Emisja, artefakty i ich 'data ważności'

To prawda :grin:.

A ja miałem dopiero 2 emisje dziwne?

Na pierwszą Emisję trzeba czekać długo, a później są co ok. 72h czasu gry.

1 polubienie

‌@boberm Ja jestem programistą ale też nie zauważę wszystkiego. Dobrze, że ktoś taki jak @Anton wskazuje gdzie leży błąd bo wtedy mogę go poszukać. Nie widziałem dotąd takiego przypadku i sam się z nim nie spotkałem dopóki anton nie zrobił testów za co mu dziękuję :slightly_smiling_face:

‌ gdzie leży błąd bo wtedy mogę go poszukać

Goodlike - generalnie - to nie jest błąd . Wg mnie, jest to chyba jeden z sensowniejszych ficzerów zaimplementowanych w modzie.Nie jestem fizykiem wiec trudno mi opisac to zjawisko , ale … to chyba tak działa:

• w wyniku róznych czynników zewnętrznych nastepuje proces tworzenia artefaktu

• w procesie tym artefakt nabywa właściości , które sa wypadkową unikalnego środowiska które je stworzyło

• …a potem następuje proces starzenia się materiału , w zależności od warunków środowiskowych - np używania przez stalkera- art "starzeje"się szybciej lub wolniej , do tego dochodzą procesy typu Emisja , bedące katalizatorem tak tworzenia jak i destrukcji.

Anton : duży szacunek dla Ciebie . Chciało Ci sie przeprowadzic cały proces analityczny wraz ze statystycznym ujeciem problemu …no , no.

No jak taki artefakt kwestowy zamieni się w brukowiec to co dalej?

Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie:

Jeśli było to podczas Emisji - po prostu wczytaj zapis przed Emisją, arty degradują się stosunkowo rzadko (ok. 30% szansy).

Akurat odpowiadam ‌@boberm :slightly_smiling_face:

Chodzi o to, że skoro nie ma komunikatu to możesz tego nie zauważyć i później będzie problem więc wolałbym to wyłączyć.

Artefakty się gubią na początku emisji czy na końcu jak wyskakuje “autosave”?

W/g wypowiedzi Antona - ważne dla scenariusza arty nie ulegają destrukcji , a reszta jest do odtworzenia przechodząc w tryb  "zbieracki".Oczywiście - jakieś informacje byłyby ułatwieniem dla gracza - nie będzie się zastanawiał , skąd w plecaku koci łeb się znalazł. Moim prywatnym zdaniem - tego ficzera bym nie ruszał - dodaje smaczku grze.

Aha, okej. Nie dotyczałem. Wydawało mi się, że napisał, że te artefakty również ulegają degradacji :wink:

W/g wypowiedzi Antona - ważne dla scenariusza arty nie ulegają destrukcji , a reszta jest do odtworzenia przechodząc w tryb  "zbieracki".Oczywiście - jakieś informacje byłyby ułatwieniem dla gracza - nie będzie się zastanawiał , skąd w plecaku koci łeb się znalazł. Moim prywatnym zdaniem - tego ficzera bym nie ruszał - dodaje smaczku grze.

Przychylam się do sugestii "małego złośliwca":wink: boberma - skrypt ciekawy i też by go nie ruszał.

Artefakty się gubią na początku emisji czy na końcu jak wyskakuje “autosave”?

Na samym początku Emisji, najłatwiej zauważyć to kiedy masz wszystkie sloty na arty/detektory zajęte i nagle jeden robi się pusty a w plecaku pojawia się Brukowiec.

Offtop: Włączony Autozapis strasznie przymula grę (gram tylko na ręcznych zapisach), też to zauważyliście?