Przegapiłem…
A tam przegapiłeś… gdyby nie Twój post nie zwróciłbym uwagi…najświeższe wiadomości są na stronie domowej moda…
Zainstalowałem sobie tego moda, i jestem naprawdę bardzo mile zaskoczony - mod (chociaż jest w wersji beta) jest stabilny, jak rzadko który. I na dokładkę dobrze zoptymalizowany, bo o ile na 1.6 i 1,7 (już nawet nie mówiąc i wersji Brazz czy Techniciana) musiałem sporo zmniejszyć detale grafiki, to w 2.0 ustawienia grafiki dałem na max, i wszystko stabilnie i bez zacięć mi chodzi - nawet na Skadowsku czy na stacji Jupiter. Jedynie przy przejściach między lokacjami występuje standardowy CTD z logiem “brak pamięci”, ale po ponownym wczytaniu gry wszystko działa.
O ile zdążyłem zauważyć, s pierwszych dwóch lokacjach nie ma żadnych nowym questów, chyba, że coś przegapiłem…baaaaardzo dawno nie używałem języka rosyjskiego ani tym bardziej cyrylicy ![]()
Tu ciekawostka - w modzie jest zaimplementowany spawner, żeby się do niego dostać musimy w skrócie gry na pulpicie w “element docelowy” dodać " -cheat_mode ", wtedy w grze wchodząc do opcji możemy przez klawisze F1, F2 wywołać spawnera, przez P dodajemy sobie 1 mln rubli itd. Dokładny opis po rosyjsku poniżej ![]()
Дополнительные комбинации, работают только с припиской -cheat_mode к значку:
[Открываем свойства значка ЗП на рабочем столе, и к окончанию поля «Объект:» через пробел пишем фразу -cheat_mode]
: : : : : : : : : : : : : : : : : : : :
[F1] - вызвать чит-меню.
[F2] - вызвать спаун-меню.
[F3] - выдать ГГ все бонусные треки на МП-3 плеер, и собственно дать сам плеер.
[F4] - дать +100 очков к рангу (очки необходимы для увеличения ассортимента у торговцев, а также для некоторых апгрейдов у механика, и для получения медалей)
[P] - дать ГГ 1 миллион рублей.
[0] - установить временной фактор на число 8 (стандарт).
[1] - установить временной фактор на число 50.
[2] - установить временной фактор на число 100.
[3] - установить временной фактор на число 500.
[4] - установить временной фактор на число 1000.
[5] - установить временной фактор на число 5000.
Ech, żeby jeszcze ten mod był po polsku…
// edit
Dwa następne fiksy 17.12.2011
http://narod.ru/disk…_17.12.rar.html
http://narod.ru/disk…_17.12.rar.html
[ Информация о фиксе ]
Зашпаклёвано следующее:
Проруха с батарейками для детекторов.
Катаклизм с молчаливым наёмником Цезарем.
Тугоглазость коллиматорной оптики на вайдовских мониторах. Сделал всё возможное. Если не импонируют даже теперь - смело реинкарнируйте старую добрую оптику из 1.7. Осуществить это можно путем распаковки архивов находящихся в папках gamedata\configs\weapons и gamedata\configs\weapons\addons.
Вылет возле базы Рассвета, связанный с отсутствием какого-то звукового файла.
Коллапс со снайпером у земснаряда.
Проблема с затмением в ТД.
Вылет на рабочий стол при подходе к КПП, связанный с напитком “бейлиз”.
Молчание Акулова в ТД.
Невозможность получения заказа у некоторых торгашей.
Безмолвие телохранителя бандитов. Проблема была в новой OGF модели. Вернул старую. Чтобы это сработало, важно начать новую игру.
Исправление негожей реакции рассветовцев на мутантов.
Проблема с опцией “спаунить больше монстров”.
Косолапая текстура одного зомбированного сталкера.
Скудное количество снимаемой брони с павших НПС.
Теперь не будет возможности обмануть профессора Германа путем покупки и продажи “ЛСД протектора”. Те же немцы (только в танке) и у Сыча, с “модулем памяти” (беспилотного драндулета).
Исправлен баг с погодой, которая сбивалась и зависала.
Вылет в квесте “ночные стрелки”.
