@FilmisterPL Aby nie zaśmiecać tematu moda Complete, dam Ci odpowiedź tutaj, bo najprawdopodobniej tego moda i podpowiedziano.
Pytanie pierwsze. Grałeś w Artefakty Śmierci (Reborn FF) ? Ten mod plus dwie części Duplikatów, to jedna ciągłość.
A co dotyczy Duplikatów - Odmiennych Światów, to jest bardzo trudny mod. Grasz równocześnie w świecie realnym - o ile tak można nazwać Strefę - jak i w świecie wirtualnym, gdzie występuje historia alternatywna, noosfera, mistyka i s-f.
Obejrzyj filmik z prologiem moda i sam oceń, czy jesteś na moda gotów.
I nie używaj przy nazwy moda Doppelngenger, bo to nazwa z pierwszych “eksperymentalnych”, robionych na prywatny użytek modów. My na forum używamy nazwy Odrodzony ( dopuszczalne jest Reborn ). Bo Odrodzony to tłumaczenie rosyjskiej nazwy moda Возрожденный .
Bardzo dziękuję zaraz sprawdzę materiał na YouTube.
Rzeczywiście modyfikacja jest bardzo dziwna,pierwszy raz spotykam się z takim modem,widocznie Suseł nie wiedział co chce mi podesłać,ja nie bardzo za trudnymi modami przepadam,raczej taki mod to nie moja bajka.
Czy przeprowadzanie Powinnosciowców , jest wymagane żeby przeprowadać ich przez tą dzicz? pomimo ze biore obrażenia Spalacza i rzucanie srubek w tunelu, jak to “Mądre” Npc zdychają mi w tunelu ciągle
Prowadze ich jak tylko na dzicz weszłem, potem czysciłem teren i dopiero ich prowadziłem tylko ze mi giną ciągle w Spalaczu.
@Samotnik67 Przeczytaj o tym w tym wpisie i kilku kolejnych po nim. Jest tam wytłumaczone, z kim przy pierwszym spotkaniu gadać, a z kim niewskazane i dlaczego. Trzeba moda przechytrzyć i wykorzystać jego słabostki ( albo celowe, ukryte udogodnienie ).
A oni w piekarniku giną, jak jesteś zbyt blisko nich. Tu jest taka zasada ( w innych modach też ), że pozwala im się iść samodzielnie, stojąc w takiej odległości, aby byli widoczni tylko na samym skraju minimapy.
@Agrael Po pierwsze, za podjęcie decyzji zagrania w tego moda.
Po drugie, lokacja Leszy Kraj może się wydawać “spacerową” , ale od przeprowadzenia na niej gry zależy, czy ustawimy się na jej resztę, czy wejdziemy w Strefę dalej gołodupcem. Już w tych pierwszych zabudowaniach gdzie się pojawiamy, można sporo znaleźć. W pozostałych zabudowaniach rozrzuconych po lokacji, w zniszczonym sprzęcie wojskowym i na biwakach również. @cichy w swoim poradniku dokładnie opisał, gdzie znaleźć skrzynki z manelami i jak z nimi postąpić. Bez nich rozmowa z Fejkiem bezprzedmiotowa. Ja zaś szczegółowo opisałem, jak dotrzeć do scenariuszowego PDA, bez “strat własnych”. Chtrość i jeszcze raz chytrość. Ale o potrzebne jest w całym modzie.
Jesteś starym wygą, to nie powinieneś mieć z tym problemu, więc życzę.
Mam nadzieję, że jeszcze coś z niego pamiętam w newralgicznych miejscach, aby podpowiedzieć. A jest jeszcze @smox i @Suseł z młodą pamięcią.
@kondotier Dzięki za rady
@Suseł Mapka może się przydać, bo to nawet spora lokacja.
Swoją drogą, to w temacie Porady graczy można znaleźć bardzo dużo użytecznych informacji. Na wyróżnienie zasługują posty (strona 3) @Anton_Gorodecki, który szczegółowo opisał i oznaczył mapy.
@Agrael Jeden gracz, nie jest w stanie wychwycić wszystkich “ciekawostek” moda. Widać to było po videoporadnikach, gdzie jutiuberzy zgodni byli tylko z głównym wątkiem, a reszta u każdego była inna. A te mapy od @Anton_Gorodecki są nieocenione. Bo głowa to nie śmietnik, a pamięć przy modach może zawodzić.
