Klub płaskoziemców

@kondotier Tu się pochwalę swoją wiedzą astronomiczną gdyż jest to moje hobby. Najbliższa gwiazda ziemi jest …

… słońce xD I to mówię całkiem poważnie :grin:

Ale wiem o co ci chodziło i dodam że najbliższa gwiazda jeśli chodzi o nasz układ słoneczny to Proxima Centauri.

Polecam takie kanały jak Astrofaza (którego byłem 100 subem :grin:) i SciFun. Jest wiele innych świetnych kanałów na YT, które mógł bym też polecić ale te dwa oferują najbardziej przyswajalną wiedzę, przynajmniej dla mnie. Dzięki takim twórcą jest jeszcze szansa na wyplewienie takiego raka mózgu, jakiego mają płaskoziemcy. W sumie nie ma co na ich temat dyskutować, bo od tego powiększamy tylko im rozgłos.

@Jacek - Ale pytanie jak nazywa się gwiazda najbliższa ziemi, to postawiłem kupę czasu temu. I na pewno nie w tym temacie. Właśnie chodziło o takie “płaskoziemne” odpowiedzi o najbliższą gwiazdę i logikę niektórych “człowieków”. Ciekawe, dlaczego to określenie nie ma oficjalnej liczby mnogiej ?smile_0094? .

A ja nie mogę powiedzieć, że ziemia jest płaska, bo od urodzenia w którąkolwiek stronę świata bym się nie ruszył, to za chwilę mam pod górkę.

1 polubienie

4 hours ago, kondotier said:

A ja nie mogę powiedzieć, że ziemia jest płaska, bo od urodzenia w którąkolwiek stronę świata bym się nie ruszył, to za chwilę mam pod górkę.

To mi przypomina opowiadanie Strugackich “Przenicowany świat”, w którym mieszkańcy pewnej planety wierzyli, że żyją wewnątrz kuli - też mieli zawsze “pod górkę”. (Nb. w tym opowiadaniu jest opisane coś w rodzaju “mózgozwęglacza”. Również w innych opowiadaniach Strugackich można natknąć się na “znajome” elementy, a więc S.T.A.L.K.E.R. to nie tylko “Piknik…”)

8 hours ago, Jacek said:

Dzięki takim twórcą jest jeszcze szansa na wyplewienie takiego raka mózgu, jakiego mają płaskoziemcy.

Obawiam się, że nie doceniasz potęgi ludzkiego debilizmu. Ale to temat rzeka, więc nie ma co lać wody… Jeśli chodzi o “płaskoziemców” - nie mam nic przeciwko temu, aby idioci się zrzeszali, bo dzięki temu łatwiej ich namierzyć i zidentyfikować. :grin: Każdy wierzy - na miarę swoich intelektualnych możliwości i potrzeb - w to, co mu pasuje.

1 polubienie

To moje stwierdzenie że “w każdą stronę mam pod górkę”, to nie przenośnia, a rzeczywistość. Taka dola mieszkającego w dolinie, bo naokoło jak nie góra, to przynajmniej pagórek.

A tak jako ciekawostkę zadam pytanie. Jakiej szerokości jest najszerszy most w Polsce?

A że odpowiedź jest trochę przewrotna, to dam od razu odpowiedź i uzasadnię. Była sobie pewna rzeczka, a właściwie potok, dzielący miasto. Aby się przedostać na drugą stronę, nabudowano na nim mostków co kawałek, ale tylko dla pieszych. Aby przejechać, to trzeba było nadłożyć sporo drogi.

I zdecydowano w końcu wybudować most dla pojazdów. Ale zamiast sporej ilości mniejszych, wybudowano jeden, szeroki ponad 900 metrów, za to długi tylko jakieś 15m. I co najciekawsze, jeździ się po nim nie wzdłuż, a wszerz. Oczywiście, w miejscach gdzie były dawne piesze mostki, używany jest tradycyjnie, przez te 15 m. I takim sposobem rzeczka została wpuszczona w kanał. Lecz nie zamieniła się w ściek, bo jest zabezpieczona obustronna kanalizacją. Na swoim końcu, gdy wpada do trochę większej rzeki, też dzielącej miasto, niesie wodę w której pływają nawet pstrągi. Od czasu do czasu można zobaczyć więc moczykija, który próbuje je złowić. Ale za taką przyjemność trzeba słono zapłacić, więc moczykijów jak na lekarstwo. Za to od wiosny do późnej jesieni ozdobą rzeki są pływające po niej cyranki. A szczególnie pięknie upierzone samce.

A na takie widoki mogę patrzeć, nawet na Ziemi płaskiej jak stolnica.

@kondotierze, czyżby Ci chodziło o Niwkę wpadającą do Białki? Przyznam, że nie jestem pewien i strzelam w tym momencie (choć mi nie kazano).

Dla przeciętnego zjadacza chleba nie ma najmniejszego znaczenia czy ziemia jest okrągła czy płaska. Przez tysiące lat ludzie wierzyli, że jest płaska i co? I nic🙂

@Chlebczarow Rzeczywistość powstaje w naszej wyobraźni, więc skoro tak mniemasz, to może tak jest. Poznajesz?

No jasne, Niwka “przykryta” ul. Stojałowskiego :slightly_smiling_face:. Nie tak dawno zakończono jej remont. Przejeżdżam tędy zawsze gdy wybieram się do miasta.

A właśnie. Orientujesz się może @kondotierze czy prawdą jest, że ten kościół w Białej (widoczny na zdjęciach) jako jedyny w Polsce(?) ma dwie identyczne wieże? Moja żona, rodowita bielszczanka tak twierdzi.

@Chlebczarow - Nic mi na ten temat nie wiadomo. Takich symetrycznych wież kościelnych jest zatrzęsienie. Natomiast asymetrycznych, jak na lekarstwo.

Mogę tylko podać, że na tym kościele nie zawsze były takie wysokie. Pierwotnie były równe tej środkowej półokrągłej części.

Jak do niego wejdziesz, to widzisz dwa różne style. Prezbiterialna jest z chórami. To efekt jego rozbudowy. Stara ambona i chrzcielnica, to dzieła najwyższej klasy. Mało takich.

Prawdą natomiast jest, że jako jedyny w obu miastach ma 2 wieże. Wszystkie pozostałe, także te ewangelickie, mają po jednej.

No i dowiedziałeś się, że jeździsz dziwacznie, w poprzek mostu :grinning_face_with_smiling_eyes: .