cichy Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Solucja dotyczy rosyjskiej wersji językowej moda, stąd mogą wystąpić różnice z nazwami wybranymi przez tłumaczy w spolszczeniu. "Wielka Zona" - poradnik przejścia cz.1. Spoiler UWAGA: Na lokacji Bar, nawet przed wejściem do samego kompleksu budynków, NIE strzelamy nawet do wrogo nastawionych osób - cały Bar będzie nas ścigał. Strzelamy tylko do mutantów. UWAGA: Poradnik Rosyjski zawiera tylko spis zadań - nie ma tam podpowiedzi czy rozwiązań. Na razie w języku rosyjskim znajdziemy na tej stronie: http://stalkermod.ru/forum/62-bolshaya-zona-stalker-teni-chernobylya/26718-gid-prohozhdeniya-moda-bolshaya-zona.html . Po ostatnim fixie gra się świetnie. Tylko wyloty związane z nazwami w cyrylicy, które opisałem w temacie moda trzeba ręcznie usunąć. Na Wysypisku w lokomotywowni jest dwóch nowych handlarzy - jeden to pani Tonia Kulinar, drugi pan - Woron. Jego asortyment jest losowy - zmienia się po wczytaniu zapisu. Handlując z nimi można się nieźle obłowić ;D . Napraw broni dokonuje Barman. Bardzo fajny jest model biegu z PMem. http://thumbnails105.imagebam.com/27476/c3f3fd274750865.jpg Na lokacji Niezbadany Las w drodze do Doliny mroku spotykamy zamaskowanych snajperów na głazach - wokół skał są miny - trzeba uważać. Są też stada mutantów - lepiej uciekać - nie ma szans na równą walkę. W Dolinie mroku po pacyfikacji bazy w zbrojowni znajdujemy sejf - wcześniej go tam nie było - fajna zawartość. W X-18 znajdujemy ciała naukowców - mają przy sobie niezłą broń ;D W Dolinie po pacyfikacji labu i wojaków na piętrze kompleksu odnajdujemy sejf z fajną zawartością. Po wyjściu z Doliny znajdujemy się na Starym Wysypisku - na Kordon będziemy szli przez 3 lokacje. W Ukrytej Drodze atakujemy kompleksy naukowców - likwidujemy wojaków i rozmawiamy z naukowcami. Nie są zachwyceni naszą ingerencją - obiecujemy pomówić z Powinnością o ochronie dla nich. Odnajdujemy kolejny sejf . Widział ktoś taką lokację? Walczymy z czołgami, śmigłowcami i nowymi modelami wozów bojowych. Jeździmy pojazdami - przez przejścia na lokacje również. Podczas szturmu posterunku wojskowych na Kordonie nalazłem kolejny sejf - skrzynię z zaopatrzeniem. UWAGA: Poradnik Rosyjski zawiera tylko spis zadań - nie ma tam podpowiedzi czy rozwiązań. Teraz po czasie zwiedzania czas na nową fabułę. Po przejściu części fabuły podstawki do etapu wyprawy na Radar wyruszyłem z powrotem na lokacje które dotąd zwiedzałem nie biorąc zadań. W Pierebanniku (Przedzoniu) mówimy z dwoma handlarzami. Z Cyganem i Krochoworem. Od tego pierwszego bierzemy zadanie na kuriera i dysk z danymi. Mamy go szukać w lesie na ATP. Krochowor daje nam zadanie na odnalezienie dokumentów które musiał ukryć ścigany przez mieszkańców sąsiedniego baru bandyta. Szukać należy w okolicy przepompowni na przecie lądowiska helikopterów na południu. Ruszamy. http://thumbnails105.imagebam.com/27613/40964f276127847.jpg Nie pchamy się pod ostrzał czołgu który pilnuje lądowiska. W pompowni idziemy na poddasze - tam za rurami (trzeba wejść w kucki) jest plecak. W nim dokumenty i niezła zawartość. Wracamy do Krochowora. Rozliczamy