Powoli, ale do przodu. Zwiedziłem Leszy Kraj i tak swoją drogą, to jest to lokacja, której nigdy przedtem nie widziałem w żadnym innym modzie Tak czy siak, jej największą ''atrakcją" jest chyba oswojony Pseudogigant, którego właściciel wyprowadza na spacer. Podobno aż tutaj, bo sąsiedzi narzekają
Przy okazji przypomniałem sobie o tym, co mnie najbardziej w Rebornie FF irytowało - otóż Kontrolerzy. Lepiej do nich nie podchodzić.
@Agrael I co, odpuściłeś temu w Leszym? A z nim tu nie ma problemu. Jak go sprzątnąć bezproblemowo i sporo na tym zyskać, jest dokładnie opisane. A naprawdę warto z Leszego Kraju wyjść już jako “wyposażony” stalker. A w dalszej grze, chcesz czy nie, będziesz musiał kontrolerów jednak likwidować.
@Suseł Jak zabierzesz kontrolerowi ten jego efekt otumaniania, to co to za kontroler będzie? I cały efekt diabli wezmą. A mod daje graczowi sporo możliwości załatwienia kontrolerów. Od dalekosiężnych broni, po skryte podejścia w pełnej świadomości. Nie psuj innym graczom gry.
@kondotier
Zawsze można to jako dodatek wrzucić w Rebornie AŚ nawet w jednym dialogu był taki link gdzie można było z niego pobrać plik który to usuwa, ale strona Reborna siadła no to nie ma skąd go wziąć.
@kondotier Jak najbardziej, bo znalezioną skrzynkę sprzedałem Fejkowi i dzięki temu wpadła całkiem niezła snajperka. Niby jestem gołodupiec, bo bez żadnego kombinezonu, ale za to broń wszystko rekompensuje. A tak, to szału nie ma - kilka magazynków 5.45, wódka i medykamenty. Dobre i to. Teraz czas na Wysypisko, choć mam zamiar pójść w fabule własnymi ścieżkami.
@Suseł Dzięki, ale ja nie skorzystam. Może i jest to irytujące, ale ma swój urok. W żadnym innym modzie tego nie spotkasz. Po prostu trzeba uważać na skurczybyków. Zona nie lubi oszustów.
Teraz czas na Wysypisko, choć mam zamiar pójść w fabule własnymi ścieżkami.
Co prawda, nie da się odwzorować takiej samej gry jak u innych, ale choćby nie wiem jakbyś chciał to nie możesz się pakować na obojętnie jakie lokacje. W taki sposób sobie fabułę zablokujesz. Musisz robić Zadania Najemnika (to są te które bierzesz od stalkerów), które ci pozwolą na eksplorację lokacji bez problemu.
Jeżeli byś zaczął wchodzić gdzie się tylko da i robić losowo zadania które ci mod da na jakiejś lokacji, to masz gwarantowane to że sobie zepsułeś takim sposobem grę. Więc cierpliwości i skupiaj się na tych zadaniach, bo one są również ważną częścią fabuły. Na początek trochę latania będzie, potem latanie też będzie, ale większe i ciekawsze. Czyli w skrócie - nie pchaj się gdzie się da.
Na kontrolery to najlepiej sobie stanąć gdzieś z daleka, w konsoli sobie wpisać “Demo_record 1” i popatrzeć gdzie się znajduję, a jak już znajdzie się, to z snajperki go rozwalić i po sprawie. Fajny patent, lepszy niż wjeżdżanie w kontrolera z strzelby.
@kondotier Ciekawi mnie jedna rzecz. Ponieważ ja nie do końca ukończyłem Duplikatów cz.1. Zrobiłem wszystko, tylko nie ożywiłem tych ważnych postaci. Dlatego kiedy pod koniec spotkałem Striełoka w barze to nie miałem zakończenia.
Ale o co mi chodzi - Czasami kiedy natrafiałem te ciała tych postaci, to dostawałem komunikat że trzeba je ożywić. Sporo razy taki komunikat dostawałem kiedy jakieś ciało znalazłem. Zawsze za każdym razem pisało “TRZEBA GO OŻYWIĆ”. Super i fajnie, ale przez całą tą grę nie pisało nigdzie **GDZIE i JAK.**Ostatnio sobie przeglądałem filmiki gdzie ludzie grali w tego reborna i się nagle magicznie z tych filmów dowiedziałem że trzeba iść do podziemi w Lesie Zapomnienia i tam te ciała przynieść. Żeby nie było WSZYSTKIE DIALOGI CZYTAŁEM POWOLI I ZE ZROZUMIENIEM, ŻADNYCH NIE POMIJAŁEM.
Dlatego zastanawiam się czy może jeszcze raz sobie zagrać w cz.1. Z poprzedniej gry pamiętam sporo i wiem co mam robić, ale ja również gram w Źródło, więc nie wiem samemu za bardzo. Tak czy siak jednak chciałbym serio samemu to zakończenie mieć, szczególnie że Duplikaty cz.1 to jeden z moich ulubionych Rebornów.
@Suseł Jeśli nie ożywiłeś ważnych stalkerów, to cz1 nie ukończyłeś ani w połowie.
A dlaczego nie możesz zagrać ponownie? Akurat gra @Agrael, będzie was dwóch, to zawsze wygodniej grać, bo masz wsparcie.
Po tak długim czasie od mojej gry, nie jestem w stanie podać Ci dokładnie momentu i miejsca gdzie dostajesz powiadomienie o tym, że truposzy wraz z artami śmierci im przypisanymi trzeba zatargać do Otchłani ( czy jak tam ją nazwali ), aż na sam wierzch, po drodze zwalczając mitycznych przeciwników. Ale dzieje się to najprawdopodobniej, w momencie gdy truposza z Agropromu przenosisz na Wysypisko. Lub, jak to w wielu modach bywa, powie Ci o tym Bagienny Doktor, jak go uratujesz na Bagnach. Robiłeś to zadanie? Bo ono jest bardzo trudne do realizacji. Nawet grając poprawnie można przeoczyć info od Doktora, aby lecieć na Bagna.
A trupków jest czterech i każdego na własnych plecach trzeba tam dostarczyć. Zanosisz na początek do tej pieczary w Lesie Zapomnienia, a dopiero jak mieć tam będziesz wszystkich, przystąpić do ożywienia w podziemiach. Pojedyncze ożywianie nie wchodzi w rachubę.
@Agrael Coś chyba nie tak pograłeś, bo po sprzedaniu skrzynki Fejkowi, kupieniu Baretty, walnięciu kontrolera i sprzedanie jego mózgu Fejkowi, znów masz kupę kasy na zakupy amunicji do Baretty, karabinu maszynowego i amunicji. A wdzianko, to zdejmujesz albo z trupa z PDA, albo któregoś enpeca przeszkadzającego dojść do niego. Amunicja do Baretty jest na wagę złota, to używaj oszczędnie. Kupić oprócz Fejka można ją tylko chyba u Sidora, znaleźć w skrzynce leżącej w kolebie na zakładzie w Agropromie i kupując schowek u Leśnika. Ale tak z ręką na sercu, to grając i nie wiedząc o tych handlowych kombinacjach z Fejkiem, poszedłem w ZONĘ bez Baretty i też można było grać. Na Wysypisku było ciężko, ale zombiaki były dobrze wyposażone, to obdarzyły.
@Suseł A tak. Jak na jakiejś lokacji masz takiego trupka, to gdy tylko masz odrobinę luzu w zadaniach, albo pójdziesz w inną część mapy, to targaj trupy do baru. Z prawej strony od rowu patrząc od Wysypiska masz teleport do Lasu Zapomnienia w najbliższej odległości do pieczary, z której będziesz szedł do ożywiacza. Jest w niej taka dziura z teleportem, do której trzeba ich wrzucić. Tu mod robi graczowi przysługę i po likwidacji mutków sam ich przenosi do ożywiacza. Jak będziesz targał trupy, to nic w nich nie zostawiaj, bo tak jak ty łupisz trupy, tak enpece zabiorą to co w nich będzie. Miałem w jednej grze kłopot, bo w Łuce zostawiłem arta śmierci i go ukradli. A kto, nie wiadomo.
A nazwa tej lokacji wyleciała mi z głowy. Po rosyjsku to Bezdnia, czyli chyba jest przetłumaczona na Otchłań. Ale jest nieistotna, bo inaczej jak idąc z tej pieczary zadania nie wykonasz. To druga część tych podziemi labiryntu. Na mapie Lasu jest zaznaczony tylko teleport do niej.
Zobacz sobie na tym filmiku: Od 8:30 pokazuje dostarczanie trupów przeniesionych już do Lasu pod chatkę, a od 12:30 już decydująca część w podziemiach.