Sigerous Mod

Saddam , a założyłeś fix i skopiowałeś wszystkie pliki z folderu S.T.A.L.K.E.R do podstawki Stalkera?

Zainstalowałem moda, wszystko co zainstalowało wpakowałem do stalkera, icons, uninstal, gamedate, wszystko. Dalej nadpisałem plikami z fix’u. Potem te 2 pliki wkleiłem do folderu pol i rus, zmieniłem w localization z rus na pol i w elemencie docelowym dopisałem “-nointro -noprefetch -noshadows” i dalej i albo wywala od razu przy włączeniu przez pulpit, albo jak daję nową grę.
Pozdrawiam. :wink:

A patcha masz na pewno 10004?. Z tego co piszesz wynika, że robisz wszystko dobrze.

Zainstalowałem moda, wszystko co zainstalowało wpakowałem do stalkera, icons, uninstal, gamedate, wszystko. Dalej nadpisałem plikami z fix’u. Potem te 2 pliki wkleiłem do folderu pol i rus, zmieniłem w localization z rus na pol i w elemencie docelowym dopisałem “-nointro -noprefetch -noshadows” i dalej i albo wywala od razu przy włączeniu przez pulpit, albo jak daję nową grę.

Pozdrawiam. :wink:

Wg mnie lepiej wywalic localization.ltx bo wtedy mamy większą część moda po polsku.

To ja trochę odświeżę dyskusję. Ściągnąłem, odpaliłem i… bariera językowa jest jak zwykle nie do przeskoczenia. Żeby w tego moda dało się grać, spolszczenie jest niestety koniecznością :wink:

Niestety masz rację, trzeba choć trochę znać rosyjski by zagrać w tego moda. Tak spolszczenie by się przydało, ale to nie jest takie proste. Niewielu graczy tak chętnie grających w spolszczone mody, zdaje sobie sprawę ile potrzeba czasu, wytrwałości a przede wszystkim wiedzy, by zrobić w pełni działające spolszczenie. Przekonałem się o tym na własnej skórze.

Pozwolę sobie uchylić rąbka tajemnicy.Ten mod prędzej czy później będzie spolszczony (raczej później )

Ostatecznie można tłumaczyć metodą “na google” czyli wklepujemy tekst pisany cyrylicą w google translator, układamy go w logiczną i gramatyczną całość, po czym tłumaczeniem zastępujemy rosyjski oryginał. Dla zdesperowanych idealne (tak, z paroma modami tak się bawiłem ?emoji? ). Niestety jest to bardzo czasochłonne (czasami wychodzą takie badziewia w translatorze, że trzeba słowo po słowie tłumaczyć) i przetłumaczenie moda typu Sigerous jednej osobie zajmie co najmniej 2 miesiące, przy codziennej pracy. Jak by się zebrał “sztab” ludzi, to wtedy poszłoby zdecydowanie szybciej. Ale wbrew pozorom jest to czysta amatorszczyzna <_<

Witam:) Nie udało mi się odpalić moda w wersji rosyjskiej, usunąłem localization i gram po polsku. Nowe zadania trochę na czuja i jakoś idzie. Problem pojawił się w Agropromie- ukraść dokumenty z 3 piętra kompleksu. Wejście na schody z obu stron zamknięte na zamki szyfrowe <_<
W jakimś pomieszczeniu znalazłem notebooka w którym (być może) jest kod do drzwi, ale po najechaniu kursorem na w/w pojawia się tylko “item_notebook_text” I d…a zbita. Wolałbym wersję po rosyjsku bo trochę sobie radzę, ale nijak nie mogę uruchomić moda pomimo wskazówek smoxa.

Kod do zamka szyfrowego ma żołnierz- dezerter w barakowozie stojącym w bagnie.

Kod do zamka szyfrowego ma żołnierz- dezerter w barakowozie stojącym w bagnie.

Ma <_< Tylko że u mnie wyświetla się sgm_articles_name_67 :slightly_smiling_face: Pogrzebałem w plikach txt i znalazłem dwa ciągi czterocyfrowe- jeden zadzialał:)

Nie wiesz jak otworzyć bramę w Barze od strony Wysypiska? Pozdrawiam

Brama w Barze od strony Wysypiska (i inne bramy) powinna otworzyć się sama gdy do niej podejdziesz. Bywa tak, że zaklinuje się w niej jakiś stalker, wtedy odejdź kawałek, zapisz i wczytaj grę. Można też pogadać z żołnierzem “Powinnosci” przez okno.

Może to i głupie pytanie, ale polonizację nakładamy na Sigerousa, czy na Aurorę (czy może działa w obu przypadkach)?
I jeszcze jedno, czy w polonizacji zostały zmienione tekstury NPC? Bo jeżeli nie, to mogę coś pokombinować :wink:

Może to i głupie pytanie, ale polonizację nakładamy na Sigerousa, czy na Aurorę (czy może działa w obu przypadkach)?

I jeszcze jedno, czy w polonizacji zostały zmienione tekstury NPC? Bo jeżeli nie, to mogę coś pokombinować :wink:

Polonizacja była robiona pod czysty SGM dla Cień Czarnobyla w wersji 4.10 . Nie była testowana na Aurorze i śmiem twierdzić ze raczej nie będzie chodzić. Z teksturami NPC nic nie było robione czego nie można powiedzieć o teksturach broni.Zresztą jak ściągniesz to sam zobaczysz co jest w gamedacie a czego nie ma

Yurek napisał:

Instalacja - na Cień Czarnobyla z patchem 1.0004 instalujemy moda w wersji z linku podanego w poście Smoxa i na to nakładamy gamedatę z polonizacją. NIC WIĘCEJ NIE INSTALUJEMY !!!

A czy instalujemy fix do moda?

EDIT (Yurek):

Myślę, że wyrażenie NIC WIĘCEJ nie pozostawia żadnych wątpliwości :wink:

Dobra przed polonizacją dodałem też fix-na razie jest ok.

Teraz kwestia skrzynek,w wiosce kotów w Kordonie,koło ogniska jest skrzynka(tak samo jak w podstawce),jest tam trochę nabojów.Jak je zabrałem to zaczeli do mnie strzelać,czy tak jest za każdym razem?

EDIT (Yurek):

A posłuchałeś sobie co do Ciebie krzyczą pozostali stalkerzy z obozu i że ewidentnie mówią, że nie będzie tolerancji dla złodzei ?

Nie piszemy posta pod postem LD

Tak jest , dopóki nie zostaniesz stalkerem , ma początku gry jesteś tylko gościem a goście nie grzebią w skrzynkach jak do kogoś przychodzą :slight_smile:
Fixy są już zawarte w polonizacji i nie trzeba ich instalować

Tak jest , dopóki nie zostaniesz stalkerem , ma początku gry jesteś tylko gościem a goście nie grzebią w skrzynkach jak do kogoś przychodzą :slight_smile:

To dlatego rosyjska wersja była dla mnie nie do przejścia…

EDIT (Yurek):

A to taka zmyślna pułapka zastawiona przez GeJorge’a, bo wszyscy sie przyzwyczzaili zaraz na początku gry tą nieszczęsna skrzynkę obrabiać. A dobrze wam tak złodziejaszki drobne … :stuck_out_tongue:

W “opcjach Moda” w menu głównym są opcje “Włącz niebezpieczeństwo”, “Wyłącz horros” i “Włącz Wojnę”. Pierwszą i ostatnią chętnie bym włączył, tylko nie wiem co one zmieniają i czy nie kolidują z fabułą gry?
A tak btw, zrobiłem mały remix tekstur (nie tworzyłem własnych :confused: <jestem zbyt leniwy ;)>) ale żadna frakcja nie wygląda tak jak wcześniej. Na pewno wszyscy te tektury widzieli, większość jest z Solyanki (to istna kopalnia tekstur :D) i rebalanced jednak jest mała niespodzianka… podzielić się?
Powiem jeszcze że Wolnościowcy wyglądają bardziej jak partyzanci, Powinnościowcy jako weterani Zony noszą samoróbki mundurów, najemnicy to niemieckie jednostki specjalne, a Monolitu lepiej nie spotkać w nocy :slight_smile:
Nie jest to może arcydzieło, ale komu nie przeszkadzały błękitne kiecki świeżych stalkerów?

Jeśli chodzi o te opcje to lepiej przy nich nic nie ruszać , nie jest tajemnicą że Gejorge zarzucił tego moda i jest on niedopracowany, więc nie wiadomo co ci z tego wyjdzie. Na pewno działa zamiana punktów doświadczenia na różne przydatne rzeczy , nawet spawn wsparcia jakby ktoś potrzebował.W sprawie tekstur po prostu wrzuć,od przybytku głowa nie boli :slight_smile:

Jak zmniejszyć głód ?
Po zjedzeniu konserwy - 1 godz. i jestem głodny.