Horror In Chernobyl

Odzyskałem tego moda Coś jest nie tak z moim napędem DVD. U sąsiada płytka działa bez problemu. Wstawię go jutro, bo skończył mi się limit i internet idzie jak krew z nosa.

Widzę jednak jeden dość poważny problem. Mod (jak pisze w 1 poście) działa z patchem v. 1.0003. Dla posiadaczy SoC v. 1.0000 nie będzie problemu, ale wszyscy inni nie wiadomo czy pograją.

5 polubień

10002 - 10003

[patch-2-3.exe](< base_url >/applications/core/interface/file/attachment.php?id=48771)

Horror in Czernobyl v. 2.1 -  https://megawrzuta.pl/download/88ada6ef7d34b01b966f8ae472117c05.html

, posiadanie Patcha v. 1.0003 nie wystarczy. Zdecydowana większość graczy ma wersję SoC 1.0006. O ile na forum jest opisane jak przejść z 1.0006 na 1.0004, to na 1.0003 już nie. Druga sprawa, to trzeba pamiętać, że Patch powinien być do polskiej wersji SoC, do wersji rus. jest inny.

Dodano:

Zainstalowałem na SoC v. 1.0004. Gra się uruchamia, ale podczas tworzenia nowej gry następuje wylot -

FATAL ERROR &nbsp; [error]Expression &nbsp; &nbsp;: header().graph\_guid() == ai().game\_graph().header().guid() [error]Function &nbsp; &nbsp; &nbsp;: CALifeSpawnRegistry::load [error]File &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;: E:\stalker\patch\_1\_0004\xr\_3da\xrGame\alife\_spawn\_registry.cpp [error]Line &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;: 167 [error]Description &nbsp; : Spawn doesn't correspond to the graph : REBUILD SPAWN!

1 polubienie

W tym temacie znalazłem sposób ( niesprawdzony ) degradacji patcha do 1.0003

Instalacja:

Spoiler

Po zainstalowaniu gry z wyżej wymienionych źródeł, skasuj wszystkie pliki i folder bin oprócz plików poniżej:
gamedata.db0
gamedata.db1
gamedata.db2
gamedata.db3
gamedata.db4
gamedata.db5
gamedata.db6
gamedata.db7
gamedata.db8
gamedata.db9
gamedata.dba

następnie wypakuj moją paczkę i przenieś pliki z katalogu S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl PLIKI do swojego katalogu z zainstalowana grą. Od tej chwili posiadasz grę w wersji 1.0003

SoC 1.0003 Kpuc.rar (16.1 MB)

Ciekawe czy zaskoczy na polskiej wersji SoC. 

2 polubienia

Udanie zdegradowałem podstawkę do v.1.0003, więc mogę już stawiać moda.

Ale zrobiłem to trochę inaczej, niż w wyżej podanym przepisie. Uważam, że tak jest prościej i nie naruszamy podstawki.

1. Zrobiłem nowy katalog z nazwą mówiącą, że to v.1.0003. Każdy może dać sobie dać swoją.

2. Do tego katalogu z podstawki przekopiowałem pliki db, które u Kpuc-a należało zostawić.

3. Uzupełniłem je o zawartość wypakowanej paczki z v.1.0003

4. Zmieniłem silnik na pozwalający grać bez płyty.  

5. Dokonałem zmiany w fsgame.ltx , na robienie zapisów w katalogu gry.

6. Od nowego silnika zrobiłem skrót pulpitowy.

Z niego gra ruszyła bez problemu, Sidorowicz zagadał. Dalej nie sprawdzałem.

Po pobraniu paczki z modem wiem, że jest przetłumaczony. Czyli tylko pozostało postawić i grać.

2 polubienia

1/ Wersja moda z 2007 roku ( rus lub pol z pudełka - kiedyś takie były w sprzedaży nawet w kiosku) z wstawką/nakładka no DVD - 10000

2/ na to w/w nakładka/path

3/ mod

Ale nie wszyscy kupili Cień Czarnobyla w wersji v.1.0000 . Ja od razu miałem v.1.0005 .

Stąd wynikły problemy i usłużność tych, co dali możliwość degradacji.

Uruchomiłem moda bez problemu. Początek tradycyjny. Sidor od razu wysyła po Żwawego. Ale grafika i pogoda diametralnie zmienione. Drzewa i krzaki kompletnie bez liści, a ciemności egipskie. O godz 11, ciemno jak w bezksiężycową noc. Trzeba mocno uważać, bo po wiosce grasują zombiaki, koty i tuszkany. A nowicjusze strzelają na oślep. Balans broni o obrażeń przegięty tak, że uzasadnia tytuł moda. Bandzior w kurteczce na STS wytrzymuje magazynek z PMa w twarz, z odległości metra. Tryska krwią i żyje.

W modzie GB może walczyć na pięści, rozbijać kułakami skrzynki.

Resztę nie powiedzą zrzuty.

Jak zamienić te “bokserskie” rękawiczki na nóż. Próbowałem tak jak w jakimś innym modzie, opcją “zmień amunicję”, ale nie działa. A nóż w inwentarzu ma tylko opcję wyrzuć.

3 polubienia

Dokładnie. Podejrzewam, że niewiele osób ma Cienia w wersji 1.0000. 

Jak już komuś z was udałoby się uruchomić moda, to nie zapomnijcie dodać parę ciekawych zrzutów - przydadzą się. 
Nie dziwię się, że   zawziął się na poszukiwanie tego moda. Jest to jeden z najstarszych modów, a do tego jego autorem jest nasz rodak. Niestety nie ma już z nim kontaktu. 

2 polubienia

Równocześnie z tTobą dodałem aktualizację wpisu. Możesz parę zrzutów pooglądać.

Ale te gołe drzewa, bokserskie rękawice i możliwość walenia przeciwnika w mordę była w jakimś modzie. Nie kojarzę, czy to przez przypadek nie było rozwinięciem tego.

2 polubienia

Godzinę temu, kondotier napisał:

Bokserskie rękawice i możliwość walenia przeciwnika w mordę była w jakimś modzie.

W Narodowej Solijance 2010 są w sprzedaży właśnie rękawice, jak i same pięści. I można każdego lać. 

Na pewno nie widziałem tych rękawic w NS2010, bo takiego moda nie pamiętam. W tym w którym pamiętam,  były ich trzy rodzaje i każdy w różnym stopniu chronił od szoku jaki dokonywały artefakty.

Pytałem, czy pamiętasz, jak te rękawice zamienić na nóż, bo ani ich zdjąć się nie da, a nóż nie ma opcji przeniesienia do ręki. Opcja zmiany amunicji nic nie daje.

I parę ciekawostek.

Pięścią, przynajmniej bandytów na STS łatwiej zabić niż strzelając z PMa czy obrzyna.  Skrzynki pękają, jakby były z tektury.

Mamy też namiastkę “Godziny grozy”.

Ale w inwentarzu szybko przybywa. Reszta w schowku. Można sprzedać i jest co kupić. Choć ceny raczej przyjazne nie są.

no i dodatkowo w Polsce to mogłeś mieć patcha 1.0000

1.0004

1.0005

1.0006

Np platynowa kolekcja, gra w wersji premierowej i dodatkowa płyta z patchami.

Ewentualnie premierówka i patche ze stron.

U nas chyba nawet nie było tego patcha 1.0003?

Bo wszelkie extra gry itp to w najlepszym razie chyba 1.0005 albo jak w cda 1.0006.

Mam w zestawie awaryjnym na kompie wszystkie w/w oraz wersję 7 i 8;

https://www.playground.ru/stalker_shadow_of_chernobyl/file/s_t_a_l_k_e_r_neofitsialnyj_multipleernyj_patch_1_0008-898051

http://stalkeruz.com/mody-k-ten-chernobylya/patch-10008-na-stalker-tch.html

https://www.gameru.net/forum/index.php?showtopic=41679

Godzinę temu, kondotier napisał:

Pytałem, czy pamiętasz, jak te rękawice zamienić na nóż, bo ani ich zdjąć się nie da, a nóż nie ma opcji przeniesienia do ręki. Opcja zmiany amunicji nic nie daje.

, nie mam pojęcia co zrobić, by używać noża.

Kilka screenów.

2 polubienia

Właśnie sobie przypomniałem, za co polubiłem ten mod kiedyś. Szaro, brzydko i ponuro.

wspomniał, że to przeciętniak i ma rację, ale wizja Zony autora moda jest dość ciekawa.
Świetnie, że udało Ci się go odzyskać  

Wstawka została przy okazji uzupełniona o wasze zrzuty. 

1 polubienie

7 godzin temu, Agrael napisał:

wspomniał, że to przeciętniak

Tak, ale przeciętniak jak na te czasy. Wtedy było to kawał porządnego moda. Tak jak wspomniał  sama wizja Zony jest ciekawa, ale mod dodaje też remont broni i śpiwór, co teraz jest normą w modach, ale wtedy była to nowość. Dodaje też nowe bronie i pancerze. Z ciekawszych choćby Saigę, Miniguna czy Nanopancerz. 

Zamierzam grać w tego moda i przypomnieć sobie tamte czasy

Wiele broni ma inny wygląd. Weźmy choćby PM.

2 polubienia

W tym modzie nóż to raczej przedmiot handlu. Jeśli ktoś chce używać noża, to podmiana pliku: w_knife.ltx (2.94 KB) umożliwia wrzucenie go do slotu pistoletowego. Ścieżka: gamedata/config/weapons.

Od razu widać, że modyfikacja ma coś wspólnego z krajem nad Wisłą. _ Absolwent _ swego czasu był dość popularnym trunkiem.

Spoiler

4 polubienia

Wódka absolwent to produkt przejętego przez firmę Russian Standard części dawnego Polmosu, wódka Absolwent jest wódką w połowie polską i rosyjską. 

Wódka Polska ma standard więc jeśli jest na etykiecie napisane, że jest z Polski to i lepiej się sprzedaje.  

Spoiler

Polecam się zapoznać “kiperom” z całego świata:

https://natemat.pl/110839,soplica-zubrowka-wyborowa-sobieski-zadna-z-tych-wodek-nie-jest-polska-a-rosjanie-maja-juz-kilka-naszych-marek-wodki#

1 polubienie

Nigdy nie czytałem, co było tam napisane. Wchodziła jak stuprocentowo polski produkt.

2 polubienia

No i pograłem, można powiedzieć że sporo, bo już jestem w Rostoku po wzięciu zadania na X18. I na tym chyba zakończę przygodę z tym modem. Co chciałem to zobaczyłem, co zmieniono i jak już wiem. Najwięcej jest zmian pogodowych. Mimo że czas dla GB płynie normalnie, to dzień i noc w czasie jednej doby występują kilkukrotnie. Przykład na tych zrzutach.

W głębi widać osobówkę. Za ten czas, kiedy zabiłem 2-3 bandziorów i do niej podszedłem, zrobił się jasny dzień.

Za chwilę znów było tak.                                                                      A po dojściu do placówki bandytów już noc.

Po wstawieniu b. silnej latarki było trochę lepiej. Te skoki jasności już tak nie przeszkadzały.

Ciekawa kolorystyka dzików na różnych lokacjach.

I kiedy przychodzi “zegarowa noc” , pojawiają się duchu.

To, że ja dalej grał w niego nie będę, nie świadczy że jest zły. Patrząc z perspektywy czasu, kiedy został zrobiony, jest o wiele lepszy niż sporo innych modów od niego młodszych w które grałem. Mnie się po prostu nie chce kolejny raz powtarzać tej samej fabuły, podanej na innym talerzu. Ale tym którzy lubią mody “mroczne i klimatyczne” mogę go spokojnie polecić.

3 polubienia