A co to za problem dodać nowy slot do ekwipunku ![]()
Jakoś dotąd się nie udało. I musisz wybierać czy chcesz hełm czy plecak.
Wymieniłem procesor Ryzen 5 1600 Six-core na Ryzen 5 5600X i było to dobre posunięcie. Stalker 2 wczytuje się szybciej i działa zdecydowanie płynniej bez żadnych przycięć na średnich ustawieniach.
Mam jeszcze zamiar kupić jakąś kartę RTX, być może będzie to RTX 3060 TI. Nie są drogie, a o prawie 50% lepsze od mojego GTX 1070 TI.
Propozycja opcji budżetowej to
- RTX 3060 Ti lub RTX 3070
Do grania w 1440p
- RTX 4070 lub RTX 4070 SUPER
plus jeśli płyta na to pozwala szybsze pamięci DDR4-3200. 5600X wspiera nowszy interfejs PCIe 4.0, co pozwala na pełne wykorzystanie najszybszych dysków NVMe
Odnośnie propozycji kolegi wyżej to na olx-ie wisi MSI RTX 4070 Ti SUPER Gaming Slim S.T.A.L.K.E.R. 16GB GDDR6X
Sam bym ją wziął ale musiałbym rozbebeszać mój ori setup od MSI, trzeba by zasilacz wymienić itd a mi się nie chce.
Karta nie jest tania ale to z tych bajeranckich limited od MSI ma premierę stalkera 2.
Notabene do dziś nie udało mi się klawiatury kupić a pisałem nawet do MSI żeby mi jakąś z reklamacji sprzedali ![]()
@smox Z własnych doświadczeń powiem tak: RTX’y 3060 Ti czy 3070 w przypadku Stalkera 2 czy innych nowszych gier w połączeniu z Ryzenem 5600X to czerwona flaga (i to taka widoczna z kilometra)
Tzn. nie mam porównania jak Stalker 2 sprawuje się aktualnie, na kartach z 8GB RAM, ale ja do maja ubiegłego roku męczyłem się niemiłosiernie z tą grą na RTX 4060, który też ma 8GB RAM i bez różnicy czy próbowałem grać na wysokich/średnich czy średnio-niskich ustawieniach - bez Frame Generatora (generatora klatek), gierka wyciągała 30-40 FPS, a znowu z generatorem 50-55, ale…
Nie było można nazwać tego przyjemną grą tylko w większości “festiwalem slajdów”. Było tak, że 15-20 minut mogłem grać płynnie, a potem pojawiały się tzw. “memory-leaki” i klatki spadały z 50 do 5, a nawet niżej. Dodam, że też mam Ryzena 5600X i do tego krótko po premierze dokupiłem dodatkowe 16GB RAM i grałem mając 32GB RAM DDR4-3200 MHz.
Dopiero w maju ub. roku, jak zmieniłem kartę na RTX’a 5070 12GB to można powiedzieć, że da się przyjemnie grać bo mogę pykać na Epickich z DLSS ustawionym na DLAA w plus-minus 120 FPS bo zmieniłem też monitor, więc teraz gram w 1440p, a 4060 odesłałem na emeryturę po kilku miesiącach użytkowania i teraz czeka na nowego właściciela, ale chętnych brak ![]()
Tak jeszcze na szybko wracając do RTX’a 3060 i 3070 - raczej nie warto sugerować się tym że 3060 ma 12GB RAM, 3070 ma wyższy numerek (ale zwykła jak i Ti mają tylko 8GB RAM), a 4060 też ma 8GB - sam się prawie dałem na to złapać jak szukałem karty, ale mimo mniejszej ilości RAM, 4060 i tak zjada 3060 i 3070 na śniadanie - jest ok. 30% wydajniejsza.
Pozwolę sobie nie zgodzić się z tobą. Mam od ponad 2 lat RTX 3070 i nigdy, powtarzam nigdy nie spotkałem się z pokazem slajdów etc. w S2.
Pozostała konfiguracja na moim profilu. Bez problemu na ustawieniach Ultra klatkaż był bardzo wysoki i stabilny dla rozdzielczość 1080p. Rozdzielczość 1440p to naturalne środowisko dla tej karty i z taką grałem. Płynna gra na ustawieniach Wysokich/Mieszanych przy wsparciu technologii DLSS 2 (Super Resolution) która znacznie poprawi płynność obrazu. Oczywiście na pokładzie jest 32 GB RAMu…. co baaaardzo wspomaga kartę w kontekście jej 8 GB VRAM. Otwarta w tle przeglądarka, Discord bez żadnego wpływu na wydajność samej gry.
Ryzenem 5 5600X + karta RTX 3070 to wciąż bardzo mocne combo, które w S.T.A.L.K.E.R. 2 pozwoli Ci na komfortową grę. Gry z otwartym światem uwielbiają ładować ogromne ilości danych do pamięci operacyjnej. Przy 16 GB system często musi “doczytywać” dane z dysku, co powoduje nagłe spadki FPS. Przy 32 GB ten problem znika.
ps.
Podstawowe pytanie jaką masz płytę główną? B450 ??? od tego zależy co możesz do nie wpiąć.
ps2.
Raczej bliżej jak dalej jestem gotów na przesiadkę na RTX 5700
Procka raczej zostawię bo zły nie jest.
No tak, mam B450 Gaming Plus Max, 5600X, 32GB DDR4-3200 no i wtedy miałem 4060, teraz mam 5070. S2 oczywiście wrzucony na dysk nvme, M2 też mam, ale wiadomo…
I tak to wyglądało na 4060 (tylko zaznaczam - to było nagrywane 10 miesięcy temu, od tego czasu S2 dostał nie jedną łatkę, a bodajże w 1.6 lub 1.7 były poprawki optymalizacji, więc może teraz już się takie szopki na 8GB nie dzieją):
Podsumowanie
Podsumowanie
I teraz już w ogóle gwóźdź programu (gra, która nie ma jakiś mega wymagań i powinna śmigać w 60 FPS na wysokich, a na nagraniu są średnio-wysokie i wszelkie bajery, które dają RTX’y (oprócz framegena i dlss) były wyłączone):
Podsumowanie
Wspomnę od razu - sprawdzałem tą 4060-tkę różnymi programami do testowania pod obciążeniem i nic się z nią nie działo, mody do S1, WoT czy nawet Cyberpunk 2077 chodziły jak należy, sterowniki BIOSu mobo też miałem wtedy najnowsze jakie było można mieć i działy się takie szopki w przypadku obu gier… Wsadziłem 5070 i problemy zniknęły.
Dziękuję za wszystkie porady. Tak właściwie, to do gier w które gram wystarczy mi GTX 1070 ti, a karty RTX potrzebuję dla córki, bo niektóre nowe gry nie działają na starszych kartach.
@Szczepan9205
w zasadzie mój komentarz tylko w 1 zdaniu był przeznaczony, odnosił się do ciebie. Cała reszta włącznie z pytaniem o płytę kierowana była do @smox
I przy okazji porównaj parametry 4060 i 3070
….masz odpowiedź na temat numerków kart.
Witam. Mam pewien problem z podnoszeniem ciał, po zainstalowaniu mod packa Cinematic & Immersive ZONE
nie wyświetla mi się ikona do podnieś ciało. Jedynie przeszukaj, co nie powiem jest bardzo irytujące. Przed modowaniem wszystko było ok. Wersja Steam.
Link do screenshot: https://imgur.com/a/ItHYofB
Również chciałbym zgłosić brak Polskich znaków.
Link: https://imgur.com/a/EmHUqJb
Czy ktoś z was również miał podobne problemy ?
@PrinX Spolszczenie @Szczepan9205’a działa na pewno dobrze. Coś musisz u siebie mieć źle zrobione.
Spolszczenie masz stąd ? https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/717
W tym rzecz, że nie używam żadnego spolszczenia. Próbowałem tego od Szczepana, ale niezbyt wiele zmieniło. Chyba spróbuję innych paczek bo ten mnie lekko irytuje.
@PrinX O matko teraz dopiero sprawdziłem . Wrzuciłeś na ruszt kompilacje 115 modów pod tytułem Cinematic & Immersive ZONE
.. i dziwisz się , że ci polska wersja szwankuje. Graj w wersji ANG i będzie dobrze. NIKT tych 115 modów nie spolszczył.
No cóż, warto było spróbować
Dziękuję za pomoc. Tylko dalej nie mogę zrozumieć dlaczego nie jestem w stanie, przenosić zwłok. Może przez jakiś mod nie wyświetla się ikonka podnoszenia ? Spóbuję innej paczki, może w tej jest jakiś bug.
KAŻDA paczka wpłynie na polonizację !!! bo ta dotyczy TYLKO podstawowej wersji gry wydanej przez producenta.
I będą błędy tego rodzaju co ten który masz. Więc tak jak mówię Spróbuj przed usunięciem tego modpacka zagrać po angielsku. Oczywiście nowa gra wymagana.
Jasne, dziękuję za pomoc. Spróbuję.
@Marcx Domyśliłem się, ale uznałem, że może warto by pokazać to co nagrałem, bo według mnie to co się u mnie działo w tych 2 grach jest… przynajmniej dziwne ![]()
A co do mojego spolszczenia… są w nim linijki z tekstem do większości modów ingerujących w tekst S2, ale… Siedziałem ostatnio na Twitchu i nasz rodzimy streamer próbował zainstalować paczkę z modami od Clickrada. Jak już mu się udało to się okazało, że z jakiegoś powodu spolszczenie nie działa mimo, że powinno. Także albo ta konkretna paczka gryzie się ze spolszczeniem, albo jak się instaluje paczki modów przy pomocy Vortexa to potem ręcznie dorzucone spolszczenie nie będzie działać. No i dodatkowo - jak się używa modpacków/kolekcji/paczek, a chciałoby się moje spolszczenie też mieć, to przed wrzuceniem go trzeba znaleźć folder gdzie Vortex trzyma pliki modów, przeszukać go za pomocą wyszukiwarki plików i najpierw usunąć wszystkie pliki, które mają w nazwie słowo localization. Dopiero potem można wrzucić spolszczenie i mieć nadzieję, że zadziała ![]()
@PrinX A co do brakujących liter - musiałbyś sobie pobrać OXA Prototype Configurator i przy jego pomocy przywrócić oryginalną czcionkę Stalkera 2 bo ta, którą dodaje OXA nie ma polskich ą, ć, ę itd. Z tym, że żeby ten Configurator działał to musisz najpierw zainstalować sobie Pythona ![]()
Te wymagania to w większości i tak są z dupy. I nawet na kalkulatorze da się zagrać. ![]()
Mody do tej gry to jedno wielkie no wiadomo co. zainstalowałem chyba z 25 z ciekawości połowa nie działała.
Zresztą jak skończę przechodzić S2 to pokuszę się o recenzję i zaproszenie do dyskusji.
Czaicie ARG (Augmented Reality Game) z pomieszczeniem w Malachicie ?
Jak to przeczytałem to mi czapka spadła. To jest świetna gra. A myślę że będzie wielka jak trylogia ![]()