Что нового:
Мини-карта от АМК. Кому не по нраву, тот может вернуть старую. Для этого необходимо распаковать архивы в папках gamedata\textures\ui и gamedata\configs\ui.
Свежая иконка модернизации. Подсобил RoRay.
Несколько новых прицельных сеток.
Теперь медики бесплатно выводят токсины из тела главного ковбоя.
Новые HUD модели для комбинированных гранат.
Отныне главному протагонисту зоны дозволено вольготно галопировать с РПГ.
Новые парткл-эффекты подрыва для куропатки, заряда “РС-15” и дымовых камышей.
Переделаны модели двух видов биноклей.
Щегольские наряды персонажей в путепроводе (Зулус, Вано, Бродяга, Соколов). Новая игра в обязательном порядке.
Новые и кошерные модели SGM тайников.
Новый вид НПС. Нужна новая игра.
Переоблачен сталкер Вальтер в Темной Долине.
Новые модели для некоторых вещей.
Новая озвучка мутантов.
Новые оптические прицелы. Смотреть в папках gamedata\configs\weapons и gamedata\configs\weapons\addons.
Осветительная граната.
У Сыча или Гавайца на определенном уровне ранга можно приобрести винтовку “HK417”.
Добавлено новое оружие “MP7A1 PDW”. Найти можно у НПС (только с новой игрой) или торговцев (новая игра не требуется).
Заменены некоторые иконки.
Новый предмет - “Кошачий глаз”. Можно купить у любого медика на определенном уровне ранга, или найти на Затоне (на территории Лесопилки или на ВНЗ “Круг”) - в случае начала новой игры.
Обновлены модели для “FN-P90”, “Мосина M1891” и “Осветительной гранаты”.
Новое оружие. РПК “Смерч” и СВД “Мрак”. Найти можно в специальных рендомных местах (только с новой игрой) или у торговцев (новая игра не требуется).
Модели для батареек.
Нотабене:
Все новые модели НПС в SGM 2.0 созданы и принадлежат господину [PROTOTYPE].
Nawet nie ściągam…
O ile zdążyłem zauważyć, s pierwszych dwóch lokacjach nie ma żadnych nowym questów, chyba, że coś przegapiłem…baaaaardzo dawno nie używałem języka rosyjskiego ani tym bardziej cyrylicy
Nie ma nowych questów. Ja też dukam ten mod pomalutku w cyrylicy i musze powiedzieć, że im głębiej w las tym więcej drzew - idzie mi coraz lepiej…Ja się cieszę, że to jest mod rozwojowy. To znaczy, że pewnie za jakieś pół roku, rok, będziemy mieli wersję z dodatkowymi mapami. I co z tego, że dopiero we freeplayu - wiadomo, że do tego co już w “podstawce SGM” jest, będzie bardzo trudno cos dodać ze wzgledu na niewyrabiający silnik gry. O spawnerze nie wiedziałem, ale to akurat nie szkodzi - ja bardzo się lubię “dorabiać” w grze, a ta odsłona jest wyjątkowo trudna (gram na mistrzu) i ciężko zbiera się kasę, a wszystko jest bardzo drogie. Jest parę nowych, fajnych tekstur, SEVA ma noktowizor…Moim zdaniem bardzo fajny, stabilny mod ze zmniejszonymi nieco wymaganiami w stosunku do poprzedników (odniosłem wrażenie, że jest trochę mniej anomalii, mniej się w nich artów spawnuje, no i że jest rochę mniej min). Ja naprawdę szczerze ten mod polecam, a szczególnie tym, którym się sam Zew Prypeci podobał.
Nawet nie ściągam…
Buber spróbuj :sad:
No ale widzę że co tydzien patch wychodzi, i spolszczenia nie ma…narazie 1,7 zasysam
No ale widzę że co tydzien patch wychodzi, i spolszczenia nie ma…narazie 1,7 zasysam
Nie zasysaj…Właduj ostatni patch jaki wyszedł do 2.0 i graj (bukwy chyba jeszcze pamiętasz:)?). Naprawdę - ja zatrzymałem sie na puchu 04.12 i nic więcej nie dogrywałem. gra chodzi stabilnie, nie ma wylotów i jest super. Jak zagrasz w 1.7 to potem dość długo w SGM nie będzie Ci się chciało grać…To tylko takie moje zdanie ![]()
PS: O, znowu mi emotikony nie działają, są jakieś limity, czy co ![]()
Mądrala…a ruszyłeś w ogóle TS2?
Jak dołożą coś nowego, to nowa gra wymagana… To mnie rozwala…
Nie zasysaj…Właduj ostatni patch jaki wyszedł do 2.0 i graj (bukwy chyba jeszcze pamiętasz:)?). Naprawdę - ja zatrzymałem sie na puchu 04.12 i nic więcej nie dogrywałem. gra chodzi stabilnie, nie ma wylotów i jest super. Jak zagrasz w 1.7 to potem dość długo w SGM nie będzie Ci się chciało grać…To tylko takie moje zdanie
Zgadzam się z powyższym. Z tym, że jeśli ktoś jeszcze nie zaczął gry, to warto najnowszy patch zainstalować, i pykać od początku.
Z drugiej strony, 1.6 i 1.7 są spolszczone, więc przyznaję bez bicia, że znajomość tych modów bardzo ułatwia zagranie w niespolszczone 2.0 ![]()
Ale tu już wybrać każdy musi sam.
Mądrala…a ruszyłeś w ogóle TS2?
Ruszyłeś, to dobre określenie . Plątałem się po tym lesie z dość częstymi wylotami, które mnie deprymowały (ale korzeń mandragory zdobyłem, naukowca od knurów uratowałem i do Jantaru po lekarstwo dla Leśnika z nim podążać zacząłem), a że jestem maniakiem SGM i zobaczyłem nową wersję, z nową mapą, no to po prostu nie mogłem się powstrzymać. Nie bądź żyła, zrozum nałogowca
.
Teraz zainstalowałem patch z 17.12, gdzie jest wymagana nowa gra, i zacznę grę od nowa, ale sprawdziłem - poprzednie sejwy działały…
To ja też spróbuję, może jakieś fajne nowe rzeczy doszły. A spawner mnie i tak nie interesuje
Znalazłem 5 teleportów w lokacji Jupiter ale żaden nie przenosi do Doliny Mroku jak jest w zadaniu.
Teleporty niebieskie, czy czerwone? Bo chyba czerwony przenosi do Doliny. Niebieskie służą do transportu wewnątrz lokacji. Ale to tylko przypuszczenia… Tak daleko nie zaszedłem. Poza tym nie mogę odpalić AtmosFear 3.0. Bugtrap po instalacji.
Hmm pytanko, Istnieje spolszczenie ?
Nie, nie ma. Aktualnie z serii SGM do Zewu Prypeci jest dostępne do…
…SGM 1.6 ,
…SGM 1.6 Braz + Merczone ,
…SGM 1.7 ,
…SGM 1.7 Technician
…mutacja SGM 1.6 o nazwie Dezerter 2
Pewnie tłumacze zrobią w przyszłym roku.
@disa: właściwa odpowiedź - w kamieniołomie, przy koparce.
Hmm.. Czy ktoś pamięta, żeby wersja 2.0 doczekała się spolszczenia ? Powyższe wpisy świadczą o tym, że nie. Ale.. - w 2013 roku podał -owi link, który niestety jest już nieaktywny.
W naszych zgłoszeniach również nie ma śladu o polonizacji 2.0. Podejrzewam, że przez pomyłkę podał link do spolszczonej wersji SGM 2.2 z 2012 roku: .
Swoją drogą, tyle tych wersji Sigerous Mod do Zewu Prypeci powstało, że można się pogubić. I przy okazji przypominam Tłumaczom, aby umieszczali zgłoszenia polonizacji w odpowiednim do tego dziale. Dzięki temu udało się dotrzeć do wielu istotnych informacji.
Kiedy mod się pojawił, mnie na forum jeszcze nie było. Dlatego przeczytałem te kilka wpisów i wychodzi na to, że można było skorzystać z tłumaczenia do v.1.7.
Jest do niego jeszcze dostęp? Jakiś wielbiciel tego SGMa może się pokusić na sprawdzenie.
Wersja 1.7 została spolszczona: . Jednak czy warto pracować nad polonizacją do 2.0 / 2.1 ? Według mnie to strata czasu, bo mamy spolszczenie do SGM 2.2 i nawet 2.0, ale w wersji z .
Tak dużo różnych wersji SGMa wypuszczono, że głowa mała. Na przykład . Też doczekał się polonizacji.