Do więzienia idzie się ze szpitala, idę tam jak zaliczę nową dziwna (znaną z CoD 2) lokacji - basen miejski:
Ta lokacja wyżej pokazana nazywa się Centrum Sportowe (więcej informacji o tej lokacji tutaj: Wiki Stalker. Jest ona między innymi w multiplayerze w Zewie Prypeci.
Aby dostać się do więzienia (tiurmy) należy wziąć misje od “Psycha”, wtedy trik z beczka przy kracie w szpitalu działa.
Polazłem na Rostok by z niego dostać się na Dzicz, przejście działa, zwiedzam.
2 kwesty/miske:
1/ATP - przy przejściu do rudego lasu PDA a w nim informacja, że jakaś tam Lena zona Wiktora w niewoli u rozbójników na ATP.
Po uwolnieniu pokazuje nowe przejście via ATP - Kordon, potem ja eskortować na Przedzonie.
2/ Limańsk - przejście na anteny i z powrotem:
Bez spojlera - po prostu dowcip “Szutka”:
Bez spojlera - Generatory, Laboratorium - Kolektor - Centralne tajne laboratorium ( w tej kolejności: 637507, 13579 + PDA, 09207:
…a oto kilka z dostępnych w grze osiągnięć:
Za części mutantów uzyskujemy maksymalną cenę
Potrafimy usypiać niektórych NPC
Potrafimy kontrolować niektóre mutanty, co czyni je neutralnymi wobec nas
Dzięki nici informacyjnej możemy czytać myśli NPC i pozyskiwać w ten sposób informacje
Otrzymujemy artefakt, który w krytycznych sytuacjach ratuje nam życie.
Dziołchy nas lubiom , co pozwala uzyskiwać od nich cenne informacje
Ukryte osiągnięcie
Okazuje się, że owe przedmioty to nie artefakty, a teleporty na lokację “Трюм” (słowo to ma kilka znaczeń - mi najbardziej pasuje pomieszczenie pod sceną w teatrze jako aluzja do podświadomości). Warto stawiać przy nich znaczniki GPS - przydadzą się w przyszłości. Przejścia z Трюм-u na inne lokacje wyglądają tak:
Przejście z lokacji Bar do Więzienia (tiurmy) jest koło/za siatką koło wieży.
U “Szutki” natomiast jest także wejście do tiurmy.
Mod w klimacie - im dalej w las tym więcej nie tylko drzew.
W centrum Monolitu są 2 lokacje - centrum bis z Szutką i jeszcze jedno takie z zamkniętymi drzwiami, dojdę tam.
Szutka jest “odpowiedzialna” za w/w teleporty i wiele innych kwestii.
Najbardziej adekwatne wyjaśnienie terminu więzienie - tiurma to więzienie jakim jest zawsze własny umysł - stąd Szutka-dowcip-kawał jaki nam umysł czasem płata.
p.s. kluczowa kwestia/zagadka:
7 godzin temu, vidkunsen napisał:
Przejście z lokacji Bar do Więzienia (tiurmy)
- wytęż wzrok i przyjrzyj się uważnie:
ТРЮМ ТЮРЬМА
Naprawdę nie dostrzegasz żadnej różnicy? W tym modzie nie ma lokacji o nazwie Тюрьма, jest tylko Трюм, a więzienie to jest na bazie wojskowej w Przedzoniu. No, ewentualnie jeszcze Szliucha… eee, to znaczy Szutka coś tam bredziła, że Sterownia Monolitu to jej więzienie.
Mod w klimacie - im dalej w las tym więcej nie tylko drzew.
Ta myśl towarzyszy mi od kiedy zacząłem grać w tego moda. Przypomniało mi się moje pierwsze podejście do S.T.A.L.K.E.R.a (Zew Prypeci).
W centrum Monolitu są 2 lokacje - centrum bis z Szutką i jeszcze jedno takie z zamkniętymi drzwiami, dojdę tam.
A ja właśnie stamtąd wychodzę żeby “zrobić” jakieś przyzwoite zakończenie, bo jak na razie miałem trzy: "Любовь", “Я тебе не позволю” i _“Суицид”. _To pierwsze było nawet niezłe, ale za wcześnie, a co do pozostałych - jedno gorsze od drugiego.
A w międzyczasie zwiedziłem sobie Tunel/Metro:
[.thumb.jpg.3b5bb6bfb4b026da15dbc93f0d25a7fc.jpg)](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2019_08/1714423265_altmtr(3).jpg.7faa89c1c2fa7a96d635bf3d36224ae7.jpg)[.thumb.jpg.f9474144a8b9217926b1278aa9231695.jpg)](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2019_08/311323281_altmtr(2).jpg.ca06ac2ec10e8a71a43f6463a88a722e.jpg)[.thumb.jpg.fcdc89cb2fda09cc32a1a545be84a8f7.jpg)](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2019_08/142355494_altmtr(1).jpg.cfb0aec435d66b40a1e33403765c5c48.jpg)
Masz rację z tym “więzieniem”. Ale to nie pierwszy i chyba nie ostatni raz, skojarzeniowych “tłumaczeń”. ТРЮМ - to jakiś skład rupieci, rzeczy chwilowo zbędnych. Graciarnia.
