Minimapę udało mi się zrobić, ale krzyżyka na celowniku ni chu chu. Czy ktoś to potrafi zrobić, bo wpisanie odpowiednich cyfr do pliku “system” nic nie dało. W user też patrzyłem, jest na “on”. Po kilku manewrach i daniu innego “cursora” w textures\ui otrzymałem tylko kółko, ale to już nie sama kropka. Podpieram się screenem i daję link:
Co ten błąd oznacza:
*```
FATAL ERROR
[error]Expression : ai().script_engine().functor(start_game_callback,functor)
[error]Function : CALifeSimulator::CALifeSimulator
[error]File : E:stalkersourcestrunkxr_3daxrGamealife_simulator.cpp
[error]Line : 64
[error]Description : failed to get start game callback
@ jurek48
Wg kolegów z rosyjskiego forum, taki błąd powstaje przy starcie nowej gry, a przyczyną jest nie skopiowanie folderu “bin” moda do głównego folderu gry.
Uwaga !! Folder “bin” z polskiej wersji patcha 3.5.5 to za mało !! Musi być przede wszystkim ten folder “bin”, który mamy po rozpakowaniu moda LWTOD 3.0 fixed. I jeszcze jedno - folder “bin” nie może znajdować się wewnątrz folderu “gamedata” !!
Czy instalujemy wszystko co się znajduje w tych folderach?
EDIT Yurek (30.06.12)
Wszystko :excl:
W końcu po coś to dodali do moda, co nie ?
Jasne Yurek.Wyskoczyły mi dwa błędy,ale je skasowałem i gra ruszyła.
Dziś pojawił się fix do patcha 3.5.5 do LWToD ![]()
Oto co naprawia:
LWToD patch 3.5.5 fix
naprawiono wylot “xr_kamp.script:616: bad argument #1 to ‘random’ (interval is empty)” na Jantarze;
naprawiono wylot “_g.script:581: attempt to index global ‘oSnd’ (a nil value)”;
naprawiono detektor “Wieles”;
naprawiono przepakowywanie nabojów (wcześniej nie działało).
Instalacja:
- skopiować folder “gamedata” patcha do folderu gry z zamianą plików.
Autor:
- Real Wolf.
Wersję rozpakowaną i zaadaptowaną do polonizacji można pobrać stąd: https://www.rapidshare.com/files/1444055342/LWToD_patch_3.5.5_fix.7z
Instalacja na aktualną wersję patcha 3.5.5 ze zintegrowaną polonizacją z zamianą plików.
Nowa gra nie jest konieczna.
To są pliki, które i tak są wczytywane “na bieżąco” ![]()
Jak włączyć noktowizję oraz przywrócić stary celownik. Zauważyłem też, że w konfiguracji sterowania zniknęła opcja włączenia noktowizji. Dodałem linijkę bind night_vision kN w pliku user.ltx, ale to nie pomogło:) W pliku system.ltx zmiana wartości cross_length nie pomogła. Celownik się nie powiększył. Minimapę sam sobie przywróciłem. Czytałem, że celownik mógł być ukryty w pliku collimator_binder.script, ale tego pliku nie znalazłem.Z wyłączeniem dynamicznego huda, czyli maski też sobie dałem radę. Największy problem mam z tą noktowizją bo strasznie ciemno w tej grze. Może trzeba coś nagrzebać w pliku lwc_night_vision.script albo lwc_keyboard. Zauważyłem, że w plikach outfit nie ma opcji nightvision_sect, więc dopisałem też tą linijkę. W dalszym ciągu nie mam noktowizji.
Te braki, to zapewne opcja utrudnienia gry i tak ma chodzić gra, ale jak ktoś zechce inaczej i sobie poradzi, to czemu nie.
Zmieniałeś wartość linijki max_walk_weight ? Bo mi się zdaje, że nie i to jest powód twojego problemu… Nie lepiej jest grać bez kombinowania ?
@lolex, w gamedatakonfigcreaturesactor powinieneś mieć:
max_item_mass = 30.0
jump_speed = 8.
crouch_coef = 0.6
climb_coef = 0.7
run_coef = 2.0
sprint_koef = 2.6
run_back_coef = 1.0
walk_back_coef = 0.8
air_control_param = 0.1
walk_accel = 17
sprint_koef odpowiada za szybkość biegu. Jeśli chcesz podnieść udźwig, to tu musisz wpisać żądaną wartość w max_item_mass i jeszcze niżej w max_walk_weight, ale to nie koniec. Trzeba jeszcze zajrzeć do gamedataconfigsystem i tam poniżej [inventory] masz tak:
[inventory]
take_dist = 2
max_weight = 20
max_ruck = 55
max_belt = 20
slots = 11
Tu w max_weight wpisujesz to co wcześniej w pliku actor. Możesz jeszcze w take_dist wpisać np. 100 i ze stu metrów zaglądać do skrzyń i łoić fanty lub z dalsza wyciągać artefakty z anomalii, nie narażając zdrowia i pancerza. Myślę, że Ci jakoś pomogłem, jak nie, to dalej pytaj.
@ patrick1982
Noktowizory w tym modzie przestały być zintegrowane z kombinezonami i trzeba je oddzielnie zakupić. Dopiero wtedy będziesz mógł je użyć ![]()
Przy niektórych modach, zmiany opisane przez metka58 (które są jak najbardziej prawidłowe) nie wystarczą. Pomimo ustawienia np. 500kg udźwigu, fanty wypadają z plecaka przy określonym przez autora udźwigu. Potrzebne są inne zmiany, indywidualne dla danego moda.
Zapewne @smox tak się zdarza. Te wypadanie przedmiotów to rzadkość, kiedyś tylko raz mi się przytrafiło, ze dwa lata temu, przekraczało się tzw. punkt “g” i w określonych (bo nie wszędzie) miejscach jakiejś lokacji, wypierniczało takim kołem nadmiar z plecaka, było to do pozbierania, ale jak w pobliży byli NPC, to bezlitośnie łoili nasz dobytek i traciło się nieraz bardzo cenne rzeczy. Teraz nie zdarza mi się to przy tych zmianach, zawsze mogę brać ile chcę i nic się nie gubi, jeśli chodzi o wagę. Były przypadki, że nie można było wziąć większej ilości sztuk danych rzeczy, np. 5 sztuk, bo w modzie na to był limit. Co do udźwigu, to można było nawet 10 ton tachać.
@smox ma rację wszystko zależy od moda. Zwykła prosta zmiana udźwigu to nic szczególnego. Wypadanie rzeczy z plecaka nie ma nic wspólnego z udźwigiem i nie wszystkie mody mają taki bajer.
Sama funkcja w niektórych modach jest umiejscowiona w innych plikach niż te na udźwig. Pierwszym modem na forum była N Soljanka właśnie z takim zabezpieczeniem.
Funkcja jest rzadko spotykana i szkoda bo to dobry haczyk na cziterów (cheater) i powinien być głęboko w skryptach każdego moda. Mody są robione by oddać realizm Zony i po wprowadzeniu stu ułatwień wszystkie starania autora lecą do piachu, a Stalker staje się debilną gierką dla dzieci. Po co psuć rozgrywkę…
Wszystkie dziwne niepotrzebne zmiany poza udźwigiem do 100 kg, celownikiem, czy mapką to psucie gry… , ale to tylko jedna opinia bo każdy gra po swojemu.
//
(ang. cheater - oszust; używane głównie podczas grania online) - mówimy tak w odniesieniu do:
- osoby, która oszukuje (zarówno w grach jak i w realu).
///
Forum ma dział… Poradniki i Tutoriale …tam należy szukać rozwiązań i info o edycji plików gry.
@malakas, i @smox i Ty masz rację, w plikach nie ma co grzebać bez powodu. Piszesz “…po co psuć rozgrywkę…”, to trzeba też wziąć pod uwagę, że np. @lolex zmieniając te parametry, ma taką rozrywkę jaką chce i to należy uszanować. Kto ma ochotę na normalne lub super utrudnienia, to może i nikt mu tego nie zabroni. Ja uważam, że jak ktoś prosi o radę, to w miarę wiedzy, trzeba mu jej udzielić. Porada może zawierać nie tylko opis, jak podkręcić lub obniżyć parametry gry, ale i próby odwiedzenia gracza od grzebania w plikach.
Porada może zawierać nie tylko opis, jak podkręcić lub obniżyć parametry gry, ale i próby odwiedzenia gracza od grzebania w plikach.
To cały sens mojej wypowiedzi i po to podałem link do działu ulepszeń…
Dzięki Yurek ![]()
Domyśliłem się, że tę noktowizję można dokupić, ale przeglądając upgrade kombinezonów nie widziałem żadnej zmianki w linijkach
Nie mówiąc już o tym że w opcjach gry (ustawienia sterowania) nie widnieje opcja noktowizji, więc stąd było moje pytanie. Powoli zaczynałem rozkminiać te wszystkie pliki *.script lub *.ltx i modyfikować je sobie pod swoim kątem, ale z tą noktowizją sobie nie mogłem poradzić. Dalsze moje pytanko czy można przywrócić stary celownik?
@ patrick1982
Z tym celownikiem, to się chłopaki postarali… Na razie nie widzę szans na jego zmianę ![]()
Witam mam problem w fabule : z kontaktować się z Kromem, ale jako najemnik jest nastawiony wrogo jak to zmienić, a niema pliku game_relations
Jak nie ma game relations to nie zmienisz, ale coś nie chce mi się wierzyć by nie było. Plik game_relations znajduje się w gamedata / config / creatures. Poza tym w LWR ten quest z najemnikami w Limańsku był ślepą uliczką. Kończył się przystąpieniem do najemników, co powodowało wrogość wszystkich innych frakcji. Może tu jest inaczej, ale śmiem wątpić. Możesz jeszcze przebiec się nad Czarne Jezioro i przystąpić do Drakonidów, ale to z kolei zaowocuje neutralnością wszystkich frakcji w stosunku do GG. To też rozwiązanie z LWR, ale zapewne tu jest tak samo.