Obcy wśród obcych: Epizod II

Mod zaliczony. Przyznam, że nie jestem zwolennikiem miłosnych historii w Zonie, ale niech będzie.

Krótka kontynuacja przygód pechowego stalkera, który za wszelką cenę chce uratować swoją życiową wybrankę. W przeciwieństwie do części pierwszej tym razem dostaliśmy więcej lokacji, co cieszy, bo ile można biegać po Kordonie (choć on też występuje). Na pewno spodobało mi się zadanie polegające na zerwaniu kwiatów i w efekcie pojawieniu się halucynacji. Były również nawiązania do innych modów, na przykład Upadłego Boga.

No i oczywiście szkoda Wulfa.

Podziękowania za spolszczenie @OldMan.

2 polubienia

Nie przeszkadzają mi wątki miłosne w Zonie, w końcu jest ich jak na lekarstwo. Epizod dwa to klasyczny przykład takiej historii. Do tego szybka akcja, sporo zaskakujących momentów, odrobina mistyki właściwie nie ma się do czego przyczepić, zresztą tak jak w jedynce. Natomiast w dwójce gwiazda Bumera traci blask, przynajmniej dla mnie. Bo czyż porządny stalker wydaje w ręce bandytów Bogu ducha winnych stalkerów, tym samym (niby nieświadomie) skazując ich na śmierć. A potem wraz z ukochaną zmywa się z Zony. Prawie happy end, gdyby nie trupy kumpli ścielące się gęsto. Zabrakło mi w pewnym momencie gry możliwości wyboru, ale taki scenariusz wymyślił autor i nie ma co się nad tym rozwodzić. Jakby nie patrzeć mod warty uwagi.

Ukłony dla autora za spolszczenie.

3 polubienia

@gawronNo to jest trochę wina tego, że to minimody i tu wszystko dzieje się szybko i ta przemiana ze zwykłego stalkera w bandytę i to w sumie dwa razy jest taka od czapy “ot tak, ok wystrzelam ich, a kij z tym”. Jakby to były takie normalne mody chociaż na kilkanaście godzinek można by to fajniej rozbudować i poprowadzić/wyjaśnić.

4 godziny temu, tom3kb napisał(a):

Jakby to były takie normalne mody chociaż na kilkanaście godzinek można by to fajniej rozbudować i poprowadzić/wyjaśnić.

Jasna sprawa, toteż nie robię z tego zarzutu. Bumer za wszelką cenę chciał uratować Olę i to zrobił.

Trafił nam się protagonista bez głębszych wyrzutów sumienia. Też zwróciłem uwagę na to, z jaką łatwością poprowadził dwóch stalkerów na pewną śmierć. Tak naprawdę Bogu ducha winnych stalkerów.

Zresztą Bumer już w pierwszym epizodzie potrafił pozbawić życia zarówno prostych stalkerów, jak i bandytów. Wystarczył impuls, niepowodzenie. Ciekawa postać.

Z innej beczki, to dorzuciłem linki do wstawki z polską wersją moda na nasz serwer.

Zrobiony

Spoiler

1 polubienie

Witajcie.
W związku ze zbliżającą się premierą tłumaczenia do OwO Ep. III
Udostępniam łatkę do spolszczenia Epizodu II
Jest to o tyle istotne, że wszystkie epizody są ze sobą połączone I warto je ograć po kolei.
Proszę o umieszczenie łatki z załącznika w pierwszym poście.

gamedata.zip

Wypakowaną łatkę wrzucamy do głównego katalogu gry ze zgodą na nadpisanie plików.

3 polubienia

Ok bratany - epizod skończony - powiem tak - super się grało, niesamowite zwroty akcji i jak na liniówkę to fabuła super. Przynajmniej mi się podobało. Dziękuję wszystkim, którzy wnieśli wkład w spolszczenie i udostępnienie moda. Jeszcze raz dzięki bratany i zaczynam cz.3

1 polubienie

Gra się fajnie, ale…

No nie lubię Bumera. Nie lubię i już! Kręci, mataczy od przybycia na Kordon a teraz jeszcze

Spoiler

zabił bogu ducha winnego stalkera w podziemiach :disappointed_face:

Ktoś mi wyjaśni, dlaczego stalkerzy z Fermy nie lubili Architektów?

Autor moda nawiązał luźno do charakteru głównej postaci i jego kolesi:

Część 1 i 2, polecam.

https://www.filmweb.pl/film/Beema-2003-118694

https://www.filmweb.pl/film/Bumer%3A+Film+vtoroy-2006-118695

Spoiler

p.s. bumer to potoczna nazwa na BMW i wbrew opinii młodych kumamy wszystko tylko nie reagujemy bo do zetek (z jak zjeb) nic nie dociera. :slightly_smiling_face:

:slightly_smiling_face:

Ja nadal Bumera nie lubię.

Spoiler

Liczyłem na to, że w Wiosce Kotów dostanie kulkę i się już nie podniesie.

Właśnie instaluje się cz.3

Czy ktoś wie gdzie go znaleść? Przeszedłem bazę z 10 razy w tunelu też byłem

@John_Wick Byłeś w tunelu pod bazą, czy tym przy wejściu do lokacji? Gość siedzi w tym pod bazą, a wejście jest w tym miejscu. Jeśli go tam nie ma, to może czegoś nie zrobiłeś.

@Poltergeist Tak własnie był tam gdzie zaznaczyłeś. Sam już go znalazłem, ale i tak dzięki za pomoc :face_savoring_food: