maTcinPL Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Modernizuje komputer o parametrach Procesor Intel Core i3 (w liczbie czterech) Karta graficzna (najslabszy punkt komputera) intel HD graphics 4400 Ram 8 gb Mój budżet wynosi 750 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Pobierz i zainstaluj Speccy http://www.programosy.pl/program,speccy.html i napisz dokładnie, co masz w komputerze. Aida64 byłaby lepsza, ale wersja trial nie podaje wszystkich informacji. Aaaaa...i napisz, jak masz dokładnie zasilacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maTcinPL Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Ok jutro napisze wszystkie elementy o ile nie zapomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maTcinPL Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 oto moje dokładne konfiguracje karta graficzna intel(R) Graphics 4400 karty sieciowe : huawei mobile connect - network card #7 realtek PCIe GBE Family Controller Teredo Tunneling Pseudo-Interface klawiatury: urządzenie klawiatury HID komputer ACPIx64-based PC kontrolery dźwięku gier i wideo: Realtek High Definition Audio kontrolery IDE ATA/ATAPI : Intel (R) 8 Series/C220 Chipset Family SATA AHCI Controller kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej: Generic USB Hub /x2 Główny koncentrator USB /x2 HUAWEI Mobile Connect - Bus Enumerate Device Intel(R) 8 Series/C220 Series USB EHCI #1-8C26 Intel(R) 8 Series/C220 Series USB EHCI#2-8C2D koncentrator główny intel usb 3.0 kontroler hosta intel (R) 3.0 eXtensible urządzenie kompozytowe USB urządzenie pamięci masowej USB /x2 USB COmposite Device modemy Huawei MObile Connect-3g modem#7 monitor: rodzajowy monitor PnP mysz zgodna z HID porty (COM i LTP) HUAWEI moBILE cONNECT - pc ui iNTERFACE (COM22) INTEL(R) Active Managment Technology - SOL(COM3) PORT DRUKARKI (LPT1( PORT KOMUNIKACYJNY (COM1) PROCESORY INTEL(R) CORE(TM)i3-4150 CPU @ 3.5 ghz ŁĄCZNIE(4 PROCKI) STACJE DYSKÓW: HUAWEI TF CARD STORAGE USB DEVICE ST1000DM ST1000DM003-1CH1 SCSI DISK DEVICE STACJE DYSKÓW POMIJAM URZĄDZENIA INTERFEJSU HID urządzenie sterujące użytkownika zgodne z HID urządzenie wejściowe USB /x3 urządzenie zgodne z HID /x2 urządzenia przenośne - H:\ URZĄDZENIA SYSTEMOWE Aplikacja zbierająca informacje o oprogramowaniu urządzeń Plug and Play chłodzenie ACPI /4x czasomierz systemowy czasomierz zdarzeniowy wysokiej precyzji intel (R) 4th Gen Core processor DRAM Controller - 0C00 intel(R) 8 series /C220 series PCI Express Root Port#1 -8C10 intel(R) 8 series /C220 series PCI Express Root Port#3 -8C14 intel(R) 8 series /C220 series PCI Express Root Port#4 -8C16 intel(R) 8 series /C220 series smbUS coNTROLLER -8C22 intel(R) B85 LPC COntroller - 8C50 intel(R) Managment Engine Interface kondroler DMA kontroler zgodny ze standardem High Definition Audio magistrala PCI moduł wyliczający magistrali głównej UMBus moduł wyliczający magistrali kompozytowej moduł wyliczający UMBus /2 procesor numeryczny programowalny kontroler przerwań przycisk ACPi Fixed feature remote desktop device redirector bus sterownik BIOS zarządzania systemem firmy microsoft sterownik modułu wyliczającego dysku wirtualnego microsoft strefa termiczna ACPI system zgodny ze standardem Microsoft ACPI Urządzenie koncentratora firmware intel(R) 82802 zegar systemowy CMOS/czasu rzeczywistego zasilacz: AC 230V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 AC 230V to znaczy, że zasilacz jest dostosowany do sieci prądu przemiennego 230V. Chodzi mi o markę i model - żaden program tego nie pokaże, trzeba rozkręcić obudowę i przeczytać na naklejce. W Twoim kompie faktycznie, warto zmienić kartę graficzną + w razie potrzeby zasilacz, i ewentualnie jeśli pozwolą na to fundusze dołożyć dysk SSD. Kartę graficzną proponowałbym albo GeForce GTX 560 Ti - na Allegro 300 do 350 zł http://allegro.pl/obraz-i-grafika-4312?id=4312&order=m&string=560+Ti&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-ele-1-2-1214 lub GTX 660 - 400 do 500 zł http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-ele-1-2-1214&search_scope=category-4313&string=gtx%20660 Do tych kart wypadałoby mieć porządny 500 lub 550 W zasilacz : http://www.morele.net/zasilacz-ocz-zs-550w-135-80-plus-bronze-ocz-zs550w-eu-413359/ lub inny markowy - koszt od 200 do 350 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 @maTcinPL najlepiej zrób zdjęcie tabliczki znamionowej (naklejki) zasilacza. To oszczędzi nieporozumień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 I jeszcze podaj model płyty głównej, żeby się nie okazało, że to jakaś budżetówka bez złącza PCIe. Niby mało prawdopodobne, no ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maTcinPL Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Wszystko co było w urządzeniach przepisałem więcej nie wiem ale zasilacz wyślę (fotkę zasilacza) ale morze nie będzie to potrzebne-pogrzebałem w porcjach zaawansowanych i wszystkie rzeczy wyłączone albo uminimumstawione na Edytowane 8 Stycznia 2016 przez maTcinPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnieciu Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Jak ty masz 4x Intel i3 Sent from my Lumia 710 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Mnieciu windows podaje liczbę rdzeni w ten sposób. Jest to i3 z 2 rdzeniami plus HT. Windows wykrywa 2 rdzenie HT jako prawdziwe i podaje łącznie 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maTcinPL Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 42 minuty temu, Mnieciu napisał: Jak ty masz 4x Intel i3 Sent from my Lumia 710 using Tapatalk tak jest łącznie daje mi to 3.5 GHz 14 godzin temu, Anton Gorodecki napisał: @maTcinPL najlepiej zrób zdjęcie tabliczki znamionowej (naklejki) zasilacza. To oszczędzi nieporozumień. tylko gdzie to się sprawdza? (czy trzeba zdjąć obudowę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Tak, zdejmij obudowę i z boku zasilacza będzie tabliczka z napisami. Zrób fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maTcinPL Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Ok zrobię fotkę wszystkich tabliczek bo nie wiem jak to wygląda ale wstawione będą dopiero jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maTcinPL Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Ok zrobię fotkę wszystkich tabliczek bo nie wiem jak to wygląda ale wstawione są terAz Mam nadzieję że to jest to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zasilacz 350 WATT to się stosowało w komputerach 10 lat temu jeśli chcesz grać lub podkręcić procesor to możesz o tym zasilaczu zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maTcinPL Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 A na jaki najlepiej wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zanim wymienimy zasilacz musisz odpowiedzieć nam na podstawowe pytanie - komputer będzie służył tylko do gier czy może też do "pracy" ? Oprócz nowego zasilacza, resztę kwoty trzeba będzie podzielić na kartę graficzną i dysk SSD - w tym wypadku karta graficzna będzie słabsza za to szybkość działania aplikacji i systemu - najlepsza. Można również, jeśli nie zależy Ci tak bardzo na szybkości działania systemu, do nowego zasilacza, kosztem dysku SSD, dokupić droższą kartę graficzną, która pozwoli grać na lepszych (większych) detalach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maTcinPL Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Często będę grał, a z systemem nie będzie problemu jeśli będzie działał wolno, ja już się do tego przyzwyczaiłem na kompie z 2004 roku i sorki za błędy bo na co dzień gram w cs i tam nie ma polskich znaków. Ewentualnie jak dozbierałbym kaskę na dysk SSD w późniejszym terminie (po wprowadzeniu nowej karty graficznej i zasilacza dałoby się wymienić bez skutków ubocznych?). Pisz po Polsku. Dziś sam poprawiłem, na razie zwracam tylko uwagę - moderacja może nie być tak tolerancyjna. cichy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Staraj się proszę pisać poprawnie. Więc na razie "nowa" karta graficzna i wymiana zasilacza. Dysk ZAWSZE można dokupić. Wybacz pytanie Marcin tak? ale w jakim wieku jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maTcinPL Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 14 i przepraszam, że tak piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Cytat A na jaki najlepiej wymienić? Kupując nowy zasilacz najlepiej policzyć sobie ile mocy ci potrzeba np. ile pobiera procesor prądu, karta graficzna itp. zawsze trzeba zostawić sobie zapas na wypadek np. dokupienia drugiej karty graficznej SLI czy CrossFire, ja mam kontroler wentylatorów z opcją wyświetlania poboru prądu w WATT-ach w czasie rzeczywistym i jak gram np. w Stalkera to pobiera mi nie więcej niż 300 WATT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zasilacz oczywiście najlepiej firmowy o lepszej sprawności i dobrych komponentach 80 + bronze. Zazwyczaj w nich są już wszystkie zabezpieczenia a to dość ważne przy przepięciach i zwarciach, nie sfajczy się parę innych komponentów kompa. Dobrze jak będzie miał też budowę modularną czyli dopinane kabelki bo wtedy podłączasz tyle ile potrzebujesz do zasilenia urządzeń w kompie i nie ma kaszany z kablami w kompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 @maTcinPL dziękuje za odpowiedź. Najpierw proponuje kupić nowy zasilacz 550 W. Poniżej lista proponowanych przeze mnie: - Cooler Master G550M 550W, OCZ ZS 550W, XFX Pro Series TS550W, Corsair VS Series 550W. Można spróbować poszukać na aukcjach, ale raz że trzeba trafić okazję a dwa - uczciwego sprzedawcę. Zalecam więc dużą ostrożność. Kiedy już zdecydujesz się na konkretny zasilacz, dobierzemy do niego kartę graficzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maTcinPL Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) 2 godziny temu, Anton Gorodecki napisał: @maTcinPL dziękuje za odpowiedź. Najpierw proponuje kupić nowy zasilacz 550 W. Poniżej lista proponowanych przeze mnie: - Cooler Master G550M 550W, OCZ ZS 550W, XFX Pro Series TS550W, Corsair VS Series 550W. Można spróbować poszukać na aukcjach, ale raz że trzeba trafić okazję a dwa - uczciwego sprzedawcę. Zalecam więc dużą ostrożność. Kiedy już zdecydujesz się na konkretny zasilacz, dobierzemy do niego kartę graficzną. dzięki kupię którąś przez mojego znajomego informatyka Edytowane 9 Stycznia 2016 przez maTcinPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Można też pomyśleć o takim, dobra cena i dopinane okablowanie. COOLERMASTER G550M 550W MODULARNY 80+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi