Problemy przy uruchomianiu CoC

@Lupo84 mi już brakuje pomysłów. A jakby jeszcze na skrócie od CoCa kliknąć i we właściwościach wybrać tryb zgodności z innym windowsem np na próbę 7/8/10.

@edit

Jeszcze widzę, że niektórzy przy takim errorze na win 11 w różnych grach i insatalują netframework 3.5 dodatkowo pomimo, że mają w systemie 4.8.

Losowy temat z tym: https://techdator.net/fix-error-code-0xc00007b-windows-11/#5_Install_Net_Framework

4 godziny temu, tom3kb napisał(a):

@Lupo84 mi już brakuje pomysłów. A jakby jeszcze na skrócie od CoCa kliknąć i we właściwościach wybrać tryb zgodności z innym windowsem np na próbę 7/8/10.

@edit

Jeszcze widzę, że niektórzy przy takim errorze na win 11 w różnych grach i insatalują netframework 3.5 dodatkowo pomimo, że mają w systemie 4.8.

Losowy temat z tym: https://techdator.net/fix-error-code-0xc00007b-windows-11/#5_Install_Net_Framework

Spróbuję jeszcze ten sposób, tylko muszę poszukać, jak usunąć/dezaktywować obecny NET.Framework 4.8, bo starszych nie chce mi instalować.

@Lupo84 no tam jest to pokazane, nie deinstalujesz 4.8 tylko dodajesz dodatkowo 3.5.

52 minuty temu, tom3kb napisał(a):

@Lupo84 no tam jest to pokazane, nie deinstalujesz 4.8 tylko dodajesz dodatkowo 3.5.

Nawet i to nie pomogło. Poddaję się, więc możecie temat zamknąć, ale i tak dziękuję za wskazówki. :slightly_smiling_face:

W sumie temat może kogoś jeszcze zainteresować kiedyś. Tak idąc tą drogą - dlaczego Anomaly się odpala, a CoC nie? - tak patrząc tylko na vc++ i DirectX. Otóż Anomaly to jest ‘bardziej’ zaawansowane C++'owo i opiera się na ‘vc++2015’, a może warto sprawdzić jeszcze czy Ci nie brakuje tych ‘starych’ bibliotek ‘vc++2013’ na których ‘jedzie’ CoC. Najlepiej obecne, te konkretne, odinstalować i wstawić takie, i te x32, i te x64.

link do Visual C++ Redist 2013 x86

Tu zestaw, który jest u mnie, nie pamiętam błędów (0xc000007b)

Spoiler

No i stary DX:

DirectX End-User Runtimes 2010

Ps. nie ma katalogu ‘appdata’ - bo jeszcze ani razu gra się nie uruchomiła (właściwie - to nie zamknęła).

@qlkin no niby kolega już to robił bo o vc++ w wersjach 32/64bit miał wspomniane na samym początku. O tym runtimes 2010 też.

@tom3kb Wszystko prawda, ale gra dalej nie działa i nie kwestionuję tu Twojej linii wsparcia. Może to się ostało ‘nie ruszone’, a tylko sprawdzone, że jest? A sprawdziłem u mnie, akurat mam CoC z “Wielikaja Wajna” - no CoC jest CoC, i normalnie sobie działa, ale bez spolszczenia, rus-wersja. U @ArNie też działa. Drążę dalej, ale bez ‘challengu’. Jak tak - to zmykam.

53 minuty temu, qlkin napisał(a):

W sumie temat może kogoś jeszcze zainteresować kiedyś. Tak idąc tą drogą - dlaczego Anomaly się odpala, a CoC nie? - tak patrząc tylko na vc++ i DirectX. Otóż Anomaly to jest ‘bardziej’ zaawansowane C++'owo i opiera się na ‘vc++2015’, a może warto sprawdzić jeszcze czy Ci nie brakuje tych ‘starych’ bibliotek ‘vc++2013’ na których ‘jedzie’ CoC. Najlepiej obecne, te konkretne, odinstalować i wstawić takie, i te x32, i te x64.

link do Visual C++ Redist 2013 x86

Tu zestaw, który jest u mnie, nie pamiętam błędów (0xc000007b)

Ukryj zawartość

No i stary DX:

DirectX End-User Runtimes 2010

Ps. nie ma katalogu ‘appdata’ - bo jeszcze ani razu gra się nie uruchomiła (właściwie - to nie zamknęła).

Zaciekawił mnie Twój załącznik, bo mam same x64. Może jednak ktoś znajdzie rozwiązanie, jeśli powiem, że CoC ANI RAZU nie zadziałał po przejściu na MSI Katana GC66F z RTX 3050. Na dzień dobry miałem Win 10 Home w wersji bez klucza. Zmiana na pełną wersję Win 11 Pro nic nie dała.

I tutaj mała ciekawostka: Aplikacje sporadycznie mi się zawieszają lub robią exit do windowsa (było tak także przed zmianą systemu). Najczęściej wiesza mi się, często po kilku minutach, Forza Horizon 4, mimo iż ma ustawienia na minimum.

P.S. Sterowniki BIOS zostały zaktualizowane.

Dziwne, ale jednej wersji bibliotek nie mogę zainstalować. Załączam screena z przyczyną i kodem błędu.

Kurde, sprawdziłem raport i wszystko odnosi się do czegoś związanego bezpośrednio z laptopem. Dołączam screenshota.

Raportem nie ma się co niepokoić: chciało, nie da się, cofnęło, zamknęło. Procek nie ma/nie korzysta z architektury ARM64.?

w sumie szybciej znaleźć - niż pisać:

Judging by the error message, it’s likely that you don’t have an ARM based processor and that’s why it’s not installing.

All you need to install are the x86 and x64 redistributables

You can easily check your processor architecture by opening Command Prompt, copy/paste the command below and press enter:

echo %PROCESSOR_ARCHITECTURE%

źr. https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/i-cannot-install-c-2022-arm64-redistributable/498f513d-4ac9-4a22-8133-ad3aac3a735f

9 minut temu, qlkin napisał(a):

Raportem nie ma się co niepokoić: chciało, nie da się, cofnęło, zamknęło. Procek nie ma/nie korzysta z architektury ARM64.?

w sumie szybciej znaleźć - niż pisać:

Judging by the error message, it’s likely that you don’t have an ARM based processor and that’s why it’s not installing.

All you need to install are the x86 and x64 redistributables

You can easily check your processor architecture by opening Command Prompt, copy/paste the command below and press enter:

echo %PROCESSOR_ARCHITECTURE%

źr. https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/i-cannot-install-c-2022-arm64-redistributable/498f513d-4ac9-4a22-8133-ad3aac3a735f

Biblioteki są. Oba typy. A poza tym, procesor przejechałem narzędziem diagnostycznym od Intela - wszystko w 100% ok. Typ procesora sprawdzony.

Postanowiłem oddać lapka do serwisu MSI, by się mu uważnie przyjżeli, skoro od początku były problemy. Przedtem nie były takie frustrujące.

Zamknijcie już temat. Nie widzę potrzeby dalszego drążenia.

Pozdrawiam.

Przyczyna odnaleziona! Wada karty graficznej.

1 polubienie