mojej karty graficznejGigabyte Radeon R9 280X rev 2.0 (zarówno w spoczynku jak i na pełnym obciążeniu).Temperatury odbiegały od "normalnych" w całym czasie 17-miesięcznego użytkowania kartyo ok. 6-8 stopni w spoczynku i 10-12 stopni (!) pod obciążeniem (karta pracowała cały czas na nominalnych zegarach). Zdziwiony byłem zatem niemniej niż stalker Pietrow, który spotkał dwie pijawki z których jedna miała urodziny (vide "Czerep Mutanta") ponieważ do tej pory w mojej obudowie z Cooler Master 430 z oknem z 3 wentylatorami wdmuchującymi(przód 120, dół 92 i bok 120 <nomen omen na kartę>) i 2 wydmuchującymi 120 temperatury karty oscylowałydo tej pory w granicach odpowiednio 30-32 stopnie w spoczynku i 62-65 pod obciążeniem. Po kolejnym (trzecim już) blue screenie w czasie gry (przechodzę powoli Soljankę, która obarczyła mnie przez ok. 200h 5 wylotami na pulpit) sprawdziłem jak karta zachowuje się w czasie współpracy z innymi tytułami (to samo :wallbash: ) Spędziłem kilka godzin na forach hardwerowych czytając różne postyi postanowiłem zmienić pastę na procesorze graficznym karty.Po konsultacji z serwisem Gigabyte, który wspaniałomyślnie powiedział mi iż nie mogą mi pomóci oczywiście przez ten zabieg utracę gwarancję,rozkręciłem kartę i oto co zaobserwowałem. Pasta była skamieniał i skruszona, idealnie wprost dała się usunąć.Wymieniłem ją na Arctic MX-2. Po wymianie pasty i złożeniu karty, temperatury po tygodniu użytkowania ustabilizowały się w granicach 33 i 65 (spoczynek i obciążenie). Nie zachęcam nikogo bez potrzebnej wiedzy/umiejętności do rozkręcania karty graficznej(co wiąże się oczywiście z utratą gwarancji). Opisuje jedynie moje własne doświadczenia,które zdobyłem tylko i wyłacznie na własną odpowiedzialność. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts