vidkunsen Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 http://lubimyczytac.pl/cytat/2744Cytat :Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną. Andrzej Sapkowski (z książki Historia i fantastyka) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Janusz A. Zajdel - Polska - Cytaty min. z "Limes Inferior":Ludzie stanowczo zbyt wiele wymagają od życia. (...) Szukają szczęścia i zadowolenia, nie próbując wcześniej dociec, co w istocie znaczą te pojęcia... Należy zwrócić uwagę, że historia wykazała także powierzchowność innego sądu, wywodzącego się ze starożytności, a głoszącego, iż lud potrzebuje jakoby tylko chleba i igrzysk. Nieraz mogli się przekonać różni późniejsi władcy, że otrzymawszy sam chleb, lud niechybnie zapyta zaraz o masło i wędlinę, bojkotując najatrakcyjniejsze nawet igrzyska.System oświatowy nie sprzyja rozwijaniu inteligencji u młodzieży, a system ekonomiczny nie dostarcza odpowiednich motywacjiPolitycy zmieniają czasem poglądy, ale bodźcem do tego rzadko bywa racjonalny argument czy wzgląd na interes ludzkości. Najczęściej bodźcem takim bywa po prostu strach o własną pozycję lub o własną skórę..."Paradyzja" - !!! - Ilekroć coś wyda ci się dziwne, przypomnij sobie, gdzie jesteś, i zamiast się dziwić, spróbuj zrozumieć. W naszym pojęciu wolność osiąga się przez uświadomienie, że wszystko, co nas ogranicza, jest konieczne. Krócej mówiąc, wolność -- to świadomość braku alternatywy, innej możliwej rzeczywistości dla naszego świata niż ta, w której żyjemy."Cylinder van Troffa" - Tworzenie jest formą obrony własnego istnienia przed całkowitym kresem bytu jednostki"Lalande 21185" - Istota rozumna nie może nigdy czuć się zadowolona i szczęśliwa. Stan taki jest nie do osiągnięcia, gdyż potrzeby rodzą potrzeby.Miroslav Žamboch - Morawy -"Koniasz" I tom - Każdy się bał, wystarczyło tylko wyciągnąć lęki z ukrycia"Na ostrzu noża" t2 - Człowiek czasem spotyka się ze szczerością tam, gdzie by jej nigdy nie oczekiwał"Sierżant" - Mówią, że nadzieja umiera przedostatnia. Dłużej przeżywa tylko czarny humor"Czas żyć, czas zabijać" - Rzadko kiedy kłamię, bo potem muszę pamiętać, co naopowiadałem, a z tym jest za wiele zachodu"Agent JFK" T 2 - Listopadowa noc była ponura jak niezaspokojona kobieta Stalker (film, gry, książki)- MY!!! - Właśnie wróciłem. Dobrze trafiłaś z czasem, byłby z ciebie świetny stalkerBez obaw. Prawdziwy facet nie boi się wchodzić od tyłu– Czas wykazać się męstwem!– No nie… znowu?– Szkoda, że nie zmarłem przy narodzinach.Jesteś teraz członkiem „Powinności”, możesz swobodnie korzystać z kiblaOdetchnij sobie świeżym powietrzem i właź do środka!S****iele odpowiedzialni za zabicie wielu naszych chłopców nie żyją. Wolność po raz kolejny pokazała, że kto zadrze z elitą, nakryje się pytą!Wynoś się stąd, stalkerze! Moje; jeśli jesteś na dnie, to zawsze możesz zostać górnikiemDlaczego!!! dlaczego ci co cię najbardziej wkur...ja są związani z tobą więzami krwi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi