Ja po przeczytaniu pierwszego posta też bym stawiał na uszkodzenie sprzętu tylko pomóc nie mogę po prostu spotkałem się z takimi objawami przy uszkodzonych kartach.
Tu bym raczej obstawiał coś z kartą,uszkodzony RAM owszem daje blue screena,ale nie nie powoduje zmiany rozdziałki monitora…możliwe ze grafika dogorywa,lub coś z gniazdem PCIx16;może to być też uszkodzony kondensator na płycie głównej,ale on też raczej zmiany rozdzielczości nie spowoduje…jeśli nie chcesz robić testu Memtestem86 to po prostu wyjmij jedną kość ze slotu i pograj na 512,jeśli będzie ok to zrób to samo z drugą kością.Spróbuj też pożyczyć od kogoś inną grafikę i na niej sprawdź czy wszystko chodzi,jeśli tak to oczywiście grafika a jeśli nie to cóż,trza będzie pomyśleć o innym rozwiązaniu.
Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej (nie w wersji beta).
Ze strony www.memtest86.com pobierz obraz ISO z programem Memtest86 i wypal go na płytę bootowalną. W BIOS-ie ustaw czytanie z napędu. Uruchom test RAM-u, jeśli w trakcie jego trwania wystąpi błąd lub nie będzie postępu, to prawdopodobnie masz uszkodzoną pamięć RAM, a blue screeny są najczęstszym tego skutkiem.
Log po słowie STOP:
0x00000116(0x857Fa510,0x8c20BCA0,0x00000000,0x00000002)
Mój sprzęt:
1 gb ram ddr 2
Procesor: Core 2 duo 2x 2.2
Grafika: Geforce 8600 GT
Vista 32- bit
Nic to nie daje
Tak szybko wykonałeś punkt 3?
Podaj dokładny log (poradnik jak to zrobić) i konfigurację sprzętową, bo przyczyn może być wiele.
Nic to nie daje ![]()
- Wykonaj w wierszu poleceń poniższe zapytania (CMD):
regsvr32 /u lmpgvd.ax
regsvr32 /u lmpgspl.ax
regsvr32 /u lmpgad.ax
- Wykonaj kolejne zapytanie, po czym uruchom system ponownie:
sfc /scannow
- Włóż płytę z systemem Windows Vista do napędu i przy instalacji wybierz opcję “Napraw mój komputer”.
Wszystkiego próbowałem i nic nie pomaga.
Czyli czego?
Możliwe też, że jeden z podzespołów komputera został uszkodzony (najczęściej RAM, karta graficzna lub karta dźwiękowa). W takim wypadku upewnij się, czy spełniasz wymagania sprzętowe i czy gra chodzi stabilnie.