Degradacja patcha - SoC 1.000; 1.0003; 1.0004; 1.0005 + fsgame.ltx + gamedata + Out of Memory

Ja, aby przy kolejnych modach nie kombinować z odtwarzaniem podstawki, zrobiłem tak.

Skopiowałm całą grę do nowego katalogu, o nazwie innej niż dla gry. Tą kopię zdegradowałem do 1.004 i podmieniłem fsgame.ltx na ten od trurl3 ( zapisy są robione w katalogu spaczowanej wersji). Od silnika zrobiłem skrót na pulpit. Mam więc dwie wersje tej samej gry i zapisy się nie nakładają. Ich nie używam do grania, chyba że 1.006 w czysta grę.

Chcąc grać w moda, zależnie od tego jakiej podstawki potrzebuje, znów robię jej kopię do nowego katalogu z nazwą moda. W razie 1.006 zmieniam - po zmodowaniu - fsgame.ltx i skrót do silnika.

Fakt, że zajmuje to sporo miejsca na dysku, ale nie mam najmniejszych konfliktów, bo te kopie nie ingerują w siebie i rejestr.

Przy usuwaniu moda, usuwam skrót, a następnie katalog z modem i nie pozostaje po nim żaden ślad. Dodatkowo, na wszelkiwypadek miotła. Dziury w dysku usuwam, defragmentując go.

Nowy mod, nowa kopia i modowanie - na na pewno czystą podstawkę. Gdy wystąpią problemy - bezbolesne usunięcie moda.

@kondotier, tak robiłem kiedyś, miałem swego czasu koło 20 modów naraz, zajęte było dobre 120GB samymi stalkerami. Teraz nie mam już tyle czasu na granie i sam stalker mi się znudził. Ostatnio jedyna gra która mnie zassała jak kiedyś stlker to był FarCry3 :wink:

@Kpuc - ale przychodzą nowi STALKERzy, nawet 12 latkowie. Dla nich takie porady, to o połowę mniej pytań typu “co źle zrobiłem” . A oni szybko ze Stalkerów nie zrezygnują. I z modów też.

Można do wszystkiego dojść samemu, ale po co wyważać otwarte drzwi.

Jednak się cieszę, że ( sam do tego doszedłem ) ten sposób jest dobry i inni też z niego korzystali. A korzystam z niego, ze względu na łatwość usunięcia moda już zaliczonego, albo takiego, który już po paru chwilach mi nie odpowiada. Krótko bawię się w mody, ale już takie miałem. I z podstawką problemu nie ma.

1 polubienie

To jest kawał dobrej roboty dzięki tym paczką mogłem zmienić swoją wersję stalkera bardzo łatwo jeszcze raz dziękuję :smiley: .

Kpuc - czy możesz się do tego ustosunkować?

Tytuł tematu sugeruje, że v 1.0006 można przy pomocy “paczki” zmienić na dowolną aż do v 1.0000. Ale jest tam też coś takiego :

Od tej chwili posiadasz grę w wersji 1.0004

A jak osiągnąć v 1.0005? Kolejno dokładając patcha podnoszącego wersję?

Nadmieniam, że paczki nie pobierałem, więc nie znam zawartości.

W linku podanym przez Kpuca są oddzielne paczki z odpowiednim patchem, który chcemy zainstalować. Wystarczy pobrać odpowiedni patch np. 1.0005 i tyle.

1 polubienie

Opis wykorzystania paczki, jest dość skomplikowany. To wytnij, a to zostaw.

Ale przecież, po porównaniu zawartości paczki z katalogami i plikami gry, wystarczy bez tych wycinań wkleić zawartość paczki do gry, ze zgodą na zamianę i mamy to samo, plus pewność, że czegoś za dużo nie wycięliśmy.

Tak odpatchowałem swoją grę i mam właściwą działającą wersję. Na ekranie startowym, jest informacja o tym.

Jak napisałeś:,Jest jeszcze jeden problem, musisz podmienić plik exe z paczki na zwiększoną pamięć dla aplikacji z 2 do 3GB, w przeciwnym razie większość modów będzie się zawieszać z błędem ‘‘Out Off Memory’’.W pliku z grą znalazłem czytaj to i był tam link do tych 3 GB.Koleś podał tam kolejny link.Wciskam link a tam error plik został usunięty przez użytkownika.Mógłbyś podać nowy link do 3GB ?

P.S Łap plusa za degradacje. :slight_smile:

Proszę https://yadi.sk/d/zqWbmo0Tdeo5N

2 polubienia

Thx :slight_smile:

1 polubienie

A u mnie jak to skopiowałem to wyskakuje wrong disc please insert CD/DVD co robić

Do Cienia Czarnobyla musisz mieć płytę z oryginalnej legalnej gry. Wkładasz w napęd i grasz.

Wiecie panowie może jak uruchomić tą wersję na Windows 10 ? Przy starcie wyskakuje:

Cytat

This application is not compatible with the installed operation system.
Please upgrade to Windows 98SE, Windows 2000 or better.

Próbowałem ustawić zgodność z innymi systemami, ale z takim samym skutkiem :confused:

EDIT. Ok już ogarnąłem, wystarczyło wgrać spatchowane exe na 3Gb :slightly_smiling_face:

Patch 1.0004, potrzebna płyta w napędzie. Czy da się to jakoś ominąć?

Może się da

1 polubienie

@Wujek_Jar- poczytaj w tym temacie:

Masz to czego szukasz. Tylko czytaj ze zrozumieniem.

1 polubienie

Wielkie dzięki  oraz ! Przepraszam że tak późno, ale dopiero teraz zrozumiałem o co w tym chodzi. 

po zdegradowaniu do wersji 1.004.7 nadal prosi o płytę

albo mam wersje z cda bo kod kupiłem z g2a w maju tego roku, ale chyba kod z cda by już dawno stracił ważność nie?

Kubens:

https://www.gamecopyworld.com/games/pc_stalker_clear_sky.shtml

https://www.gamecopyworld.com/games/pc_stalker_shadow_of_chernobyl.shtml

https://www.gamecopyworld.com/games/pc_stalker_call_of_pripyat.shtml

https://www.gamecopyworld.com/games/pc_stalker_lost_alpha.shtml

jak próbuje pobrać to wyskakuje mi setki powiadomień od antywirusa że powstrzymano zagrożenie i nie chce się pobrać