Stalker f.m

@gawron Tak, to o teleporcie w krzyżu, na który jest naprowadzenie, że pilnują go najemnicy. Skorzystanie z niego trochę komplikuje logikę gry, bo lądując przy antenach, niektórych NPCów spotykamy w niewłaściwej kolejności. A także, w zależności od tego jak podejdziemy do zadania na platynę i znalezienie fleszki do sarkofagu, możemy dostać z wyprzedzeniem dialog u Wilka o przejściu na CEA, którego nie da się zrealizować.

Ale też znalazłem drugi, z naprowadzenia infem chyba z PDA w wagoniku na początku Radaru. Jest w wiosce, pilnowany przez “pijawki karmione Wolnościowcami”.

Jest w tej piwnicy z radiacją, zastawionej podestem i beczką. Lądujemy na początku Radaru.

A tę końcówkę jaką pokazałeś, to się dostaje tylko gdy idzie się w stronę tele na Prypeć? Bo tam się nie zapuszczałem, nie widząc potrzeby. Czy przy jakimś konkretnym prowadzeniu wątku gry?

1 polubienie

W dniu 28.04.2020 o 12:00, kondotier napisał:

A tę końcówkę jaką pokazałeś, to się dostaje tylko gdy idzie się w stronę tele na Prypeć? Bo tam się nie zapuszczałem, nie widząc potrzeby. Czy przy jakimś konkretnym prowadzeniu wątku gry?

Ten wariant zakończenia otrzymamy, gdy GG po podniesieniu platyny powiadomi Sidorowicza i poprosi go o pomoc.

1 polubienie

W dniu 22.04.2020 o 11:08, gawron napisał:

Uważam, że ten mod jest dobry, klimatyczny i mocno niedoceniony. Mnie spodobał się na tyle, że zrobiłem do niego składaka graficzno-gameplayowego. Co znalazło się w składaku: nowy wygląd otoczenia, pogoda, parę przedmiotów, modele stalkerów i broni (nie mogło zabraknąć pepeszki, także tej z magazynkiem łukowym), efekt głodu, pragnienia, manierka itd. Dla zachowania charakteru nieco starszego STALKERA starałem się unikać HD paczek i modeli de luxe. Autor zdziałał moda na 1.0004 więc i ten składak został zrobiony na czwórce. Postaram się wieczorem wrzucić parę screenów. Mod jest w trakcie spolszczenia.

Całkowicie zgadzam się z @gawronem w ocenie tego moda. Bardzo też podobają mi się zmiany graficzno-gameplayowe, zrobione przez @gawrona. Dopiero zaczynam rozgrywkę, jak pogram dłużej, to napiszę więcej.

4 polubienia

@smox o kużwa ale tym obrazkiem narobiłeś mi smaka :grin: będzie fajny mod do odstresowujących przerw od NLC :blush:

@tom3kb Naprawdę warto zając się tym modem. Graj, nie będziesz się nudził.

Teraz, kondotier napisał:

Graj, nie będziesz się nudził.

Ja to muszę poczekać na spolszczenie :grin:

3 minuty temu, tom3kb napisał:

Ja to muszę poczekać na spolszczenie :grin:

Sądzę, że długo czekał nie będziesz🙂

4 polubienia

Mod ukończony🙂 Podobał mi się ten mod. Polecam. Bardzo mądry plakat.

5 polubień

Smox - chleją wszyscy - wypił litr metylu ale nagrody już nie zobaczył! :blush: :grin:

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=g89oQrwMtU8

1 polubienie

Mod ukończony. Wstawianie zrzutów z końcówek mija się z celem, bo jest ich całkiem sporo (dlatego warto robić twarde zapisy, przed rozmową z kwestowymi postaciami).

Modyfikacja całkiem przyjemna w rozgrywce bez utrudnień i udziwnień, graficznie prezentuje się nieźle, ale żeby nie było za przyjemnie będzie nas dręczył głód i pragnienie :slightly_smiling_face:. Sprzęt zdobywamy dość szybko i jest możliwość napraw (brak modyfikacji), arty są dość łatwo dostępne bez użycia detektorów. Są pewne błędy w grze, ale znacząco nie wpływają na rozgrywkę i stabilność moda.

Być może już niedługo mod będzie dostępny w ojczystym języku i zdecydowanie go polecam :slightly_smiling_face:.

Taka ciekawostka, pomieszczenie z zabawkami Leczonego.

5 polubień

Mod razem ze spolszczoną paczką gamepalayowo-graficzną powinien być wkrótce do pobrania.

Serdeczne podziękowania za testy płyną do @mkk7 i @smoxa.

Kilka wskazówek + instalacja:

Spoiler
  1. Dialogi często zmuszają do wyboru, dlatego dobrze jest zrobić twardy zapis przed rozmową z questowymi stalkerami.
  2. Na Kordonie rozmowę z Przewodnikiem Wasilijem najlepiej zakończyć polowaniem na mutanty.
  3. W początkowej fazie gry należy trzymać się fabuły. Jeśli GG ma udać się do Doliny Mroku przez Wysypisko, to nie robimy po drodze wycieczki na Agroprom (możemy połamać skrypty) tylko pomagamy stalkerom i lecimy do doliny.
  4. Jeśli zdecydujemy się na dotarcie do Baru jako powinnościowec (moim zdaniem jest to wariant uboższy) nie rozmawiamy z Woroninem, tylko od razu idziemy do Petrenki, nie pomagamy też Bromowi z bronią, to zadanie to ślepa uliczka.
  5. W trakcie gry mogą (ale nie muszą) zdarzyć się wyloty bez loga, wystarczy wczytać ostatni zapis. Na pewno zaliczymy wylot po rozmowie z Barmanem na MW i zamknięciu planszy końcowej, wczytujemy zapis sprzed rozmowy z Łukaszem, wybieramy inną opcję dialogową i gramy dalej.

Instalacja:

1. Stalker SoC 1.0004.
  2. Kopia gamedaty do głównego katalogu gry.
  3. Kopia plików bin moda do bin gry (niezapominany o kopii bezpieczeństwa).
  4. Plik user (niweluje świecący beton) kopiujemy do folderu z zapisami.
  5. Do skrótu na pulpicie dopisujemy -nointro.
  6. Można grać.

Cóż, tak z grubsza to by było chyba wszystko, reszta jak zwykle wyjdzie w praniu. Życzę przyjemnej gry.

7 polubień

Pojawił się u mnie taki problem przy podchodzeniu do mostu. Pojawił się dopiero po wykonaniu zadania z obroną wioski.

Spoiler

Expression : fatal error
Function : CBlender_default_aref::Compile
File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrRender_R1\Blender_default_aref.cpp
Line : 75
Description :
Arguments : Not enought textures for shader, base tex: prop\prop_barbwire3

Bartek czy próby zmiany rodzaju renderowania oświetlenia nie zdały rezultatu?

@MaklerR podrzuć proszę zapis.

Nie zdały. Na pełnym dynamicznym i dynamicznym oświetleniu wywala, a na statycznym wywala przy wczytywaniu.

@Anton_Gorodecki

11.dds
11.sav

1 polubienie

OK, odpaliłem twój zapis na pełnym dynamicznym i działa. Na jakim oświetleniu grasz?

Na pełnym dynamicznym

Nie wiem czy to coś da, ale spróbuj odpalić:

12.sav

Zapis na pełnym dynamicznym. Jeśli nie odpalisz sugeruję rozpocząć nową grę.

1 polubienie

@Anton_Gorodecki O dziwo teraz nie wywaliło. Jak coś się znowu zepsuje to dam znać, a na razie dzięki za pomoc Anton :slightly_smiling_face:

1 polubienie

@gawron maki są piękne🙂 Niektóre modele NPC-ów pochodzą ze “Ścieżki przeklętych” albo RFS-a, prawda?

Broń z II WŚ w Stalkerze jak dla mnie to pomyłka, ale rozumiem i szanuję to, że komuś może się podobać.

Na samym początku gry znalazłem dwie usterki (“Miechanizm” i “Strielok”):

3 polubienia

6 godzin temu, Anton Gorodecki napisał:

@gawron

Broń z II WŚ w Stalkerze jak dla mnie to pomyłka, ale rozumiem i szanuję to, że komuś może się podobać.

Ja mam właśnie takie zboczenie, że jak jest w modzie jakaś giwera z tamtego okresu to będę taszczył i używał choćby była słabsza od tych najnowszych :slightly_smiling_face: i dopakowanych różnymi celownikami itp.

Ale to też raczej te, które są dziś, jeszcze dosyć często spotykane np we wschodnich rejonach jakieś: mosiny, ttki, ppsze czy sksy.

A ogólnie pomyłka w sensie, że broń za stara i nie pasuje do czasu i miejsca akcji, psuje klimat. Czy, że za słaba, czy też, że nie lubisz takich starych pukawek. A może wszystko na raz?

Gawron i tak robi te paczuszki ze smakiem bo nie dorzuca zaraz ze 30 modeli z tamtego okresu jak w jakichś soljankach.

1 polubienie