Hmmm… w sumie masz rację. Zobaczę co da się zrobić. No to dobrze że jeszcze nie tworzyłem plików itd. : ))
To ja jeszcze zarzucę prośbą o pomoc. Zainstalowałem SGM i spolszczenie - wszystko ładnie działa, ale jak próbuję zakończyć dialog z dowolną postacią gra wywala mi na pulpit bez okna bugtrap’a. Nie przeszkadzałoby mi to gdyby nie to, że jakoś muszę się dostać do tej chaty co ten goryl drzwi zastawia (zaraz na początku gry, trzeba tam odebrać ekwipunek).
PS. Bez spolszczenia ten sam rezultat.
Wszystko zrobiłeś według instrukcji?. Na pewno masz patcha 1.0004.
1.0005. Myślałem że w stalkerze panuje wsteczna zgodność.
Spróbuję na 1.0004. Póki co dzięki za radę.
Właśnie przeszedłem SGM i powiem, że mam mieszane uczucia co do tego moda. Największym problemem jest umieralność ważnych postaci. Pomijam już fakt, że wioska kotów wcześniej czy później i tak zostanie zmasakrowana przez wojsko (u mnie było to później, na szczęście wypełniłem wszystkie zlecone tam zadania), ale postać taka jak Krugłow ginęła już przy samym pojawieniu się bohatera w Dziczy. Wczytywałem save’a z 10 razy, pędziłem do niego na złamanie karku a on i tak nie żył (zmieniały się co najwyżej miejsca śmierci). Podobnie było z wieloma innymi postaciami. Twoi przyjaciele padają tam jak muchy. Fabuła nawet dobra, lekko zmodyfikowana co mi się spodobało i nie narzekałbym gdyby autor wprowadził jeszcze więcej ulepszeń fabularnych. Poza tym mod dodaje parę innych w sumie mało istotnych rzeczy do rozgrywki i tymsamym zaliczyłbym go do tych “lekkich”. Dałbym mu 6/10.
EDIT: Zapomniałem jeszcze o tym “punktach” i rozbudowanym systemie opcji. Jak dla mnie był zbyt rozbudowany, punktów nigdy nie wykorzystałem… nie wiem czy to w ogóle było potrzebne ![]()
Ja także wszystkich punktów nie wykorzystałem, parę razy się tym bawiłem z czystej ciekawości, można było np. wylosować unikatowy przedmiot jak broń jakąś czy pancerz wzmocniony. A co do wioski w Kordonie to miałem identycznie, po wyjściu z elektrowni i gdy tam wróciłem to większość stalkerów nie żyła a wojskowi chodzili wokół ich obozowiska. Wziąłem zlecenie ostatnie od Sidorowicza na zabicie fanatyków i tyle, potem jak wiadomo koniec gry i na zakończenie trailer z czystego nieba.
Cóż była to pierwsza modyfikacja Gejorge i nie jest tajemnicą że mod został zarzucony.Po prawdzie to nawet nie można go było ukończyć i musieliśmy przy polonizacji wnieść kilka poprawek.Autor przestał rozwijać wersje do Cienia Czarnobyla i Czystego Nieba i skupił się na Zewie Prypeci, A już SGM dla Zewu to bardzo dobry mod.
A Krugłowa udało mi się uratować nie wiem czy to przypadek, ale miałem ten sam problem że ciągle mi ginął.Dopiero gdy ominąłem skrypt załączający znany filmik z helikopterem i wezwaniem pomocy wszystko poszło jak się należy.A zrobiłem to tak że na plac z rozbitym helikopterem przeszłem górą mapy po torach kolejowych, tam gdzie zawsze siedzieli bandyci i jest pełno anomalii.Podglądając na minimapie gdzie biega Krugłow szybko rozwaliłem najemników i po sprawie.
Witam! Ja mam pewien problem z tym modem, podczas robienia misji na znalezienie granatnika dla powinności w magazynach wojskowych, podczas przeszukiwania ciał, gra zaczęła mi wracać do windowsa. Myślałem, że bo zresetowaniu gry tudzież wczytaniu od nowa, albo podczas zmiany lokacji problem się rozwiąże, niestety cały czas mi wywala grę. Oto log:
FATAL ERROR
[error]Expression : fatal error
[error]Function : WinMain
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\x_ray.cpp
[error]Line : 736
[error]Description :
[error]Arguments : stack overflow
stack trace:
Gram na patchu 1.004
bober- ten błąd występuje również w innych modach i oznacza,że po prostu silnik gry nie wyrabia. Zmniejsz wymagania graficzne, rozdzielczosc i przed zaliczeniem tej misji uruchom od nowa cała grę.
Zrobiłem tak jak mówiłeś, zmniejszyłem wymagania do minimalnych, rozdzielczość też, grę uruchomiłem od nowa i taki sam klops.
To może spróbuj jeszcze tego- nie wiem czy pomoże, ale można sprawdzić :
Znalazłem u ruskich taki mały trik na polepszenie stabilności gry.
W czasie gry jeśli klikniemy “~” obok jedynki zobaczymy konsolę gry z różnymi wpisami- jeśli jest dużo wpisów czerwonych to pewnie zaraz czeka nas wypad. Ale jeśli włączymy “ctrl+alt+del” i później “Anuluj” - to w ten sposób następuje czyszczenie pliku wymiany i te błędne wpisy na czerwono są usuwane.
A najlepiej zacznij od wcześniejszego sejwa sprzed wejścia na daną lokację.
Dalej nie idzie. No trudno widać będzie trzeba jeszcze raz trzeba to wszystko przeinstalować, tylko poczekam, aż będzie działać pobieralnia
no, nic dzięki!
Staraj się pisać z WIELKIEJ litery. LD
A takie cudo wie ktoś jak przeskoczyć?
[error]Expression : fatal error
[error]Function : CStringTable::Load
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\string_table.cpp
[error]Line : 53
[error]Description :
[error]Arguments : string table xml file not found ui_st_mm_mp.xml, for language rus
Jak próbuje odpalić grę za 1 razem to mi to wyskakuje.
Pozmieniałeś ustawienia w ..lokalization,ltx..plikach text…może nie zrobiło kopi pol w pliku..config\text…taki błąd wyskakiwał przy błędnej instalacji.
Jeżeli masz to wszystko to wskazuje na błąd w pliku spolszczenia..może pobierz jeszcze raz…ja testowałem kiedyś to spolszczenie i mod ruszał od ręki.
Może spolszczenia nie zainstalowałeś
Błąd jest typowy gdy uruchamiasz rosyjskiego ( niespolszczonego ) moda na polskim stalkerze. Sprawdź czy masz w katalogu tekst/pol/string_table_includes. Otwórz go w notatniku i zobacz czy wszędzie tam pisze pol w ścieżkach. No i lokalization oczywiście.
Wiem co źle zrobiłem. Jak rozpakowałem spolszczenie to zrobił mi gamedate w gamedacie i widział moda ale spolszczenie było głębiej i nie czytał, proste wytnij wklej zaradziło.
Jeszcze jedna sprawa co to jest suplement diety? Mam takie mroczki przed oczami i nie wiem czym to potraktować żeby się tego pozbyć.
Czy przypadkiem nie chodzi o taki lek, który jest w bunkrze Sidorowicza?. W ekwipunku wygląda jak piersiówka z krzyżykiem.
Tak to jeden ze środków dodany do moda…trzeba to zbierać bo jak zacznie się GG domagać tego to nie odpuści i będzie coraz gorzej widział…co do ikony to nie pamiętam..może to być również taka mała butla z maską na twarz. Można znaleźć na trupach lub kupić.
Suplement diety to odpowiednik śpiworu. Czyli jak zaczniesz się " zataczać" i słabo widzieć to zażywasz i masz spokój na jakieś 12h chyba.Wygląda to jak butla z gazem , biała, dość spora.To takie z krzyżykiem u Sidora to była jakaś odtrutka czy coś w tym rodzaju.
Już znalazłem rzeczywiście to to to białe. A noc jest wkurzająca nie pośpisz nigdzie i mnóstwo mutków bez sensu. Musze mieć lepszy kombinezon z noktowizorem.