Jak widać dyski są mocowane poprzecznie i strasznie mi to nie pasowało, bo całe to mocowanie blokowało przepływ powietrza z wentylatora. Przy pomocy przecinaka i młotka wywaliłem wszystko (moim zdaniem) zbędne, a dyski zamocowałem przy pomocy gumy z dętki. Polecam jest cicho i przewiewnie. Rozważ mocowanie za pomocą jakiejś gumy.
Dyski są mocowane poprzecznie w zdecydowanej większości obudów. Służy to lepszej organizacji kabli. Fakt że jeśli stelaż, który podtrzymuje dyski ma kiepską konstrukcję może to ograniczać przepływ powietrza.
@smox możesz podesłać zdjęcie tego konstruktu? Ciekawi mnie jak to wygląda w rzeczywistości.
@pacjent1972 montujesz tak jak na zdjęciu poniżej (złączami SATA na “tylną” ścianę). Na przodzie montujesz dwa wentylatory i to wystarcza w zupełności dla poprawnego chłodzenia dysku.
Po ciężkiej walce z Samsungiem, niedoskonałościami systemu Windows i własnymi nerwami zakończyłem walkę z dyskiem SSD :).
Zainstalowałem system Win 8.1 na którym po małej optymalizacji i ustawieniach w Biosie jestem usatysfakcjonowany pracą komputera. Zamyka się w około 5 sekund a otwarcie zajmuje mu ok. 20 sekund.
To także zasługa samego Windowasa 8 który jest znacznie szybszy od poprzednika.
Wielkie podziękowania za pomoc i porady dla @apg, @Godlika oraz @portalsa.
Dla Kolegi @Antona Gorodeckiego największe podziękowania za włożony czas, wiedzę i cierpliwość by mi pomóc w tej sprawie. Dziękuję!
Przy okazji co dwumiesięcznego czyszczenia kompa, czyli filtrów, wentylatorów i kurzu wymieniłem pastę w karcie graficznej, pierwszy raz czyli ponad dwóch latach działania po zakupie.
Radiator był zanieczyszczony w 30-40 %, stara pasta była jeszcze w miarę ale już przysychała na obrzeżach. Po wymianie temperatury w spoczynku i stresie spadły o około 4 - 5 [°C].
Do wymiany pozostaje nadal obudowa chociaż ta jest genialna oraz zasilacz choć ten po po ponad 6 latach użytkowania daje nadal radę. W porównaniu do poprzedniej konfiguracji? Przyrost wydajności około 80-90%. W grach to około 100%. Procek na tej płycie wraz pamięcią jest genialny.