zadanie i dostajemy kolejne - w Czarnobylu na ulicy Krasiwej (Pięknej) mamy znaleźć artefakt spirala. W razie wątpliwości mamy skontaktować się ze Starym obecnym na lokacji. W drodze zajdziemy na ATP na którym mamy odnaleźć dysk. http://thumbnails105.imagebam.com/27613/567ef7276129079.jpg Po wejściu na lokację ATP spotykamy Piotra Suchowa z grupy Kalinina. Zgadzamy się iść z nim na bazę z nadzieją na kolejne zadania. Kalinin daje nam zadanie na Sznyrę - zostaje on w bazie kiedy bandyci szturmują bazę Kalinina - trzeba go zabić. Dopadłem drania ;D. Brzydal kręci się w bazie pośród innych ;). Następnie dostajemy zdobyć fleszkę od kuriera - jest od przy wyjściu na Czarnobyl. Oddajemy. Kolejne zadanie od Kalinina - zdobyć RPG i rozwalić BTRY - y. Wykonujemy - za zadanie dostajemy egzoszkielet. UWAGA: Po wejściu na Rynek nie pacyfikujemy go - bandyci będą nam potrzebni by dostać art w dalszej części fabuły. Odnajdujemy ciało z dyskiem w wiadomym z Solianki miejscu. Ja dalej poszedłem do Czarnobyla - rynek. przez niego do Głównej. Tam spotkałem Informatora - daje zadanie na Abakan na terenie Rynku. Znajdujemy. W zamian dostajemy informację, że na terenie Głównej i Kolejowym są naukowcy i robią eksperymenty pod nadzorem wojska. Nie matu emisji - tylko wszechogarniająca mgła. http://thumbnails105.imagebam.com/27624/82f6c3276237269.jpg http://thumbnails105.imagebam.com/27624/3e23aa276237315.jpg http://thumbnails105.imagebam.com/27624/e0ae1f276237439.jpg Idziemy na ulicę piękną - wcześniej nie rozmawiamy ze starym na Głównej - grozi wywałką i nie będzie dialogu. Na Pięknej obszukujemy ciało ale nie znajdujemy artefaktu. Idziemy zgodnie podpowiedzią do Starego - za pierwszym razem nie ma dialogu. Próbujemy jeszcze raz - ten obiecuje nam pomóc z artem - ale najpierw mamy pomóc człowiekowi na Rynku - od dawna nie wraca. Na rynku ze snajperki kasujemy dwóch bandytów i mówimy z Wanią - mówi o swoim bratu na rynku i bandytach - ja stuknąłem ich wcześniej wchodząc na lokację. Wracamy do Starego i mówimy o informatyku (nie wiem skąd ten dialog). Możemy go znaleźć na cmentarzu. Stary prosi nas byśmy odwiedzili grób znajomej: 13 rządek, 5 miejsce - na przeciw kupy śmieci. http://thumbnails105.imagebam.com/27643/f1fda5276425497.jpg Wchodząc na Piękną Ratujemy Suchego - w zamian dostajemy namiar na schowek na Rynku. Docieramy na Cmentarz - nowa lokacja - przynajmniej ja takiej nie widziałem. Rozmawiamy z Hakerem - chce 15 tysięcy. Mamy ale nie dajemy - idziemy skonsultować to ze Starym. Ten daje nam zadanie na zabicie najemników i rozmowę z jego przyjacielem Dziecięcym Świecie (na Głównej jest) lub na Pięknej. Znajdujemy najemników w galerii handlowej i ubijamy. Po drodze do celu spotykamy Lonie na Pięknej. Robimy dla niego 2 zadania - odnajdujemy ciało z PDA w Dziecięcym Świecie i likwidujemy najemników pod wielopiętrowcami. Najemników z zadania Starego dopadamy na Cmentarzu. Likwidujemy i wracamy rozliczyć zadanie. Za fatygę dostajemy 100 tysięcy. Stary wysyła nas na rozmowę z Jołem (świerkiem). Ten daje nam namiar na swoich ludzi na dworcu. Tam nikogo nie odnajdujemy oprócz wojska. W drodze powrotnej spotykamy na pięknej Mastera - daje nam zadanie na artefakt na rynku. U Joła zdajemy relacje - on już wie gdzie są jego ludzie - w Dziecięcym Świecie - musimy odbić zakładników. Wykonujemy zadanie. Odbijamy zakładników i mówimy z jednym z nich - z sierżantem Walentinowem. Obok stoi Tadżik - mamy od niego odzyskać kasę - w zamian chce od nas Colta 16A2 - przynosimy i odzyskujemy dług. Idziemy na Rynek - tam zabijamy bandytów i przy jednym z ciał znajdujemy art Spiralę - jej chce Master ale i handlarz na Przedzoniu - decydujemy sami komu go oddamy. Wracamy do Joła - zdajemy relację i zostajemy sowicie nagrodzeni - ma dla nas jeszcze jedno zadanie - zabić dowódcę wojskowych - po cichu albo wybić wszystkich - wybór jest nasz. "Wielka Zona" - poradnik przejścia cz. 2. Spoiler Załatwiłem dowódcę (komandira) i jego kolesi. Zdałem zadanie u Joła. Na Cmentarzu spotkałem Ochroniarza - na jego prośbę ubiłem mutanty nie dające spokoju nekropolii. W rozmowie ze mną Haker zainkasował 150000 i dał zadanie na zdobycie Grozy i pomoc Strzale na Pięknej. Strzała ma problemy z bandytami. Mamy udać się na ostatnie piętro i stamtąd rozwalić wrogów. Oprócz tego załatwiamy jeszcze grupę za sklepem na przeciw budowy. Wracamy do Hakera z bronią (można ją kupić u handlarza lub znaleźć przy zwłokach). Ten opowiada nam czego dowiedział się włamując do sieci - naukowcy robią niebezpieczne eksperymenty - to wywołuje zmiany i zombifikację. Po rozmowie następuje gremialny atak nieumarłych. Mamy się udac szybko do starego - najpierw wybijamy wszystkich zombi na cmentarzu. Dalej bez walki (szkoda amunicji) przedzieramy się na Główną do Starego. Zdajemy relację Staremu. Ten wysyła nas na pacyfikację oddziału na poczcie i następnie nastąpi szturm na Dworzec Kolejowy. Po zabiciu na poczcie dowódcy oddziału walimy na dworzec - tak kosimy przeciwników. Później wynosimy się przez Rynek na ATP (nie walczymy z zombi - to bez sensu - jest ich zbyt wielu) i dalej do Krochobora rozliczamy zadanie na art - dostajemy namiar na likwidację dowódcy bazy wojskowych Karatela. Rozliczamy zadanie u Cygana na dysk i mamy możliwość wzięcia zadanie likwidacji Obmoroka obok jaskini na wzgórzu. Jest on winien współpracy z woskowymi. Obmoroka odnajdujemy przy ognisku nad wejściem do jaskini. Karatela znajdziemy na piętrze w budynku na terenie bazy wojskowych. Kasujemy go - uwaga na śmigłowiec. Wracamy do Cygana. Dostajemy nagrodę za likwidację bandyty. Kolejne zlecenie dostajemy na likwidację Koriawego i jego bandy na ATP - ma być ich sporo - około 50-ciu. Na likwidacją dostajemy niezłą snajperkę - B-94. Po drodze na ATP odwiedzamy Krochobora - dostajemy nagrodę - nie ma dla nas więcej zadań. Kosimy bandę Koriawego i jego samego - snajperka się sprawdza. Po sprawie wracamy do Cygana - w nagrodę dostajemy WSSK Wychlop - piękna broń no i pieniądze. Teraz ruszamy na dalszy podbój Zony. Poradnik będzie kontynuowany w miarę posiadanego czasu i przechodzenia moda. ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SEB2E Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 szacunek dla kolegi że się chciało to wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi