Nowy komp + Monitor

mój komp.

płyta - Asus F1A75-v evo (AMD 75)

proc . AMD A-8 3850 2,9 GHz FM1

Asus radeon 6950 2048 mb - przerobiona na 6970

ram Corsair Vengeance 2x4 GB 1600 Mhz DDR 3

Dysk SSD kingston 240 G sata 3

WD 500 G sata 600

zasilacz OCZ stealthXStream 2 600 w

Windows 10 pro 64

Kupiłem od Grafika używany monitor XB270HU (monitor sprawdził kolega):smiling_face_with_sunglasses:

Zapłaciłem za niego 1500 zł

Mój stary (9lat) samsunga SyncMaster 2324BW wydawał się lepszy niż monitory moich kolegów zamieszkałych w okolic (więcej szczegółów - WOT lepiej wszystko było widać na daleki dystans):beer_mug:

Jestem zdumiony jaka różnica w obrazie do mojego starego monitora , gram na ustawieniach 2 K i 100 hz -Moja stara karta na tyle pozwala :red_exclamation_mark:

Kolory to bajka , szczegółowośc to odlot ( Wiedźmin 3 ,Dragon Age 3,Primal ):christmas_tree:

Wmuczka (10 l) gra w minecrafta jest zachwycona .:dog:

Nie mogę się doczekać nowego kompa jak wszystkie możliwości monitora ruszą to będzie dopiero Widok?smile_gruzovik?

Zagram sobie w Solianke od nowa?smile_0097? czwarty raz :slightly_smiling_face:

Sklep morele.net znam od lat i nie miałem z nimi nigdy żadnego problemu a jeśli mieszkasz w mieście gdzie jest netpunkt
towar można w punkcie odebrać osobiście bez kosztów wysyłki :slightly_smiling_face:

Myśle że do kompa opartego na Intelu w (nowym monitorze G-syn) wystarczy 600 w -ale mogę się mylić:smile_pseudogigant:

Poczekam do lutego narazie chce kupić w Morelle bo tam wszystko razem wychodzi najtaniej (NARAZIE) .

Z zasilaczem chodziło mi o to, że to była okazja :slightly_smiling_face:
Jak chcesz się pobawić to możesz użyć kalkulatora i określić przybliżone obciążenie zasilacza przez
przyszły komp:

https://www.bequiet.com/pl/psucalculator (Twoje potrzeby około 300W MAX)

A tu fajny test monitora który już kupiłeś :blush:
http://pclab.pl/art62420.html

2 polubienia

Dnia 14.11.2017 o 15:07, Mnieciu napisał:

@Łobuz Wstrzymałbym się z zakupem do LUTEGO. Teraz totalnie jest to nieopłacalne. Święta to rżną kasę na czym mogą.

Proszę bardzo:

http://www.morele.net/inventory/info/2ced8073/ 4099,31 zł

Razem ~5000 zł.

Obudowa/monitor oczywiście do przedyskutowania. Jeżeli nie jesteś pseudo pro graczem to polecam monitory IPS, bo mają lepsze odwzorowanie kolorów, ale jeżeli zależy ci na “skillowaniu” się to G-master Black Hawk będzie dobrym wyborem(zamieszczony w koszyku).

Zestaw do późniejszej rozbudowy o dodatkowe 8GB ramu i dysk SSD na M.2. Zasilacz z zapasam brałem (40zł różnicy, a będzie na pryszłość),

Jeżeli mieszkasz w pobliżu Ełku mogę złożyć :slightly_smiling_face: .

@Stalker76 tak składam.

Problem w tym że nie mam stałego źródła dochodu,rente mi wstrzymali ale bez grosza też nie jestem

Co się dzieje z cenami kart Graficznych podrożały o 800-1000 zł ( nvidia 1080):slightly_smiling_face:

Kupie kompa narazie bez karty - jak ceny płyt zaczną spadać🤔

Niestety mieszkam na wyspie Wolin ?smile_00100?

Fabryki Bitcoina napędzają koniunkturę na karty - stąd dziwne nieziemskie ich ceny…

Zestaw który chcę kupić :slightly_smiling_face: -narazie bez karty​:worried:

Procesor Intel Core i5-8600K, 3.60GHz, 9MB

Płyta główna MSI Z370 SLI PLUS

Karta graficzna MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8GB GDDR5X

Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15

Zasilacz XFX Black Edition XTR 650W

Obudowa Sharkoon AI7000, niebieski

Dysk Seagate BarraCuda 2TB, SATA/600

Dysk SSD 256 GB mam

Chłodzenie CPU be quiet! Dark Rock 3

Nagrywarke CD mam

może jakieś propozycje zmian :smiling_face_with_sunglasses:

1 polubienie

Wolałbym dysk WD, ale to moja opinia.

1 polubienie

Do tej karty to na moje cztery oczy bardziej pasuje i7, niż i5. Skoro chcesz Coffee Lake, to Intel Core i7-8700K (1545 zł)

https://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-8700k-3-70ghz-12mb-box-bx80684i78700k-978219/

Oczywiście, jest to 450 zł różnicy w cenie procesora, ale IMHO warto.

Intel Core i5-8600K (1094 zł)

https://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-8600k-3-60ghz-9mb-box-bx80684i58600k-978217/

1 godzinę temu, Mnieciu napisał:

Wolałbym dysk WD, ale to moja opinia.

Zgadzam się.

1 polubienie

4 godziny temu, Łobuz napisał:

Zestaw który chcę kupić :slightly_smiling_face: -narazie bez karty​:worried:

Procesor Intel Core i5-8600K, 3.60GHz, 9MB

Płyta główna MSI Z370 SLI PLUS

Karta graficzna MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8GB GDDR5X

Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15

Zasilacz XFX Black Edition XTR 650W

Obudowa Sharkoon AI7000, niebieski

Dysk Seagate BarraCuda 2TB, SATA/600

Dysk SSD 256 GB mam

Chłodzenie CPU be quiet! Dark Rock 3

Nagrywarke CD mam

może jakieś propozycje zmian :smiling_face_with_sunglasses:

Nie zastanawiałby się dłużej jak Ciebie stać KUPUJ :slightly_smiling_face:

1 polubienie

@kazik karty graficzne mają dalej drożeć :frowning:

12 godzin temu, apg2312 napisał:

Do tej karty to na moje cztery oczy bardziej pasuje i7, niż i5. Skoro chcesz Coffee Lake, to Intel Core i7-8700K (1545 zł)

Zgadzam się. Lub i7-7700k.

1 polubienie

8600K wypada lepiej niż 7700K ze względu na 6 fizycznych rdzeni (i ma to odbicie w wynikach). Z dobrym OC bez problemu jest to lepsza propozycja i bardziej przyszłościowa. W grach oczywiście różnica będzie marginalna, ale już np. w aplikacjach wielowątkowych 8600K bije 7700K dość mocno. Żeby nie być gołosłownym test: https://pclab.pl/art75579-45.html

2 polubienia

2 godziny temu, Mnieciu napisał:

karty graficzne mają dalej drożeć :frowning:

Eeeeee…jeszcze raz, dwa razy bitcoin zrobi taki numer

https://www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/bitcoin-kryptowaluty-spadki,175,0,2397615.html

i na rynku pokaże się sporo kart graficznych ze zlikwidowanych kopalni :grin:

Oczywiście nie jestem analitykiem giełdowym, mogę się mylić, ale ta bańka z kryptowalutami jest sztucznie pompowana. I w pewnym momencie pierdyknie, że aż miło :slightly_smiling_face:

1 polubienie

@apg2312 pojawią się używki, ale nie mam ochoty takich kupować. Trafisz prawie nieśmiganą albo zajeżdżoną.

1 polubienie

Przepraszam jeżeli ktoś poczuje się urażony, ale kupowanie karty graficznej za 3200 zł, uważam za głupotę. Za 3000, no 4000 można złożyć cały komputer niewiele ustępujący parametrami od tego zestawu za 6000 tyś.

2 polubienia

4 minuty temu, smox napisał:

Przepraszam jeżeli ktoś poczuje się urażony, ale kupowanie karty graficznej za 3200 zł, uważam za głupotę. Za 3000, no 4000 można złożyć cały komputer niewiele ustępujący parametrami od tego zestawu za 6000 tyś.

Ech…żebym był taki mądry 5 lat temu :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Ja uważam że teraz jest kiepski okres na kupowanie komputera: ramy drogie, karty drogie, procesory z dziurami.

Będe kupował pod koniec lutego początek marca​:smiling_face_with_sunglasses: - pisałem że narazie bez karty?smile_gruzovik? za droga -w grudniu była za 2500 niecałe :worried: poczekam aż stanieje i dokupie

W dniu 3.02.2018 o 14:52, smox napisał:

Mógłbyś zaproponować zestaw :smiling_face_with_sunglasses: pisałem że karty za 3 tyśiące narazie nie kupie ,poczekam aż stanieje co najmniej do 2500​:shortcake: