Dyskusja ogólna

Za pogodę odpowiadają pliki konfiguracyjne znajdujące się w “gamedataconfigweathers” jeżeli się nie mylę, tam po prostu ustawiasz konfiguracje pogody jaka ci najbardziej pasuję.

Tutaj masz opis funkcji http://stalkerteam.pl/topic/1052-pogoda/

Dzięki, ale póki co, znalazłem małego fixa na dynamiczną pogodę, zobaczymy, czy się sprawdzi.

Na tymże temacie ktoś - przepraszam nie pamiętam - podpowiedział/pokazał mi pliki dotyczące pogody czyli jak usunąć burze itd/itp.

:wink:

Fix działa, po niedługim czasie od wrzucenia wreszcie pojawiło się słońce, a pogoda jest bardziej dynamiczna.

Jeśli znalazłeś( i nie ma tego w temacie), działa to daj linka może komuś innemu się przyda. :slight_smile:

https://drive.google.com/file/d/0B2IUe5MgSdC2OVNKUUtWQzRaVFE/preview
https://drive.google.com/file/d/0B2IUe5MgSdC2OXhmcmxSMnVSUmc/preview
Drugi link, to fix na zwiększenie ilości ustawień graficznych i FOV.

Pobieramy kombinacją klawiszy ctrl+s.

2 polubienia

Witam, mam takie pytanie czy któryś z modów zmieniających balistykę i ogólne zachowanie broni działa z lost alfa. Mod jest spoko i działa mi jak należy ale ten rozrzut przy strzelaniu wkurza niemiłosiernie. Z góry dzięki za odpowiedź.

Seznam oprav v nadcházejí opravě LA:http://www.dezowave.com/lost_alpha_patch_changelog_v1.3002.txt

Ja mam z kolei pytanie o opcje zapisu i ładowania. Dlaczego to tak długo trwa? Sama rozgrywka bardzo płynna ale taki zapis gry trwa od paru sekund do nawet minuty, ładowanie to samo, przejscie z kordonu na Wysypisko trwało u mnie 15 minut. Przecież to tragedia jest. Nawet jak chcę nacisnąć Escape to muszę czekać czasem nawet minutę zanim pokażą się opcje menu. Co tu jest grane?

Może trzeba z folderu zapisów, usunąć ich choćby z połowę. Zobacz, może to jest przyczyną.

Nie no są 4 sejwy na krzyż. Korzystam właściwie tylko z quicksave’a więc to na pewno nie to.

Doszedłem do wniosku że mój problem wynika wyłącznie z faktu że gra uruchamia się w trybie zgodnosci z win xp i dlatego czasami tak muli. A ja mam win 7. Najlepsze że nie mogę jej uruchomić w żaden inny sposób niż w trybie zgodnosci z XP. Inaczej od razu wywala.

Oto log po próbie uruchomienia gry ze zgodnościa pod win 7.

*```

• Detected CPU: AMD Athlon™ X4 760K Quad Core Processor [AuthenticAMD], F15/M3/S1, 3846.00 mhz, 56-clk ‘rdtsc’* CPU features: RDTSC, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2* CPU threads: 4Initializing File System…using fs-ltx fsgame.ltxFS: 53280 files cached, 7924Kb memory used.Init FileSystem 1.607120 secLost Alpha ‘xrCore’ build 5565, May 1 2014EH: E52F6BF982292D12899856B86928CEA3Initializing Engine…Starting INPUT device…Loading DLL: xrRender_R2.dllLoading DLL: xrRender_R3.dllrefCount:m_pAdapter 1Executing config-script “user.ltx”…[d:s.t.a.l.k.e.r. - lost alphaappdatauser.ltx] successfully loaded.Loading DLL: xrRender_R2.dllLoading DLL: xrGame.dll! Unable to find SoftwareGSC Game WorldSTALKER-SHOC in registry* [win32]: free[4055520 K], reserved[53568 K], committed[85152 K]* [ D3D ]: textures[0 K]* [x-ray]: crt heap[17130 K], process heap[17130 K], game lua[0 K], render[0 K]* [x-ray]: economy: strings[7368 K], smem[0 K]SOUND: OpenAL: enumerate devices…SOUND: OpenAL: EnumerationExtension Presentdevices Generic HardwareSOUND: OpenAL: system default SndDevice name is Głośniki (2 — SB Audigy)SOUND: OpenAL: All available devices:1. Generic Software, Spec Version 1.1 eax[2] efx[no] xram[no]2. Generic Software, Spec Version 1.1 eax[2] efx[no] xram[no]3. Głośniki (2 — SB Audigy), Spec Version 1.1 (default) eax[4] efx[no] xram[no]4. Cyfrowy interfejs audio (2 — SB Audigy), Spec Version 1.1 eax[4] efx[no] xram[no]Executing config-script “d:s.t.a.l.k.e.r. - lost alphagamedataconfigdefault_controls.ltx”…[d:s.t.a.l.k.e.r. - lost alphagamedataconfigdefault_controls.ltx] successfully loaded.Executing config-script “user.ltx”…Executing config-script “d:s.t.a.l.k.e.r. - lost alphagamedataconfigrspec_default.ltx”…! Unknown command: ;please! Unknown command: ;aa[d:s.t.a.l.k.e.r. - lost alphagamedatacon] successfully loaded.Executing config-script “d:s.t.a.l.k.e.r. - lost alphagamedataconfigdefault_controls.ltx”…[d:s.t.a.l.k.e.r. - lost alphagamedataconfigdefault_controls.ltx] successfully loaded.~ Invalid syntax in call to ‘r2_aa_break’~ Valid arguments: vector3 in range [0.000000e+000,0.000000e+000,0.000000e+000]-[1.000000e+000,1.000000e+000,1.000000e+000]~ Invalid syntax in call to ‘r2_aa_weight’~ Valid arguments: vector3 in range [0.000000e+000,0.000000e+000,0.000000e+000]-[1.000000e+000,1.000000e+000,1.000000e+000][d:s.t.a.l.k.e.r. - lost alphaappdatauser.ltx] successfully loaded.SOUND: Selected device is Generic Software* sound: EAX 2.0 extension: present* sound: EAX 2.0 deferred: present* sound : cache: 65537 kb, 4856 lines, 13820 bplStarting RENDER device…* GPU [vendor:1002]-[device:9440]: ATI Radeon HD 4800 Series* GPU driver: 8.17.10.1129* CREATE: DeviceREF: 1* Vertex Processor: PURE HARDWARE* Texture memory: 2767 M* DDI-level: 9.0* GPU shading: vs(fffe0300/3.0/30), ps(ffff0300/3.0/30)* GPU vertex cache: unrecognized, 16* NVAPI is missing.* Starting rendering as 2-GPU.* DVB created: 1536K* DIB created: 512K! Version conflict in shader ‘def_shadersdef_aref’! Version conflict in shader ‘def_shadersdef_aref_v’! Version conflict in shader ‘def_shadersdef_trans’! Version conflict in shader ‘def_shadersdef_trans_v’! Version conflict in shader ‘def_shadersdef_trans_v_tuchi’! Version conflict in shader ‘def_shadersdef_vertex’! Version conflict in shader ‘def_shaderslod_old’! Version conflict in shader ‘default’! Version conflict in shader ‘effectslightplanes’! Renderer doesn’t support blender ‘effectsshadow_world’! Version conflict in shader ‘effectswatertest-1’! Version conflict in shader ‘la_shadersufp_blend’! Version conflict in shader ‘particlesadd’! Version conflict in shader ‘particlesalpha_add’! Version conflict in shader ‘particlesblend’! Version conflict in shader ‘particlesblend_hard’! Version conflict in shader ‘particlesdark’! Version conflict in shader ‘particlesset’! Version conflict in shader 'selflight’count of .thm files=1034* NULLRT supported* …and used* HWDST/PCF supported and usedcompiling shader dumbcompiling shader dumbcompiling shader accum_maskcompiling shader accum_sun_maskcompiling shader copy_pcompiling shader accum_volumecompiling shader copycompiling shader accum_sun_nearcompiling shader accum_suncompiling shader accum_sun_cascadecompiling shader accum_sun_cascade_farcompiling shader accum_volumetric_suncompiling shader accum_volumetric_sun_cascadecompiling shader accum_omni_unshadowedcompiling shader accum_omni_normalcompiling shader accum_omni_transluentcompiling shader accum_spot_unshadowedcompiling shader accum_spot_normalcompiling shader accum_spot_fullsizecompiling shader accum_volumetriccompiling shader accum_volumetriccompiling shader accum_indirectcompiling shader bloom_buildcompiling shader bloom_filtercompiling shader bloom_filter_fcompiling shader ssao_calccompiling shader combine_1compiling shader depth_downscompiling shader bloom_luminance_1compiling shader bloom_luminance_2compiling shader bloom_luminance_3compiling shader combine_1stack trace:0023:72F38D99 MMDevAPI.DLL, Ordinal2()0023:72F34C6A MMDevAPI.DLL, Ordinal3()0023:72F31674 MMDevAPI.DLL, Ordinal15()0023:72F3191B MMDevAPI.DLL, Ordinal15()0023:772D64F5 ntdll.dll, RtlTestBit()0023:772B54F4 ntdll.dll, TpCallbackIndependent()0023:74CA33CA kernel32.dll, BaseThreadInitThunk()0023:772A9ED2 ntdll.dll, RtlInitializeExceptionChain()0023:772A9EA5 ntdll.dll, RtlInitializeExceptionChain()

To raczej wygląda na jakiś konflikt programów używających biblioteki MMDevAPI.DLL, ten błąd często sie zdaża w grach.

Nie jestem mistrzem świata . Dlatego mogę napisać co ja zrobiłbym w takiej sytuacji . Od nowa zainstalowałbym grę , jeśli dalej byłaby lipa , pobrałbym grę , patcha i polonizację z innego źródła niż poprzednio . Pamiętając aby , wszystko rozpakować właściwymi programami . Wszystko pobierałem z : http://www.stalkeruniverse.home.pl/index.php?board=35.0 i wszystko śmiga jak złoto .

Offtop ale…
@gawron
Od tego “z tond” aż oczy bolą :wink:

2 polubienia

Masz rację , zapędziłem się .

Udało się w końcu. Nie uwierzycie jaka to była pierdółka. Chodziło o opcje dźwiękowe. W samym windowsie miałem ustawione jako urządzenie domyślne głośniki. Przestawiłem na cyfrowy interfejs audigy i gra odpaliła w domyslnym trybie zgodności. Wszystko działa pieknie i ślicznie.

Też to było dziwne, te fluktuacje programowe, ale przeszedlem już raz i teraz gram po raz drugi, właściwie to “se” robię fre plaja i gram na maks osiągnięciach.

Daję radę i mam xp z sp. 2 lub 3?? nie pamietam.

:wink:

Gdzie jest ta fleszka na latam po podziemiach i nie mogę( niby jest oznaczenie ) jej znaleźć ?

Przerobione Statyczne Oświetlenie (R1) wygląda miodzio :smiley: bardzo klimatycznie.

Zmiany w Patchu 1.3002

Co zostało sprawdzone

Stalker Re-Animation Project Lost Alpha

H&K MP5

AK74u

AKM Streloka

Teraz wygląda lepiej

PM

2 Rewolwery

https://www.dropbox.com/s/bx3cnccpt9rvujw/Magnum_2.png

https://www.dropbox.com/s/vv7h71dt705h8fn/Magnum_4.png

Z jakiejś przyczyny nie chcą działać…