Yurek Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Jestem w trakcie przechodzenia zadań zlecanych przez personaże z Niezbadanych Terenów. Dotychczas nie było z tym żadnych problemów, aż do ostatniej soboty. Postanowiłem opisać pokrótce moją weekendową walkę o to by móc pograć dalej w Soliankę Ale do rzeczy. Problem pojawił się podczas wykonywania zadania dla Ginekologa (dysk z Labiryntu). Po uzyskaniu podpowiedzi od Cyklopa udałem się bezpośrednio przejściem z groty Ginekologa do Labiryntu. Samo przejście przez Labirynt jest nietrudne, więc nie ma co się rozpisywać. Po dotarciu do tzw "trójkątnej sali" widać pod sufitem okrągłe przejście prowadzące do pomieszczenia z rannym najemnikiem. Żeby dotrzeć do tego przejścia trzeba sie wspiąć po pochyłej ścianie skalnej. (Podczas mojej pierwszej wizyty w Labiryncie po szkatułkę skorzystałem z wejścia "wytrychu" i ominąłem przejście przez teleport, więc nie musiałem się z tą ścianką męczyć ) Według poradnika (do którego w końcu się odwołałem po niezliczonych bezowocnych próbach wspęcia się na rzeczoną ściankę): 3. Z prawej u góry widać przejście. Musisz się tam dostać. Starannie i dokładnie, z wykorzystaniem wszelkich umiejętności, włazisz na górę. Wrażenie takie, że i szczury ci w tym pomagają, postawiając grzbiety. wejście nie powinno sprawiać aż takiego kłopotu . Niestety, w moim przypadku nic z tego. Dosłownie poznałem wszystkie plamki i załamki na teksturach pokrywających tą nieszczęsną ściankę i nic mi to nie dało http://www.stalkerteam.pl/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/confused.gif. Nadal ciągle spadałem, zsuwałem się i nie mogłem wspiąć się na nią by pchnąć fabułę do przodu Może nie trzeba było wybijać wszystkich szczurów i karaluchów w Labiryncie (do Pieczary i Labiryntu wchodzę zawsze przygotowany jak na III Wojnę Światową - PK, Minigun lub MG42 są wyposażeniem standardowym )? Na dołączonej do poradnika mapie wyraźnie jest napisane w tym miejscu "do góry po ścianie", w Pieczarze taki napis oznaczał istnienie czegoś na kształt niewidocznej drabinki, po której można było się wspiąć wyżej, ale tutaj, w Labiryncie, nic z tego. Zaświtał mi w głowie pomysł - zespawnuj ten Dysk i daj sobie spokój z tą ścianką , ale zaraz potem wiadro zimnej wody w postaci zdania z Poradnika: 23. Znajdujemy w Labiryncie półżywego najemnika, który wie o Pompie Infuzyjnej, i mówi, gdzie szukać kolby do niej. Dysk z informacją leży w pobliżu. Jeśli przedtem dostawaliście sie do Szkatułki przez teleport, znajdziecie najemnika szybko, on leży na podejściu do tego teleportu. Zabieramy dysk, leczymy najemnika. Co z tego, że zespawnuję Dysk (którego tak prawdę mówiąc nie mogę znaleźć w spisie przedmiotów z Solianki ) jeśli rozmowa musi się odbyć (tej przecież nie zespawnuję ).... W związku z tym, musiałem uporać się z tym problemem w inny sposób Podaję go poniżej na wypadek, gdyby ktoś grający w Soliankę napotkał ten sam problem w przyszłości. Potrzebny jest nam plik: actor.ltx (ścieżka: X:\Program Files\THQ\S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl\gamedata\config\creatures). To właśnie w nim (po zrobieniu sobie kopii oryginalego pliku ) dokonujemy zmian opisanych poniżej: max_item_mass = 100.0 jump_speed = 7.6 crouch_coef = 0.45 climb_coef = 0.7 run_coef = 2.1 sprint_koef = 2.6 run_back_coef = 1.8 Wartości jump speed i climb_coef powyżej zmieniamy na takie jak poniżej: max_item_mass = 100.0 jump_speed = 10.0 crouch_coef = 0.45 climb_coef = 5.0 run_coef = 2.1 sprint_koef = 2.6 run_back_coef = 1.8 Zapisujemy nowy plik actor.ltx, ładujemy sejwa i bez problemu pokonujemy tą upierdliwą ścianę, po czym robimy sejwa, wychodzimy z gry i przywracamy plik pierwotny Myk jest w swej prostocie wręcz trywialny, ale wymagał niestety żmudnego grzebania w necie Niech moc będzie z Wami (bo czasem jej potrzeba DUŻO podczas grania w Soliankę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Dzięki Yourek wiem, o której ściance piszesz ....W wersji 19.04. też trzeba było dobrze się nakombinować by w końcu dotrzeć do tego otworu na górze. Tam jednak po kilkunastu próbach jakoś się udawało. Na pewno wielu skorzysta z twojej porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yurek Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Dzięki Yourek wiem, o której ściance piszesz ....W wersji 19.04. też trzeba było dobrze się nakombinować by w końcu dotrzeć do tego otworu na górze. Tam jednak po kilku próbach jakoś się udawało. Na pewno wielu skorzysta z twojej porady. Nie ma za co Po to w końcu (między innymi ) jest to Forum. Pomogliście mi na początku mojej zabawy w Soliankę, teraz mogę odwdzięczyć się pomagajac innym potrzebującym A tak offtop - hełmu z Fallouta na razie nikt nie wymyślił jak wyciągnąć od Blendy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Ile ja puściłem wiązanek przy tej scianie No Yurek wielki szacun ,najpierw to nieszczęsne przejscie do Prypeci ,teraz ścianka.Nie odpuszczasz i tylko tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yurek Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Ile ja puściłem wiązanek przy tej scianie No Yurek wielki szacun ,najpierw to nieszczęsne przejście do Prypeci ,teraz ścianka.Nie odpuszczasz i tylko tak dalej. Żona (nie Zona ) była na mnie przez pół weekendu zła, za moje "troszkę" niecenzuralne odzywki i patrzyła na mnie jak na jakiegoś czuba, jak z uporem maniaka skakałem na tą zakichaną ściankę i za każdym razem spadałem na dół. Pomysł na rozwiązanie przyszedł po kilku na imprezie (Barbórka ) i w niedzielę nastąpiła moja chwila triumfu nad materią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi