cichy Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Raport z oblężonego miasta (fragment) "Zbyt stary żeby nosić broń i walczyć jak inni — wyznaczono mi z łaski poślednią rolę kronikarza zapisuję - nie wiadomo dla kogo — dzieje oblężenia mam być dokładny lecz nie wiem kiedy zaczął się najazd przed dwustu laty w grudniu wrześniu może wczoraj o świcie wszyscy chorują tutaj na zanik poczucia czasu pozostało nam tylko miejsce przywiązanie do miejsca jeszcze dzierżymy ruiny świątyń widma ogrodów i domów jeśli stracimy ruiny nie pozostanie nic...." Zbigniew Herbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Oglądając dzisiaj telewizję stanęły mi włosy na głowie... Pamięć wybiórcza dla jednych jest wybawieniem - dla innych przekleństwem. Dziś kolejna smutna rocznica, powiązana z tą w temacie. Kopalnia Wujek 35 lat temu... Przyszli nocą w uśpiony dom, Zabierali nas chyłkiem, jak zbóje Drzwi zamknięte otwierał łom - Idą, idą pancry na "Wujek" A do dzieci naszych, do matek i żon Z płacht wieszanych na murach zlatuje Czarną treścią komunikat WRON Idą, idą pancry na "Wujek" A gdy opadł i strach i gniew, Stanął wybór: kopalnia strajkuje, Choć staniała bardzo nasza krew, Idą, idą pancry na "Wujek" Kilof, łańcuch ściska nasza dłoń, Wózków szereg bieg czołgów wstrzymuje Już milicja repetuje broń Idą, idą pancry na "Wujek Płoną znicze ku zabitych chwale, Ale zgasła nadzieja na potem, Gdzie twe czyste ręce, generale, Zawracają pancry z powrotem Maciej Bieniasz, 17.XII.1981r. Źródło: http://niepoprawni.pl/blog/4770/ida-pancry-na-wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Pamięci Zbyszka Godlewskiego i ofiar Stanu Wojennego 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Wspominamy dzisiaj ofiary tych tragicznych dni. "Zapal Światło Wolności"... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi