Odzyskałem tego moda Coś jest nie tak z moim napędem DVD. U sąsiada płytka działa bez problemu. Wstawię go jutro, bo skończył mi się limit i internet idzie jak krew z nosa.
Widzę jednak jeden dość poważny problem. Mod (jak pisze w 1 poście) działa z patchem v. 1.0003. Dla posiadaczy SoC v. 1.0000 nie będzie problemu, ale wszyscy inni nie wiadomo czy pograją.
, posiadanie Patcha v. 1.0003 nie wystarczy. Zdecydowana większość graczy ma wersję SoC 1.0006. O ile na forum jest opisane jak przejść z 1.0006 na 1.0004, to na 1.0003 już nie. Druga sprawa, to trzeba pamiętać, że Patch powinien być do polskiej wersji SoC, do wersji rus. jest inny.
Dodano:
Zainstalowałem na SoC v. 1.0004. Gra się uruchamia, ale podczas tworzenia nowej gry następuje wylot -
W tym temacie znalazłem sposób ( niesprawdzony ) degradacji patcha do 1.0003
Instalacja:
Spoiler
Po zainstalowaniu gry z wyżej wymienionych źródeł, skasuj wszystkie pliki i folder bin oprócz plików poniżej:
gamedata.db0
gamedata.db1
gamedata.db2
gamedata.db3
gamedata.db4
gamedata.db5
gamedata.db6
gamedata.db7
gamedata.db8
gamedata.db9
gamedata.dba
następnie wypakuj moją paczkę i przenieś pliki z katalogu S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl PLIKI do swojego katalogu z zainstalowana grą. Od tej chwili posiadasz grę w wersji 1.0003
Ale nie wszyscy kupili Cień Czarnobyla w wersji v.1.0000 . Ja od razu miałem v.1.0005 .
Stąd wynikły problemy i usłużność tych, co dali możliwość degradacji.
Uruchomiłem moda bez problemu. Początek tradycyjny. Sidor od razu wysyła po Żwawego. Ale grafika i pogoda diametralnie zmienione. Drzewa i krzaki kompletnie bez liści, a ciemności egipskie. O godz 11, ciemno jak w bezksiężycową noc. Trzeba mocno uważać, bo po wiosce grasują zombiaki, koty i tuszkany. A nowicjusze strzelają na oślep. Balans broni o obrażeń przegięty tak, że uzasadnia tytuł moda. Bandzior w kurteczce na STS wytrzymuje magazynek z PMa w twarz, z odległości metra. Tryska krwią i żyje.
W modzie GB może walczyć na pięści, rozbijać kułakami skrzynki.
Jak zamienić te “bokserskie” rękawiczki na nóż. Próbowałem tak jak w jakimś innym modzie, opcją “zmień amunicję”, ale nie działa. A nóż w inwentarzu ma tylko opcję wyrzuć.
Dokładnie. Podejrzewam, że niewiele osób ma Cienia w wersji 1.0000.
Jak już komuś z was udałoby się uruchomić moda, to nie zapomnijcie dodać parę ciekawych zrzutów - przydadzą się.
Nie dziwię się, że zawziął się na poszukiwanie tego moda. Jest to jeden z najstarszych modów, a do tego jego autorem jest nasz rodak. Niestety nie ma już z nim kontaktu.
Równocześnie z tTobą dodałem aktualizację wpisu. Możesz parę zrzutów pooglądać.
Ale te gołe drzewa, bokserskie rękawice i możliwość walenia przeciwnika w mordę była w jakimś modzie. Nie kojarzę, czy to przez przypadek nie było rozwinięciem tego.
Na pewno nie widziałem tych rękawic w NS2010, bo takiego moda nie pamiętam. W tym w którym pamiętam, były ich trzy rodzaje i każdy w różnym stopniu chronił od szoku jaki dokonywały artefakty.
Pytałem, czy pamiętasz, jak te rękawice zamienić na nóż, bo ani ich zdjąć się nie da, a nóż nie ma opcji przeniesienia do ręki. Opcja zmiany amunicji nic nie daje.
I parę ciekawostek.
Pięścią, przynajmniej bandytów na STS łatwiej zabić niż strzelając z PMa czy obrzyna. Skrzynki pękają, jakby były z tektury.
Pytałem, czy pamiętasz, jak te rękawice zamienić na nóż, bo ani ich zdjąć się nie da, a nóż nie ma opcji przeniesienia do ręki. Opcja zmiany amunicji nic nie daje.
Tak, ale przeciętniak jak na te czasy. Wtedy było to kawał porządnego moda. Tak jak wspomniał sama wizja Zony jest ciekawa, ale mod dodaje też remont broni i śpiwór, co teraz jest normą w modach, ale wtedy była to nowość. Dodaje też nowe bronie i pancerze. Z ciekawszych choćby Saigę, Miniguna czy Nanopancerz.
Zamierzam grać w tego moda i przypomnieć sobie tamte czasy
W tym modzie nóż to raczej przedmiot handlu. Jeśli ktoś chce używać noża, to podmiana pliku: w_knife.ltx (2.94 KB) umożliwia wrzucenie go do slotu pistoletowego. Ścieżka: gamedata/config/weapons.
No i pograłem, można powiedzieć że sporo, bo już jestem w Rostoku po wzięciu zadania na X18. I na tym chyba zakończę przygodę z tym modem. Co chciałem to zobaczyłem, co zmieniono i jak już wiem. Najwięcej jest zmian pogodowych. Mimo że czas dla GB płynie normalnie, to dzień i noc w czasie jednej doby występują kilkukrotnie. Przykład na tych zrzutach.
W głębi widać osobówkę. Za ten czas, kiedy zabiłem 2-3 bandziorów i do niej podszedłem, zrobił się jasny dzień.
To, że ja dalej grał w niego nie będę, nie świadczy że jest zły. Patrząc z perspektywy czasu, kiedy został zrobiony, jest o wiele lepszy niż sporo innych modów od niego młodszych w które grałem. Mnie się po prostu nie chce kolejny raz powtarzać tej samej fabuły, podanej na innym talerzu. Ale tym którzy lubią mody “mroczne i klimatyczne” mogę go spokojnie polecić.