Yurek Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Dziś dopadł mnie podczas gry w Soliankę błąd, który swego czasu spowodował porzucenie tego moda przez niejakiego djcycu z forum STALKER.PL. Trzeba przyznać, że błąd ten potrafi wyprowadzić człowieka z równowagi Objawia się on zawieszeniem gry bez wypadu na pulpit po około 3 minutach grania (czasem mniej, a czasem więcej - ale częściej mniej ). Możliwe (nie zawsze - czasem RESET na twardo) jest wtedy tylko wyłączenie gry przez ALT+CTRL+DEL i zakończenie procesu w menedżerze zadań. Nie pomagaja na niego ŻADNE dotychczasowe rozwiązania (wchodzenie i wychodzenie z lokacji, sejw + load, teleporty na inna lokację itp) i dlatego jest taki upierdliwy . Log błędu: FATAL ERROR [error]Expression : fatal error [error]Function : CScriptEngine::lua_error [error]File : E:stalkerpatch_1_0004xr_3daxrGamescript_engine.cpp [error]Line : 73 [error]Description : [error]Arguments : LUA error: ... shadow of chernobylgamedatascriptsamk_mod.script:2790 (zamiast może być numer 2786) : attempt to index local 'respawner' (a function value) Po ciężkiej walce udało mi się znaleźć lekarstwo na niego (ponad godzina grania bez zwiechy lub wylotu). Oto co należy zrobić: W pliku: gamedatascriptsse_respawn.script szukamy linii: amk.on_REspawn(obj,self) NAD NIĄ dopisujemy linijkę kodu tak, by wyglądało jak poniżej: get_console():execute("load ~ Spawn now ["..tostring(self:name()).."] -> ["..obj:name().."]") amk.on_REspawn(obj,self) W ten sposób fatal error zostanie zamieniony na wpis w logu, który będzie wygladał mniej więcej tak: ! Cannot find saved game ~ spawn now [bun2_respawn_tushkano] -> [tarakan_normal32686] co dla nas nie ma większego znaczenia, bo możemy przeć do przodu z fabułą :P:D. Mam nadzieję, że moja dzisiejsza walka o dalszą możliwość gry w Soliankę przyda się jeszcze komuś, bo nie było łatwo znaleźć rozwiązanie tego problemu (a złośliwie mnie dopadł w drodze do Limańska, gdy już mam przejść do Martwego Miasta, ale jak to kiedyś malakas napisał:"Solianka Cię lubi ") 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korn06 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Można również wkleić to i będzie po problemie: http://rghost.net/2351828 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yurek Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Pewnie w tym pobranym pliku będzie dokładnie ta linijka kodu dodatkowo Ale dzięki mojemu opisowi nie jesteśmy już uzależnieni od kolejnego linka do pobrania, którego kiedyś przecież może nie być ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Dobrych rozwiązań nigdy za dużo metoda podana przez Yurek również będzie pomocna. ...ten błąd wystąpił już i został dodany do katalogu...Częste Błędy Soljanki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi