Problem z oświetleniem

Użyj MSI Afterburner - powinien współpracować z Radeonami 6xxx (tak przynajmniej pisze w opisie):

http://www.programosy.pl/program,msi-afterburner.html

Możesz sobie ustawić sam, jakie obroty mają być przy jakiej temperaturze. U mnie krzywa wygląda tak :

1 polubienie

Cytat

Niestety, przy włączonym stalkerze, gra nie chce mi się zwinąć do paska przez co nie mogę zobaczyć obciążenia wtedy, a jak wychodzę to wiatrak jest na 70% i temperatura się waha koło 75-80 stopni. Zwiększyłem także alarm do 100 stopni i dalej się włącza.

Nie rozumiem za bardzo o jaki alarm Ci chodzi, ten z zakładki “Events” w Speedfanie ?

W zakładce Charts możesz zobaczyć historię prędkości wentylatora. OGSE można zwinąć tylko w menu, ale podczas gry alt+ctrl+delete powinien cię wyrzucić do pulpitu

1 polubienie

W GPU Meter mam ustawioną kontrolkę, jak przekracza daną temperaturę, to włącza sygnalizator. Użyłem tego MSI Afterburner i w szczytowym momencie pokazuje 102 stopnie.

Edit:
Zrobiłem tak jak apg2312 sugerował i temperatura troszkę spadła, w szczytowych momentach jest 92 stopnie. Czyli pomogło :slightly_smiling_face:

Już lepiej, ale jak na moje cztery oczy dalej jeszcze temperatura jest za wysoka.

Mam prośbę - wrzuć, jeśli możesz, zdjęcie swojej karty.

Zakładam, że :

wentylator jest sprawny

radiator jest wyczyszczony z kurzu

radiator dobrze przylega do GPU

pasta termoprzewodząca to jakaś porządna pasta, nie żaden glut

Temperatury w stresie możesz sprawdzić np. Furmarkiem :

http://www.programosy.pl/program,furmark.html

Według mnie, to podstawą jest przewiewna, chłodna obudowa. Dopiero wtedy można kombinować z obrotami wentylatora na karcie. Nawet ustawienie na sztywno 100% obrotów nic nie pomoże, jeżeli będzie “mielone” gorące powietrze.

Sporo o tym pisze w necie, więc nie ma sensu tego opisywać. W mojej obudowie dobrze spisuje się 5 wentylatorów 120 mm (3 wdmuchujące + 2 wyciągające). Dodam tylko, że komp nie powinien być wciśnięty w wąską półkę np. w biurku.

3 polubienia

Najlepiej to strzel zdjęcie otwartej obudowy i zaznacz w paincie wentylatory i wtedy będziemy myśleć. Może złe rozlokowanie wentów tak jak @smox pisał

A jeszcze jedno pytanie: Masz model referencyjny z wylotem powietrza z tyłu obudowy:

Czy może niereferencyjny który wygląda tak: