Stalker G.A.M.M.A

W dniu 27.01.2024 o 19:32, Shibuya napisał(a):

Czołem!

Pomoże mi ktoś z handlarzami? Mianowicie nie ważne gdzie i u kogo nikt nie chce odkupić kombinezonów / broni. I nie chodzi tu o % zużycia, nie ważne czy to 100% czy 10%.

Podpowie mi ktoś też który mod odpowiada za reputację u handlarzy? Strasznie zaczął mnie on irytować.

Problemy rozwiązane ? z handlem mogę pomóc.

GAMMA w nowej wersji + PL . Czy zawsze tak było czy coś się zmieniło ? żaden technik nic dla mnie nie chce zrobić zamiast tego mówi, żebym się nauczył i sam sobie robił naprawy etc.

Mało tego to samo ze snem, nie mogę wtedy gdy mi pasuje tylko muszę czekać … aż się zmęczę ??!

Przy wyborze rodzaju amunicji zamiast okręgu mam trójkąt a do komunikacji z towarzyszem okręgu nie ma wcale .

Co to się pokiełbasiło ?

Zmiana w technikach weszła w modzie. Teraz materiały do craftingu są tańsze, a korzystanie z warsztatu nie kosztuje pieniędzy.

Co do snu to wydaje mi się, że od dawna coś takiego było. Od ponad roku to na pewno.

Zmiana na trójkąt czysto estetyczna - bronie obsługują maksymalnie 3 rodzaje naboi.

A z towarzyszy nie korzystam to się nie wypowiem.

Spoiler

DLTX ERROR.txt

Error poganiany errorem wyciąg z xray_admin.log . Cały log to około 170tyś. linii. Grać można ale błędy same w oczy wchodzą. Odnośnie wersji PL spolszczenia … czapki z głów. Może kilka uwag do tłumaczenia MCM można by mieć ale… to drobnostki.

:disappointed_face:

W dniu 4.02.2024 o 09:19, Mnieciu napisał(a):

Zmiana w technikach weszła w modzie. Teraz materiały do craftingu są tańsze, a korzystanie z warsztatu nie kosztuje pieniędzy.

Co do snu to wydaje mi się, że od dawna coś takiego było. Od ponad roku to na pewno.

Zmiana na trójkąt czysto estetyczna - bronie obsługują maksymalnie 3 rodzaje naboi.

A z towarzyszy nie korzystam to się nie wypowiem.

To, że weszły wraz z v.0.91 to fakt ale nie o to pytałem. Jedno (technicy) jak i drugie (sen) można przywrócić do stanu poprzedniego. Na liście modów Mo2 są nadal ( odznaczone ) te które to gwarantowały . Grok po prostu je dezaktywował. Pytałem o nazwy tych modów.

Komunikacja z towarzyszami to nadal zagadka tak jaki następna … Misje polegające na ratowaniu stalkerów poprzez użycie częstotliwości radiowych w odpowiednich Mhz też jak dla mnie nie do zrobienia. Nigdzie nie ma skrótów klawiszowych dla obsługi radia. “C” nie działa.

Jest w ogóle gdzieś w sieci mapa klawiszy ??? ja nie znalazłem.

Witam…

Mam pytanko, a da się zwiększyć udźwig?

Witam zainstalowałem gamme i mam pyatnie związane z mechanikami mianowicie dlaczego mechanik nie chce naprawić broni tylko mówi mi zebym zrobił to sam nie mam narzędzi czy jest na to jakaś rada czy trzeba wyłączyć jakiegoś addona?

@kuba12 takie zmiany zrobili w modzie.

Moja kolekcja błędów …

Spoiler

* Detected CPU: 12th Gen Intel(R) Core™ i5-12400F [GenuineIntel], F6/M7/S2, 2497.00 mhz, 18-clk ‘rdtsc’
* CPU features: RDTSC, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, HTT
* CPU cores/threads: 6/12

Found commandline file!
Initializing File System…
using fs-ltx ../fsgame.ltx
File System Ready…
FS: 90149 files cached 73 archives, 20053Kb memory used.
Init FileSystem 8.885989 sec
‘xrCore’ build 9087, Dec 24 2023

Modded exes version 20231224

Game started: 09.02.2024 08:44:37.824

-----loading c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\system.ltx
[DLTX] [c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\system.ltx] Encountered !![wpn_ak74u_tac_pso2], mark section to delete
[DLTX] [c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\system.ltx] Found section wpn_ak74u_tac_pso2 to delete
[DLTX] [c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\system.ltx] Deleting section wpn_ak74u_tac_pso2
!!!DLTX ERROR Attemped to override section ‘wpn_xm4_c-more’, which doesn’t exist. Ensure that a base section with the same name is loaded first. Check this file and its DLTX mods: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\system.ltx, mod file mod_system_zzzzzzzz_burn_world_models.ltx
!!!DLTX ERROR Attemped to override section ‘wpn_ak12_m1_trijicon_rmr’, which doesn’t exist. Ensure that a base section with the same name is loaded first. Check this file and its DLTX mods: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\system.ltx, mod file mod_system_zzzzzzzz_burn_world_models.ltx
!!!DLTX ERROR Attemped to override section ‘wpn_sr2_m2_compm4s_hud’, which doesn’t exist. Ensure that a base section with the same name is loaded first. Check this file and its DLTX mods: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\system.ltx, mod file mod_system_zzzzzz_sr2_syn.ltx
!!!DLTX ERROR Attemped to override section ‘wpn_xm4_aimpoint’, which doesn’t exist. Ensure that a base section with the same name is loaded first. Check this file and its DLTX mods: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\system.ltx, mod file mod_system_zzzzzzzz_burn_world_models.ltx
!!!DLTX ERROR Attemped to override section ‘wpn_sr2_m2_ac10632_hud’, which doesn’t exist. Ensure that a base section with the same name is loaded first. Check this file and its DLTX mods: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\system.ltx, mod file mod_system_zzzzzz_sr2_syn.ltx
!!!DLTX ERROR Attemped to override section ‘wpn_xm4_spec_alt’, which doesn’t exist. Ensure that a base section with the same name is loaded first. Check this file and its DLTX mods: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\system.ltx, mod file mod_system_zzzzzzzz_burn_world_models.ltx
!!!DLTX ERROR Attemped to override section ‘wpn_xm4_mark8_rmr’, which doesn’t exist. Ensure that a base section with the same name is loaded first. Check this file and its DLTX mods: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\system.ltx, mod file mod_system_zzzzzzzz_burn_world_models.ltx

Initializing Engine…
Starting INPUT device…
Loading DLL: xrRender_R4.dll
Available render modes[1]:
[renderer_r4]
command line “c:\s.t.a.l.k.e.r. anomaly\bin\anomalydx11avx.exe” -smap4096
Executing config-script “user.ltx”…
[c:\users\admin\documents\s.t.a.l.k.e.r. anomaly\user.ltx] successfully loaded.
Loading DLL: xrRender_R4.dll
Loading DLL: xrGame.dll
* [x-ray]: Full Memory Stats
* [win32]: free[137434233444 K], reserved[4390136 K], committed[329828 K]
* [ D3D ]: textures[0 K]
* [x-ray]: process heap[87863 K]
* [x-ray]: economy: strings[90957 K], smem[0 K]
SOUND: OpenAL: enumerate devices…
SOUND: OpenAL: EnumerationExtension Present
dir[1]=C:\S.T.A.L.K.E.R. Anomaly\bin\
dir[2]=C:\S.T.A.L.K.E.R. Anomaly\bin\
dir[3]=C:\Windows\system32\
CleanDeviceSpecifierList
CleanDeviceSpecifierList OpenAL Soft
devices OpenAL Soft
SOUND: OpenAL: system default SndDevice name is
SOUND: OpenAL: All available devices:

1. OpenAL Soft, Spec Version 1.1 eax[0] efx[no] xram[no]
    Executing config-script “c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\default_controls.ltx”…
    [c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\default_controls.ltx] successfully loaded.
    Executing config-script “user.ltx”…
    Executing config-script “c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\rspec_default.ltx”…
    [c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\rspec_default.ltx] successfully loaded.
    Executing config-script “c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\default_controls.ltx”…
    [c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\default_controls.ltx] successfully loaded.
    ! Unknown command: r3_use_dx11_1
    [c:\users\admin\documents\s.t.a.l.k.e.r. anomaly\user.ltx] successfully loaded.
    SOUND: Selected device is OpenAL Soft
    * sound: EAX 2.0 extension: absent
    * sound: EAX 2.0 deferred: absent
    * sound : cache: 524296 kb, 38848 lines, 13820 bpl
    Starting RENDER device…
    * GPU [vendor:10DE]-[device:2488]: NVIDIA GeForce RTX 3070
    * CREATE: DeviceREF: 4
    * Texture memory: 8031 M
    * GPU shading: vs(0/4.0/40), ps(0/4.0/40)
    * GPU vertex cache: unrecognized, 24
    * NVidia MGPU: Logical(1), Physical(1)
    * Starting rendering as 2-GPU.
    * DVB created: 4096K
    * DIB created: 512K
    * HWDST/PCF supported and used
    * Managed textures disabled
  • SSS HUD RAINDROPS SHADER INSTALLED 1
  • SSS RAIN SHADER INSTALLED 1
  • SSS BLOOD SHADER INSTALLED 1
  • SSS BRANCHES SHADER INSTALLED 1
    DX10: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\shaders\r3\heatvision.ps is missing. Replace with stub_default.ps
    THM chunk 2072 fixed, wrong size = 40, correct size = 39

opening file c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\configs\unlocalizers\unlocalize_pba.ltx
creating unlocalizer for script perk_based_artefacts
adding variable LAST_HIT for unlocalizer for script perk_based_artefacts
adding variable LAST_MONSTER_HIT for unlocalizer for script perk_based_artefacts

[Discord RPC] Failed to create Discord RPC
[ReShade]: Loaded compatibility addon
* [x-ray]: Starting Main Loop
Starting engine…
! Invalid ogg-comment version, file: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\ambient\soundscape\background\underground_2.ogg
! Invalid ogg-comment version, file: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\ambient\soundscape\background\underground_3.ogg
! Warning: Invalid source rate: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\ambient\soundscape\background\underground_4.ogg
! Invalid ogg-comment version, file: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\ambient\blowout\blowout_boom_01.ogg

intro_start intro_logo
intro_delete ::update_logo_intro
! Missing ogg-comment, file: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\music\_anomaly_ilya_ponomarenko_day_one.ogg
MCM Session ID:171
! Invalid ogg-comment version, file: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\interface\inv_open.ogg
! Invalid ogg-comment version, file: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\interface\inv_close.ogg
! Invalid ogg-comment version, file: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\interface\inv_slot.ogg
! Invalid ogg-comment version, file: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\interface\inv_ruck.ogg
! Invalid ogg-comment version, file: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\interface\inv_properties_2.ogg
! Invalid ogg-comment version, file: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\interface\inv_drop.ogg
found script ammo_check_mcm in unlocalizers data
no ammo check

“c:\s.t.a.l.k.e.r. anomaly\bin\anomalydx11avx.exe” -smap4096
* phase time: 0 ms
* phase cmem: 928557 K
* [x-ray]: Prefetching Data
Loading objects…
! Can’t find sound ‘weapons\ak74\ak74_switchtch’
! Invalid ogg-comment version, file: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\weapons\saiga\saiga_reload_empty.ogg
Loading models…
Loading textures…
CResourceManager::DeferredUpload → START, size = 1154
! Can’t find texture ‘ayykyu_fx\pfx_smoke_b’
! Can’t find texture ‘ayykyu_fx\pfx_bloodsplash3’
! Can’t find texture ‘farcry4\fireball_explosion_02_no_smoke’
! Fallback to default bump map: wpn\wpn_scope_pso_1m2-1_lens_bump#
! Fallback to default bump map: wpn\wpn_svdnew_bump#
texture loading time: 1662

S.T.A.L.K.E.R. Anomaly version 1.5.2
using marshal library
found script _g in unlocalizers data
found variable ini_cache to unlocal
! [ERROR] — Failed to load script a_faction_prices
found script actor_effects in unlocalizers data
found variable RENDERER to unlocal
found variable STATIC_LIGHT to unlocal
! Invalid ogg-comment version, file: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\interface\inv_torch.ogg
! Invalid ogg-comment version, file: c:/s.t.a.l.k.e.r. anomaly/bin/..\gamedata\sounds\interface\inv_mask_clean_3.ogg
found script ammo_check_mcm in unlocalizers data
no ammo check

…i u mnie takie kwiatki się porobiły.

W dniu 15.02.2024 o 18:45, vojtas040 napisał(a):

Witam…

Mam pytanko, a da się zwiększyć udźwig?

Da się. Folder GAMMA szukaj ui_options.script a w nim linii

Spoiler

{ id= “weight” ,type= “track” ,val= 2 ,curr= {curr_gameplay,“weight”} ,functor= {func_gameplay_diff,“weight”} ,min= 10 ,max= 50 ,step= 1 },

… gdzie max= 50 zmieniasz na np max= 100

Odpowiadanie na pytania pytającego jest mega nieintuicyjne. Wszystko ładuje się do jednego postu/komentarza bez ładu i składu. O matko z ojcem. :face_with_symbols_on_mouth:

Toż to masakra jest.

Piszę coś w swoim imieniu. OK. Chcę komuś odpowiedzieć …i następnemu…i następnemu i klops.

Ten ktoś nawet się nie zorientuje , że dostał odpowiedź.

Czołem stalkerzy, świeżo zainstalowałem i po wystartowaniu nowej gry po załadowaniu wywala mi grę z takim komunikatem ktoś wie jak to naprawić? :<

Witam… @@Marcxdzięki za podpowiedz, ale niestety nie znalazłem w Folderze****gammaui_options.script

Nie odpisywałem wcześniej bo nie mogłem pozdrawiam…

4 godziny temu, vojtas040 napisał(a):

Witam… @@Marcxdzięki za podpowiedz, ale niestety nie znalazłem w Folderze****gammaui_options.script

C:\GAMMA\mods\G.A.M.M.A. UI\gamedata\scripts -----------> plik ui_options.script

C:\GAMMA\mods\Warfare Patch\gamedata\scripts -----------> plik ui_options.script to 2 z kilku miejsc. Plik otwieraj Notatnikiem +

2 polubienia

@@Marcx Dzięki udało się wszystko zrobić pozdrawiam…

@kacpelek91 Jeśli zrobiłeś nową czystą instalkę, krok po kroku jak masz opisane w instrukcji instalacji na 1 stronie tego wątku …nie ma takiej opcji by nie działało.

Obejrzyj załączony tam filmik , każdy szczegół jest ważny. To samo tyczy spolszczenia. Daj sobie czas.

Czy to twoja 1 instalacje GAMMY ?

Witam. Jest możliwość tego systemu obrażeń kończyn? Żeby był taki normalny, zwykły pasek zdrowia. bez urazów kończyn itp. pozdrawiam

Cześć @AKOZI115

Nie grałem póki co w GAMMĘ, choć sam się zastanawiałem, czy jest możliwość wywalenia tego systemu.

Znalazłem na Reddicie wątek, gdzie jeden z użytkowników napisał, że wyłączył ten system “odklikując” w Mod Organizerze addony “184- Body Health System - Grokitach” oraz “G.A.M.M.A. Minimalist HUD” (ten drugi to po to, żeby pasku stanu zdrowia kończyn nie było widać, no bo po co, skoro system obrażeń kończyn jest wyłączony xD).

Potem wystarczyło wrzucić dowolny inny HUD lub grać na standardowym HUDzie z Anomaly (standardowy powinien, wydaje mi się, załączyć się automatycznie po wyłączeniu HUDu z GAMMY).

Sprawdź czy taki sposób zadziała. Będę wdzięczny za odpowiedź zwrotną, bo sam myślałem nad GAMMĄ, choć przeraża mnie jej stopień skomplikowania gry :slightly_smiling_face:

Archeont.

Tak to jest rozwiązanie, którego szukałem. bo tylko to było jedyną rzeczą, która mnie odpychała od GAMMY.

Dzięki wielkie. :blush:

1 polubienie

@AKOZI115 System obrażeń ( oryginalny po lewej ) informuje cię co masz niesprawne, kontuzjowane …na wypadek gdybyś się dziwił dlaczego nie możesz biegać , wspiąć się na mur lub kontener …albo niecelnie strzelasz. Niżej paski które tak jak chcesz ewentualnie informują, że coś ci jest :grin:

@Archeont Witam, cóż takiego cię przeraża w Gammie piszesz "jej stopień skomplikowania "

W czym widzisz, co jest takie skomplikowanie ? …rozgrywka ?

1 polubienie

@Marcx Ciężko mi to trochę wytłumaczyć. Gamma, z tego co się o niej naczytałem, kładzie baaaardzo duży nacisk na aspekty survivalowe, crafting, naprawy… jest dla mnie raczej zbyt hardcorowa.

Uwielbiam zbieractwo i zarządzanie ekwipunkiem, lootuję każde zwłoki bandyty i latam za artefaktami, ale nie chcę żeby to wszystko było takie jeszcze “bardziej”… nie uśmiecha mi się ganiać za każdym jednym elementem pancerza, żeby go naprawiać, wolę po prostu iść do technika, żeby szybko mi go ogarnął za zebrany przeze mnie hajs :face_with_tongue: Podobnie z artefaktami, chcę mieć artefakt dający mocną ochronę psioniczną i wolę by było tak jak w klasycznych stalkerach, idę do anomalii, tu go nie ma, idę do następnej i o, tutaj jest. W Gammie natomiast, z tego co czytałem, to wygląda to w ten sposób, że artefakty trzeba składać do kupy chodząc i szukając poszczególnych elementów, to też nie dla mnie XD

Nie można też ponoć normalnie kupić broni i pancerzy u handlarzy, trzeba koniecznie naprawiać to co się znalazło. Biorąc pod uwagę, że crafting w Gammie jest rozbudowany, że przed zagraniem najlepiej oglądać jakieś godzinne poradniki na YT, jak to wszystko funkcjonuje, to niee… ja po prostu wolę usiąść i grać.

Wcześniej wypowiadałem się na temat modpacka Anomaly Custom, jego założeniem było upiększenie gry w każdy możliwy sposób ale bez robienia jej jeszcze bardziej hardcorowej. Niestety ciągłe wyloty z gry i bugi zmusiły mnie do jej porzucenia.

Tak naprawdę na ten moment nie ma takiego typowego modpacka “dla mnie”. Gamma zbyt hardcorowa, EFP raczej też. Expedition niby też skupia się na zwiększeniu immersywności bez ingerowania w samą rozgrywkę, ale nie podoba mi się w niej grafika, jest strasznie sztuczna. Teoretycznie najlepszą dla mnie opcją byłoby odpalenie standardowej Anomaly i samodzielne nafaszerowanie jej tymi modami jakimi chcę, ale zwyczajnie nie mam na to czasu.

1 polubienie

Uwaga ogólna. Jak widzę problemem nie są własne doświadczenia tylko jedna baba, drugiej babie ……czyli jak przyznajesz „ z tego co się o niej naczytałem ” .

„Uwielbiam zbieractwo i zarządzanie ekwipunkiem… ” ja też a GAMMA jest wręcz do tego stworzona.

1.) Nie chcesz ganiać za każdym elementem pancerza czy broni , żeby go naprawić ?. I nie biegasz. Skoro uwielbiasz zbieractwo a jak się domyślam z pokonanych wrogów, schowków etc. ściągasz wszystko ….. to wszystko masz podane na tacy. Demontujesz jednym klikiem co tam chcesz i elementy zbierają się same. Crafting to jest to, co czyni w tym modzie immersję. Elementy o dobrej kondycji zostawiasz sobie (do craftingu) a te słabsze sprzedajesz technikowi. Szybko znajdziesz skrzynkę z narzędziami….. narzędziami precyzyjnymi itd. Swoje umiejętności podnosisz czytając instrukcje , które albo znajdziesz albo kupisz.

2.) Artefakty. W GAMMIE rzeczywiście przerobiono ten aspekt gry. Ale…..dodano inny. Artefakty zbieram wyłącznie na sprzedaż lub do wykonania zadań. W slotach pancerza umieszczam …. ( foto).

3.) Kupno i sprzedaż broni i pancerzy. Nie prawda , że nie można …. ( foto). Można. Jest oczywiste , że Sidor w 2min. gry nie zaoferuje ci do kupienia najlepszej snajperki czy egzoszkieletu. Dlaczego ? bo jesteś ’zerem’ w hierarchii a wszystko w kwestii handlu uzależnione jest od reputacji jaką masz u danej frakcji. Handlujesz praktycznie ze wszystkimi ….z każdym kto cokolwiek ma do zaoferowania.

Podnosisz reputację….zmienia się zasobność i asortyment handlarzy. Jest też tak, że to co kupi/sprzeda ci handlarz z Czystego Nieba nie kupi i nie sprzeda handlarz z Powinności. Każda frakcja ma ‘swoje’ preferowane pancerze i broń różniące się parametrami. Wraz ze wzrostem reputacji podnoszą się także parametry w/w. Jeśli dokonasz max upgrade’u jakiejś np.broni to oczywiście będzie lepsza od tej kupionej. Z kolei ta wymasowana pukawka po jakimś czasie już nie jest najlepsza …..bo masz lepszą reputację i kupisz taką samą bez upgradu ……. o lepszych parametrach.

Moja GAMMA to ca. 590 modów z czego aktywnych ca. 460. (eksperymentuje i raz jest więcej raz mniej). Ważne by były aktualizowane. Robię to raz na msc.

WAŻNE!!! wcześniej nie zapominając o KOPII ZAPASOWEJ klawiszy , Ustawień , USTAWIEŃ MODÓW itp. !!

A na koniec „ ja po prostu wolę usiąść i grać.” Rozumie. Chcesz wejść do restauracji i zjeść wyśmienity obiadek. Kuchnia cię nie interesuje. Twój wybór.

GAMMA z tą ilością modów wymaga niestety spędzenia godziny na ustawieniach gry. A ustawić można dosłownie wszystko. Począwszy od ustawień w MO2 (zmiana priorytetów, dodanie-usunięcie modów, aktualizacje itp.) A jeszcze wcześniej prawidłowa instalacji się kłania.

Kiedy już po instalacji odpalisz grę, nieodzowna jest wizyta w ustawieniach gry a w szczególności w MCM.

Powodzenia stalkerze .

Spoiler

Poglądowe fotki:

2 polubienia

Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się tak szczegółowej kontrodpowiedzi :grin:

Może faktem jest, że wyolbrzymiam wszystko, tym bardziej, że jeszcze się za tą Gammę nawet nie zabrałem. Ale no też niektóre niepochlebnie o niej opinie nie mogły wziąć się znikąd.

“Swoje umiejętności podnosisz czytając instrukcje , które albo znajdziesz albo kupisz.” - c z y t a ł em (tak tak, wiem…), że niektórzy mając na liczniku naprawdę sporo godzin w Gammie znaleźli tyle instrukcji i przepisów, co kot napłakał. Mam obawy, że z moim fartem też mogłoby się to przytrafić. Preferowałbym mimo wszystko, by móc grać nie bawiąc się w samodzielne naprawy broni element po elemencie, tylko po prostu idąc do technika i dać mu broń do naprawy. Ewentualnie będąc w podróży samemu naprawić nieznacznie np. broń ze znalezionych elementów, ale tylko tak na przeczekanie do porządnej naprawy u technika, tak właśnie robiłem ogrywając modpacka Anomaly Custom.

Poprawiłeś mnie co do kupna broni, jeżeli faktycznie można W OGÓLE kupować broń od handlarzy, to bardzo dobrze. Nie oczekiwałem, że już na samym początku można kupić najlepsze wyposażenie, w końcu tak było też w standardowej Anomaly, czyż nie? Bardziej się obawiałem, że jeśli w końcu będę chciał sprzedać jakiś karabin i wymienić go na lepszy, to zwyczajnie nie będę mógł kupić nowego i musiałbym chodzić i szukać, aż jakimś cudem gdzieś tam w którymś miejscu trafię na lepszy i potem se go jakoś połatam.

Co do zbieractwa, widzę, że grasz ze zwiększonym udźwigiem. Rodzi się więc pytanie, jak to wszystko wygląda w praktyce, jeżeli ktoś gra ze standardowym udźwigiem, a zwiększa go jedynie artefaktami, co zwykle robię ja :thinking: Nie chcę, by moja postać potrafiła podnieść 800 kg, bo to już immersji trochę przeczy. A grając bez zwiększonego udźwigu naprawy broni byłyby trudne, bo części do broni chyba też swoje ważą, prawda?

@Archeont No tak, wszyscy narzekają na techników, że już nie naprawiają..

Na discord’zie nie jeden pytał ( w tym także ja ) co z tym fantem można zrobić, autora GAMMY. Odpowiedź była jednoznaczna wręcz niegrzeczna „…. tak ma być bo ja tak chcę " Koniec , kropka.

Niestety, ta funkcja zaszyta jest w kilku modach Groka więc nie ma jak jej wyłączyć nie psując całej gry. I co takiemu zrobisz … „ nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi .”

Udźwig zwiększyłem na samym początku ….. żeby szybko dojść do jakiejś rozsądnej kasy i… zostało. Czytałeś co napisałem o artefaktach, przyjrzałeś się fotkom ? 5x skór lukera i 30kg do udźwigu wpada ekstra.

Faktycznie teraz jest to mi już zupełnie niepotrzebne. W zasadzie kasy mam ca. ponad bańkę (?), jeśli upłynniłbym zgromadzoną kolekcję pancerzy , broni i reszty szrotu.

Odnośnie instrukcji, do tej pory zwiedziłem pół mapy i brakuje mi umiejętności produkcji / naprawy jednego elementu pancerza ---- stelażu egzoszkieletu. We wszystkim innym jestem samowystarczalny. Naprawa / upgrade każdej broni , pancerza, wyposażenia + produkcja amunicji, medykamentów etc. nie jest problemem.

" …niepochlebnie o niej opinie nie mogły wziąć się znikąd " ? No nie wiem, nie chcę nikomu niczego ujmować ……. Ja nie narzekam. Wiem w co gram

(w moda, bo tym jest Gamma – zmodyfikowanego następnymi 450 modami !! )

i jak, co z nimi zrobić by mi pasowało. Po to one są. Nie gra mną kieruje, tylko ja nią.

Pozdrawiam. :smiling_face:

1 polubienie