Mody do klasycznego Dooma

Łe w urlop tak miałem pograć w gierki :smirking_face: a tu raptem od czasu do czasu szybkie rundki w Dooma.

Dziś trafiłem coś nowego i fajnego.

Megawad z 28 mapkami utrzymanymi w stylu z Quake 1, fajna muzyczka, dobrze pyka się po dodaniu jakiegoś Brutala.

Link: Klik

I jeszcze co pere mi wpadło fajniejszych od ostatniego razu.

Krótki epizod z 5 mapkami.

Kolejny megawad z 22 mapkami.

Na początek horrorowy mod gameplayowy (hardcorowy i nastawiony na survival), który czerpie też ze Stalkera.

Mod jest trudny i jak wspomniałem ma sporo rzeczy wziętych ze Stalkera, udźwiękowienie, pomysły na niektóre potworki i ich ataki. Mamy też anomalie, rzucanie śrubami żeby je zdezaktywować, za pomocą detektora możemy zdobyć artefakty, których moce możemy wykorzystać w walce, niektóre po rzuceniu wybuchają inne np paraliżują prądem itd.

Więcej filmików pokazujących rozgrywkę i mechaniki na kanale autora.

Najnowsza wersja do pobrania z: Moddb

5 mapek.

Pobieramy Klik

Wad z 3 dużymi mapami.

Pobieramy klik

Wad z 7 mapami.

Pobieramy Klik

Wad z 4 mapkami.

Pobieramy Klik

7 mapek w mrocznym otoczeniu.

Pobieramy Klik

Wad z 10 mapkami.

Pobieramy Klik

Mod z 11 mapkami.

Pobieramy Klik

Nie wiem jak wy ale mody do Dooma i Dooma 2 ogrywam prakycznie codziennie czy to na pc dzięki ZDL czy to na tel na Delta touch. Moje ulubione:

Brutal Doom, Brutal Doom64, Brutal Doom 64 v2.666 i Project Brutality 3 z addonami ultimate monster pack i Glor Kills oraz wieloma mniejszymi dodatkami jak Bullet time X, Relightning, destructable decorations, Corruption Cards i masa dodatkowych map oraz kampanii etc, Brutal Hexen i Brutal Heretic

Nowy standalone mod Age of Hell też jest kapitalny a ponad to jeszcze: Brutal Wolfenstein , Blade of Agony, wszystkie części Ashes, Slayers Rampage, BlooM, HellRideR, Guncaster, Venturous i cała masa innych modów oraz TC na silniku GZDoom

Ponad to uwielbiam też Blooda z modem Extra Crispy, oraz Duke Nukem 3d z modami Savior of Babes czy Alien Armageddon, Powerslave/Exhumed.

Modding Dooma jest podobny dość do moddingu STALKERa…To studnia bez dna gdzie nieprzerwanie od wielu lat pojawiają się nowe projekty warte zagrania.

Kolejny DBP tym razem w klimatach postapo i kolorystyce kojarzącej się z Mad Max-em.

19 mapek do ogrania.

Link do pobrania.

A tu poprzedni z 20 mapkami, z fioletem jako głównym motywem.

Link do pobrania.

Krótki epizod z 5 mapkami, nowe teksturki, potworki i uzbrojenie.

Link do pobrania.

Megawad z 36 mapkami do pierwszego Dooma.

Link do pobrania.

Ładnie wyglądający mod w zimowych klimatach. Tylko 3 mapki.

Link do pobrania.

Dla odmiany teraz klimaty leśne, 7 mapek, nowe tekstury, uzbrojenie i przeciwnicy.

Link do pobrania.

Na razie wystarczy żeby nie było za dużo na raz.

Nazbierało mi się fajnych modów ale ostatnio nie chciało mi się pisać więc zostaną na kiedyś tam.

To zamiast tego lepiej wrzucę co community Dooma uznało za najlepsze w tym roku.

Nawet to co zaproponowałam trafiło do jednej kategorii :slightly_smiling_face:

Czyli kilkadziesiąt najlepszych modów tego roku, pojedyńcze mapy, map packi, mody gameplayowe i totalne konwersje.

2024 Cacowards

1 polubienie

Dawno nic nie było (a już mi się nie chce wrzucać modów z ostatnich kilku miesięcy) to kilka ładnych rzeczy z ostatnich dni.

30 mapek podzielonych na 10 epizodów. Lodowe klimaty, z dużą ilością błękitnego koloru na mapach.

Fajny jest też poprzedni mod tego autora, link jest też w temacie tego wada.

Pobieranie

15 mapek mocno bijących po oczach :smiling_face:

Pobieranie

12 map, nowe tekstury, nowe potwory i kilka nowych broni.

Pobieranie

3 mapy, nowi przeciwnicy i uzbrojenie, to w sumie totalna konwersja.

Pobieranie

Kolejny mega wad, 32 mapki, w temacie moda także link do “poprzedniej części”.

Pobieranie

Próba przeniesienia wrażeń z grania w Dooma z Nintendo 64 do Doom 2.

Mapy, uzbrojenie, kolorystyka i przeciwnicy jak w tamtej produkcji.

Pobieranie

Wrzucę trochę nowych ładnych rzeczy z ostatnich miesięcy. Na początek nowość, która bardzo ładnie wygląda.

17608698488466314068983101933992

31 mapek, wariacja na temat oryginalnego Doom 2, gość sobie z pamięci odtwarzał mapki więc są mocno zmienione w stosunku do oryginału.

Pobieramy: Klik

11 mapek.

Pobieramy: Klik

8 mapek, taka bardziej totalna konwersja połączenie Dooma z Heretickiem, nowe bronie, potworki itd.

Pobieranie: Klik

5 mapek w księżycowej tematyce.

17608708337906002753479797622945

Szarobure klimaty na 14 mapkach.

Paczka dla Doom 64.

32 mapki między innymi w egipskich klimatach.

Tu też starożytny Egipt na 14 mapkach.

15 małych mapek.

Mapki w azteckich klimatach.

17608722249091303125497771165630

Mapki w klimatach Quake-a.

Tegoroczna edycja…

Można sobie zobaczyć i ograć co najlepszego wg community wyszło w tym roku do klasycznych części Doom-a.

Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach: 2025 Cacowards

Mod w klimatach Alien-owo Fear-owych.

Jest klimatycznie, nie jest to jeszcze finalna wersja jeśli chodzi o fabułę.

Kolejny prequel do powstającego moda TrenchFoot, fajny klimat pierwszowojenny połączony z demonami, kultystami itp. Nowe pukawki i przeciwnicy. Mod jest samodzielny, akcja rozgrywa się na 3 mapach i dostarcza około 3 godzin gry.

Pobieramy np z Moddb