A Шутка ma już nasze tłumaczenie w poprzedniej wersji jako Żart.
Masz rację, gram bez binokli ale i tak sens podobny - … więzieniem jest umysł (ale sens podobny tego terminu, jakby nie było zawsze cie przytrzymają gdy się za bardzo rwiesz do przodu )
Tunel, fajna sprawa, klucze albo na gruzie w w wagoniku albo w wagonie ale i tak sobie pozwiedzasz jak w modzie W zapadni/matni/dole na niedźwiedzie/potrzasku.
Jak w/w Abakan: "Любовь", “Я тебе не позволю” i “Суицид”- Kwas!
Ten Kwas to ciekawy musi być
p.s Na Przedzoniu tym drugim jest fajna zagadka/pułapka - bez klucza nie włazić oraz podkopsam przydatne info:
Spoiler
[/details] [details=Spoiler]
Пазл №1 - получаем в начале игры во сне.
Пазл №2 - нужно найти во время сна в спальне ГГ в купленном доме .
Пазл №3 - находим во сне в тайнике Экстремала в Припяти (рядом с книжным шкафом).
Пазл №4 - в кошмаре в Психлечебнице в одной из палат , на сливном бачке.
Пазл №5 - в кошмаре в Психлечебнице после атаки ведьмы в помещении с ваннами , между стеной и металлической конструкцией.
Пазл №6 - на локации Д-6 в кабине, в которой мы в метро забивали сваи, что бы уничтожить биомассу ( этот зал в самом низу локации ) .
Пазл №7 - на локации Путепровод в лабиринте ( что бы в него попасть, нужно умереть на этой локации, имея при себе арт Дар жизни ).
Пазл №8 - на локации Коллектор в лабиринте ( что бы в него попасть, нужно умереть на этой локации, имея при себе арт Дар жизни ).
Пазл №9 - на локации Туннель в лабиринте ( что бы в него попасть, нужно умереть на этой локации, имея при себе арт Дар жизни ).
Тубус №1 - искать не нужно, кусок карты из него уже вставлен в рамку.
Тубус №2 - в запертой квартире в пятиэтажке в Припяти ( если идти спиной к переходу на Радар, вторая пятиэтажка справа, второй подъезд, последний этаж. Лом можно найти в противоположном здании , в первом подъезде, на первом этаже.
Тубус №3 - в гостинице в Припяти на верхних этажах ( попадёте туда по сюжету при выполнении ветки заданий Легенда )
Тубус №4 - в тайниках из ЧН в Госпитале
Тубус №5 - в тайниках из ЧН на Болотах
Тубус №6 - в тайниках из ЧН в Рыжем Лесу
Тубуса №7 - в игре нет ( ошибка разработчика, я ему написал, он подтвердил что случайно заспавнил в игру 2 одинаковых тубуса ), по-этому единственный вариант его просто заспавнить - секция san_foto_sky_5. Спавнер на форуме ap-pro я выкладывал.
Тубус №8 - в сюжетной нычке, в секретной комнате подземки агропрома
yadi.sk/d/TBZsNgGrrn51ew
Jest! dałem radę!
Szukałem łatwej, bezbolesnej drogi do Ciemnego Kraju ( hop, hyc i ląduję w Ciemnym Kraju razem ze swoimi bambetlami) i znalazłem tunel ze Swałki na Swałkę do Ciemnego Kraju - “minus” do CK daje się w X nie w Z:
Ze Swałki w CK kopsamy koda i na jantar CK (tamże kopsa kody i namiar na Czaes 2 sferę do wyłączenia generatorów)a potem w tunelu kolejowym do MM - bambetle cały czas przy garbie :
A jednak… 
Kolejne trzy zakończenia zaliczone:
Spoiler
Моя палата [](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2019_09/altendmpl.jpg.b51aec497ab65b29a1c7b5315e4ab41d.jpg)
Сюрприз [](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2019_09/altendsrp.jpg.f2c876c0127f8e61342976b073d66f58.jpg)
I ostatnie - nie jestem pewien, być może to _ Психушка (Третий возможный выход, нечего хорошего не предвещает)._ Po pozbyciu się artefatku zająłem miejsce Szutki i zostałem uwięziony w Sterowni Monolitu.[](<fileStore.core_Attachment>/monthly_2019_09/altendpsc.jpg.1a682c0dad113aef515cf917dd1972d0.jpg)
Ważne: odradzam korzystanie z poradników i gejmplejów do wersji 1.3.1 i starszych, bo choć bywają czasem przydatne, to w niektórych kluczowych kwestiach mogą wprowadzać w błąd.
A teraz to chyba pogram sobie jako wojak. Jeśli tylko sił starczy…
Trzecie możliwe wyjście nie przedstawia niczego dobrego - jednym zdaniem zachowano fizyczno-chemiczna równowagę i Ty jesteś zamiast artefaktu, jak Monolit(Ty) ma być przyjazny człowiekowi skoro to on-człowiek jest tym uwięzionym w Monolicie!
.p.s. patrz na motyw uwięzienia w Monolicie z innych modów - ten motyw staje się toposem.