35 minut temu, anatol napisał:
Ja też jadę na używkach. Obecnie posiadam Gigabajt Z77 MPOWER i5 3470K GTX 580 12gb ranu Kingston.
@anatol Na pewno masz Gigabyte Z77 MPOWER? Bo tak szukam i widzę że tylko że MSI istnieje w takim modelu.
35 minut temu, anatol napisał:
Ja też jadę na używkach. Obecnie posiadam Gigabajt Z77 MPOWER i5 3470K GTX 580 12gb ranu Kingston.
@anatol Na pewno masz Gigabyte Z77 MPOWER? Bo tak szukam i widzę że tylko że MSI istnieje w takim modelu.
To tak ja napisałem powyżej GTX 780 6GB+ szyna 384bit miód i orzeszki i jeśli miałbym kupować to ![]()
Godzinę temu, pacjent1972 napisał:
A tutaj masz oszusta: https://www.olx.pl/oferta/evga-geforce-gtx-1080-ti-ftw3-gaming-11g-p4-6696-kr-11gb-gddr5x-icx-te-CID99-IDs9rp5.html#7ee53d83a1
Człowiek hurtownia :P. Jakby kasa mina zbywała to bym az z ciekawości zamówił.
8 minut temu, Mnieciu napisał:
Człowiek hurtownia :P. Jakby kasa mina zbywała to bym az z ciekawości zamówił.
@Mnieciu Kolejny oszust i złodziej. Szkoda gadać.
Zastanawia mnie @pacjent1972 czy by wysłał cokolwiek. Jeśli tak to co. Zdjęcie? ![]()
To zobaczę, jeśli będzie okazja to wezmę. Nie dawno była wersja 6 GB za 666 , ale już nie ma jej.
Pamiętaj @Junx, że GTX z serii 700, 800 i 900, to starsze karty gorące i prądożerne. Ja co prawda kupiłem GTX 770, ale trochę żałuję. Mogłem trochę dołożyć i wziąć GTX 1050 ti. Nowa z gwarancją i zużywa znacznie mniej prądu.
1 minutę temu, smox napisał:
Mogłem trochę dołożyć i wziąć GTX 1050 ti
No właśnie…
albo trzeba było dołożyć do GTX 970 / GTX 1060. Ale wspominałeś, że z kasą było cienko, więc jesteś rozgrzeszony:slightly_smiling_face:
A no właśnie @Anton_Gorodecki. Wszystko przez tą kasę i boom koparkowy. Dobra karta graficzna kosztuje teraz więcej niż procesor, płyta główna i pamięć RAM razem wzięte. To chore.
3 godziny temu, Junx napisał:
Odświeże temat, czy warto inwestować jeszcze w gtx’a 770/780 3/6 GB (na okazji), czy lepiej już w 970?
Coś chyba z tymi wielkościami pamięci jest nie tak skąd to 6 GB na karcie 780?
Czy ta 780 to jest ta z OLX?
Moim zdaniem nie zastanawiałbym się 5 minut tylko brałbym tą 780.
Jak na najnowsze gry ma trochę mało pamięci (moim zdaniem 3GB) ale nadrabia to szyną 384bit.
A jeśli ma 6GB + 384bit to nie zastanawiałbym się 2 minut tylko bym kupił ![]()
p.s. Obecnie zakup używki gtx600 jest ryzykowny - jeden z najpopularniejszych modeli do koparek.
Tak więc 1060 tylko ze sklepu.
35 minut temu, smox napisał:
Pamiętaj @Junx, że GTX z serii 700, 800 i 900, to starsze karty gorące i prądożerne. Ja co prawda kupiłem GTX 770, ale trochę żałuję. Mogłem trochę dołożyć i wziąć GTX 1050 ti. Nowa z gwarancją i zużywa znacznie mniej prądu.
Nie żałuj 550ti to chwyt marketingowy szyna 128bit… Nie na te czasy. Obecne minimum to 192bit.
Co do RAM na karcie co z tego że 550ti ma dwa GB więcej skoro i tak karę ogranicza szyna 128bit.
Na 770 masz szynę 256bot czyli dwa razy szersze gardło ![]()
37 minut temu, smox napisał:
Jak bardzo “strasznie” prądożerne i jak znacznie mniej prądu @smox? 10, 20, 30, 50 złotych w skali roku, więcej, mniej. Myślę że każdy kto sam utrzymuje swój dom i ma PC-ta do “gier” musi brać to pod uwagę że będzie miał wyższy rachunek za energię. Ale PC-et to nie koparka kryptowalut i koszty tej zabawy nie idą w setki czy tysiące złotych, to sumy tak nieznaczne że niemal nie zauważalne dla domowego budżetu.
Tu przykładowy kalkulator: https://enerad.pl/energooszczednosc/ile-kosztuje-cie-uzywanie-komputera-stacjonarnego-laptopa-i-netbooka/
3 godziny temu, pacjent1972 napisał:
Oczywisćie MSI sorry.
56 minut temu, pacjent1972 napisał:
10, 20, 30, 50 złotych w skali roku, więcej, mniej.
No wiesz, różnica w poborze prądu między starszymi a nowszymi kartami jest wbrew pozorom znaczna. Dodatkowo przy odrobinie pecha kupując starszą, prądożerną kartę często trzeba zmienić zasilacz na mocniejszy. Oficjalne dane ze stron nVidii :
GTX 770 - Pobór mocy 230 W Minimalna wymagana moc zasilacza 600 W
GTX 970 - Pobór mocy 145 W Minimalna wymagana moc zasilacza 500 W
GTX 1050/1050 Ti - Wydajność karty graficznej 75 W Rekomendowana moc zasilacza 300 W
GTX 1060 - Wydajność karty graficznej 120 W Rekomendowana moc zasilacza 400 W
Oczywiście, powyższego nie należy traktować na zasadzie “przynieśli to z góry Synaj wykute w kamieniu”, i nie wolno nic zmieniać. Najlepszym zresztą tego przykładem jest mój komputer :
GTX 660 - Pobór mocy 140 W Minimalna wymagana moc zasilacza 450 W
a u mnie 2 takie karty w SLI hulają na 550W zasilaczu ![]()
Co do samych kart - oczywiście, wszystko zależy od posiadanej kasy. Ale IMHO różnica cenowa między topowymi starszymi modelami a GTX1060 jest zbyt mała, żeby kupować starszą używkę. W dodatku GTX 1060 bije wydajnościowo zarówno GTX 970, jak i GTX 980, że o starszych modelach już nie wspominam.
Wiem, ceny nowych 1060 w wersji 6 GB zaczynaj się od 1600 zł
ale w wersji 3 GB od ok. 1300 zł
8 godzin temu, kazik napisał:
Nie żałuj 1050ti to chwyt marketingowy szyna 128bit… Nie na te czasy. Obecne minimum to 192bit.
Co do RAM na karcie co z tego że 1050ti ma dwa GB więcej skoro i tak karę ogranicza szyna 128bit.
Na 770 masz szynę 256bot czyli dwa razy szersze gardło
@kazik, na forum pclab przedstawiłem takie samo zdanie jak ty i zobacz co mi odpisali -
“xDDD janusze marketingu z allegro odnieśli sukces. wmówili ludizom że wyznacznikami jakości karty jest pojemność vramu i szerokość szyny. Ty nawet nie wiesz do czego służy szyna pamięci a próbujesz się tym kierować xD gdybyś wiedział czym jest szyna pamięci to może rozumiałbyś co oznacza fakt że GTX 770 i GTX 1050 dzielą 4 generacje. Kepler 2nd → Maxwell 1st → Maxwell 2nd → Pascal. chyba na każdym kroku Nvidia poprawiała kompresję danych co sprawiało że szyna mogła efektywniej przenosić dane. obecne 128 bitów nijak ma sie do dawnych 128. i wiesz co? nie załam się ale prawdopodobnie Ampere (lub inna generacja która wprowadzi GDDR5X lub GDDR6) przerzuci niską półkę wydajnościową na 64/96 bit a odpowiedniki obecnych 1060 będą hulać na 128 bit. wejdzie lepsza kompresja a do tego wyższa prędkość wynikająca z nowszej technologii. sumarycznie będzie przerzucać tyle samo/więcej danych ale tacy jak ty będą płakać BO PRZECIEŻ TYLKO 128BIT.”
Uwaga - zmieniłem nazwę 550 ti na 1050 ti.
10 godzin temu, kazik napisał:
Coś chyba z tymi wielkościami pamięci jest nie tak skąd to 6 GB na karcie 780?
@Junx rzuć okiem tutaj (byle szybko😛):
https://www.olx.pl/oferta/evga-nvidia-geforce-gtx-980-4gb-gddr5-CID99-IDs4aFl.html#d559188367
DODANO:
@apg2312 Adam z tym biciem wydajnościowym GTX 980 przez GTX 1060 to bym nie przesadzał, to tylko kwestia ok. 5% - 10% w zależności od rodzaju testu. Kwestia sprawności energetycznej to oczywiście zupełnie inna bajka.
@smox Widocznie jestem januszem marketingu ![]()
Pozostanę jednak przy swoim zdaniu i MOIM zdaniem błędem jest porównywanie kart
tak “odległych” generacji jak 780 vs 1060.
2 godziny temu, smox napisał:
Uwaga - zmieniłem nazwę 550 ti na 1050 ti.
I dlatego napisałem słowa klucz:
11 godzin temu, kazik napisał:
Nie żałuj 550ti to chwyt marketingowy szyna 128bit… Nie na te czasy. Obecne minimum to 192bit.
Co do RAM na karcie co z tego że 550ti ma dwa GB więcej skoro i tak karę ogranicza szyna 128bit.
Na 770 masz szynę 256bit czyli dwa razy szersze gardło
To chyba wszystko wyjaśnia. że cały czas odnosiłem się do 550ti.
@Anton_Gorodecki dobra okazja, ale nie mam kasy. Poczekam jeszcze trochę i być może jeszcze stanieje seria 900 , gdy będzie nowa seria od Nvidia (ponoć marzec-kwiecień)
Mi do grania w 1080p i w 60 stałych spokojnie starczy mi do szczęścia ![]()
16 godzin temu, apg2312 napisał:
No wiesz, różnica w poborze prądu między starszymi a nowszymi kartami jest wbrew pozorom znaczna.
By rozwiać wszelkie wątpliwości i niejasnośności w temacie zużycia energii otworzyłem temat na elektroda.pl, posłużyłem się własnym zestawem, z ponad 3 letnimi komponentami, z mega prądożerną kartą graficzną jakimi są Radeony. Założyłem jak w temacie 8 godzinne codzienne granie co w praktyce jest niemal niemożliwe, (jak dla mnie) więc moje koszty będa wynosiły jakąś 1/3 z tego co obliczył user z eletrody.
Nawet jeśli bym zużywał tyle ile zasugerowałem w zapytaniu to koszty są banalne. Więc gdzie tutaj te “znaczne pobory i koszty z tym związane”? 43 złote na miesiąc, śmiech na sali.
Nie wspomnę o tym że mój komp to antyk, karta szrot od Radeona, mega pożeracz cennych Wattów. Przecież Nvidia to super oszczędne, najlepsze z najlepszych kart na Ziemi i w kosmosie, czym się więc martwić o zużycie energii posiadając Nvidię? ![]()
Temat z letroda.pl: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17044001#17044001
@pacjent1972 nie chodzi o koszta, a o problem wymiany PSU. Jakby nie patrzeć jak dajemy np. 800 za używaną kartę graficzną i jeszcze musimy dołożyć 300zł na dobry zasilacz, bo w najgorszym wypadku stary niedomaga. No to już lepiej te 1100 dać na nowszą kartę, a mniej prądożerną i odpada nam koszt zasilacza.
@Mnieciu Owszem, przewijał się wątek zużycia, zużycie to koszty czy nagle dbamy wszyscy o przyrodę, i tak już za późno?
Wątpliwości rozwiane.