@Andree Ze mnie taki modder, jak z koziej dupy trąba. Zaznaczam na początku, żebyś potem nie traktował mnie jako źródło specjalistycznej wiedzy. Coś tam wiem, coś tam się orientuję i - przede wszystkim - korzystam z wyszukiwarki.
Na tym forum jest bardzo dużo treści dla “zielonych”, ale nie są one zaprezentowane w tak atrakcyjny sposób, jak mogłyby być. W niedługim czasie to się zmieni. A na razie, żeby nie rzucać słów na wiatr:
3 godziny temu, Andree napisał:
co dokładnie wypakować
Wszystko, co ma w nazwie słowo “gamedata”. Używasz do tego uniwersalnego unpackera. Np. takiego, żebyś nie musiał szukać: https://mega.nz/#!wLABETrY!EyrrtCzxqxmUzuYd3dc_Aoz3wWJY-gynl7aQGddc418
Z obsługą sobie poradzisz. Wybierasz konkretny plik w pierwszym oknie, w kolejnym - miejsce, w którym chcesz go zapisać. Utwórz sobie osobny folder z nazwą np. “Rozpakowany Stalker Cień Czarnobyla” i tam pokieruj program. Operację powtórz dla wszystkich ww. plików.
4 godziny temu, Andree napisał:
co z oryginalnymi plikami
Na razie nie ruszaj. Niech sobie tam będą, nie interesują Cię.
I teraz kwestia poradników: jak u Ciebie ze znajomością rosyjskiego? Piszesz, że nie jesteś pierwszej młodości, więc jeśli załapałeś się na lekcje języka w szkole, to najwyższy czas przypomnieć sobie to i owo; wschodnie strony to OGROMNA kopalnia wiedzy w kwestii modowania Stalkera, w której dokopiesz się praktycznie do wszystkiego, co sobie zamarzysz. Po “polskawemu” jest StalkerTeam. Jeśli czegoś tu nie znajdziesz, to prawie nierealne jest, byś trafił na to u konkurencji ![]()
1 godzinę temu, Andree napisał:
chce osobiście zrobić “coś” żeby można było np. biegać w egzoszkielecie
Mówisz - masz:
Poradnik dotyczy co prawda Czystego Nieba, ale struktura plików w Cieniu jest taka sama. Sprawdziłem.
Ogólnie ustalmy sobie coś: modowanie tej gry to robota dla cierpliwych. Proste zmiany w rodzaju udźwigu, kołysania kamery, obrażeń zadawanych przez broń itd, to kwestia kilku minut. Jak wiesz gdzie szukać tego, co Cię interesuje, to edytowanie tego nie stanowi najmniejszego problemu. Dlatego zaraz po rozpakowaniu udaj się do gamedata/config/ i rozejrzyj się. Żeby Ci oczy nie wypadły od systemowego notatnika, polecam ściągnąć https://notepad-plus-plus.org - wszystko zrobi się bardziej przejrzyste. Pootwieraj sobie pliki na razie bez edycji, pooglądaj je, oswój się z tym, sprawdź czy mniej więcej rozumiesz co do czego służy, z czym to się je.
W gamedata/config/text masz opisy, dialogi i różne teksty. Możesz zmienić Sidorowi kilka linijek, sprawdzić czy i jak działa.
W tym samym folderze, do którego kieruje Cię podlinkowany wyżej temat, masz mnóstwo innych plików, które pozwolą edytować różne inne przedmioty w grze, np. artefakty.
W gamedata/config/creatures znajduje się ciekawy plik actor.ltx, w którym zmienisz sobie udźwig. Oprócz tego, jak nazwa folderu wskazuje, masz tam ustawienia wszystkich kreatur. Chcesz, żeby Kontroler “łapał Cię” z drugiego końca mapy? Okej, zwiększ mu zasięg ataku. W game_relations.ltx zmienisz nastawienie frakcji względem Ciebie lub… względem siebie. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś zmienił wszystkie wartości i zorganizował wielką wojnę wszystkiego co się rusza.
Pewnie nie wytrzymałeś i pozmieniałeś już coś? Okej, to teraz utwórz sobie w katalogu gry folder o nazwie “gamedata”. Załóżmy, że edytowałeś sobie udźwig we wspomnianym actor.ltx, więc w tym folderze utwórz kolejny i nazwij go “config”, a w nim jeszcze jeden o nazwie “creatures”. Wrzuć tam plik, który edytowałeś i wróć do katalogu głównego. Tam znajdź fsgame.ltx i zrób z nim to, o czym pisałem tutaj w części “Instalacja modyfikacji”:
Masz? No to jazda, odpalaj grę i sprawdź czy działa tylko po to, żeby dowiedzieć się, że nie działa
Wróć do folderu z wypakowanymi gamedatami, znajdź w gamedata/config plik system.ltx i tam dokonaj zmian w sekcji odpowiedzialnej za udźwig. Tak zmodyfikowany plik zapisz w odpowiednim miejscu, żeby struktura się zgadzała (czyli w utworzonym niedawno folderze “config”). I sprawdź czy działa…
… i tak dalej, i tak dalej, i tak dalej…
Najważniejsze to nie zrazić się i nie poczuć przytłoczenia ogromem możliwości, których możesz nie rozumieć. Jak pisałem na początku - jestem modderską trąbą z koziej dupy, ale takie podstawy nawet bez odpowiednich umiejętności przychodzą po oswojeniu się ze środowiskiem gry.
Powodzenia ![]()