Gość Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Hej,Ostatnimi czasy widziałem na forum dyskusję na temat wydajności w OP-2. Doszliśmy do wielu wniosków, które chciałbym teraz skompaktować i przedstawić w wygodnym temacie-poradniku żeby każdy nie musiał szukać w głębi forum co udało nam się zdziałać.Co ma wpływ na FPS (od największego):Taktowanie procesora (pierwszych dwóch rdzeni)Dostateczna ilość RAM (4GB)Ilość przedmiotów w ekwipunku (prawd. błąd projektowy twórców)Ilość zadań w PDAUstawienie priorytety procesu na "wysoki" (menadżer zadań)Pomocy! Nadal mam mało klatek:Postaraj się targać jak najmniej przedmiotów ze sobą. Graty schowaj w schowkachPodkręć procesor na wyższe taktowanie. Możesz też wyłączyć resztę rdzeni, zostawić tylko dwa i podkręcić je wyżej. Moja karta to Intel GMA 950/GMA. Kaszanią mi się tekstury w ekwipunku:Ta karta ma problemy z większością gier, nie wiem czy da się coś z tym zrobić ale to nie wina gryWięc integra. To zależy od "wielkości" pliku ikon. Jeśli ma powyżej 4 mb, który w op-2 ma chyba 8 albo 16 mb. Takie coś będziesz miał w op-2 dokupi dopóty nie zmienisz karty, wiem po sobie. Co do CoC'a to sprawa jest jasna, tam plik ma 1 albo 2 mb i działa poprawnie. Oczywiście, pamiętamy również o podstawowych rzeczach : - optymalizacja pliku wymiany. Różne są w tej materii teorie, ale moim zdaniem (apg2312) ustawiamy plik wymiany na sztywno, i przydzielamy 4 do 8 GB miejsca na twardym dysku. Jeśli jako dysk systemowy mamy SSD, to plik wymiany zostawiamy na nim. Posiadając dyski HDD pamiętamy również o regularnej defragmentacji dysku.- wyłączamy zbyteczne programy i usługi. Idealnym rozwiązaniem na czas gry jest odłączenie Internetu - wtedy można bez problemu wyłączyć program antywirusowy i zaporę. Oczywiście, wszystkie inne programy : komunikatory, przeglądarki internetowe, programy p2p, w ogóle wszystko, z czego w czasie gry na pewno nie będziemy korzystać zamykamy. To wszystko zżera zasoby systemowe. O optymalizacji i wyłączeniu zbytecznych usług systemowych na necie można znaleźć poradniki do wszystkich systemów, więc też warto to zrobić.- aktualizujemy sterowniki wszystkich urządzeń do najnowszej stabilnej wersji. Dotyczy to szczególnie karty graficznej - nie polecam grać na sterownikach w wersji Beta, ani na modyfikowanych paczkach.- w razie potrzeby obniżamy ustawienie grafiki - nawet do minimalnych i oświetlenia statycznego.- jeśli żadna z powyższych porad nie pomoże, musimy zacząć myśleć o wymianie sprzętu na nowy. Edytowane 6 Października 2015 przez Godlike uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Lekko zasugerowałbym jeszcze modyfikację pliku wymiany .I jeszcze jedna rzecz : w swoim czasie zetknąłem się z czymś takim:http://www.gsc-game.com/index.php?t=community&s=forums&s_game_type=xr3&thm_page=1&thm_id=6030&sec_id=18&page=0Pytanie brzmi - czy to byłoby pomocne w "upłynnieniu" raczej wymagającej gry?I czy dałoby sie to coś dostosowac do SHOC-a , gdyz pierwotnie stworzone zostało dla potrzeb COPa i CSa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Serio - https://stalkerteam.pl/topic/7158-poprawka-przycinek-i-wydajności-w-cop/ ?Muszę to gdzieś przenieść ogólnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Wybacz Goodlike - gamoń jestem, że nie poszukałem informacji "szukajką". Po prostu - jakiś czas temu - nie na tym forum- natknąłem się na taką informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Nie no nie ma sprawy bo to strasznie jest ukryte w takim "zadupiu". Muszę to gdzieś przenieść tylko nie wiem jeszcze gdzie ale to na spotkaniu administracji się dogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi