A propos BTR a w DM - tego przy laboratorium można spokojnie obchodzić lekkim łukiem na sprincie - tyle , że należy pamietać przy następnych powrotach - a kilka ich jeszcze będzie -że on tam jest .
Lepiej zaopatrzeć się w granaty i je po prostu rozwalić. Tak samo na posterunku wojskowym będą do rozwalenia kolejne.
Szczerze mówiąc - to rozwaliłem tylko jednego - w DM blokującego wyjście na Kordon.Reszta mi jakoś nie przeszkadzała- no i granatów zaoszczędziłem - było jak znalazł w Lab X 16.
I co z tą książką lotów? Przeczesałem Agtoprom i nic.
Po poinformowaniu Kostii, że Akim chce za karabin nie 3 tylko 6 artów ‘oko wrony’ obserwujemy wymianę wiadomości i dostajemy nowe zadanie: Książka lotów.
Udałem się oczywiście do rzeczonej bazy wojskowej na Agropromie, wyeliminowałem wszystkich sołdatów, znalazłem rzeczony sejf… i nic. Biegam po pustej bazie 20 minut, aż w końcu postanowiłem sprawdzić historię wiadomości (nie zwróciłem uwagi w natłoku walki [w co wątpię] lub wymiana wiadomości po prostu się NIE WYŚWIETLIŁA).
Przy wieży strażniczej wszedłem do podziemi, gdzie po walce z kontrolerem, biegającym kontrolerem i poltergeistami nastąpiła wymiana wiadomości z Adrenaliną i “la grande finale” czyli odstrzelenie kilku wojskowych, spośród których jeden miał przy sobie knigę lotów.
Wiadomości tekstowe w OP-2 są podzielone na “atmosferyczne” i “nieatmosferyczne”. Co za tym idzie, nie wszystkie są wyświetlane na ekranie. Niemniej takie na czerwono powinny się pojawiać. Pamiętam z OOP, że był problem z wyświetlaniem wiadomości w zależności od rozdzielczości ekranu. Nawet to zaznaczałem w opisie polonizacji. Może tu tkwi problem.
Dodałem kilka nowych kwestii
Minipodpowiedż w kwestii początków gry. Podczas pierwszej wizyty na Wysypisku proponuję przeszukać bagienka - pod taflą wody jest kilka miłych -jak mniemam -randomowych bonusików.
Przypadkiem trafiłem na amunicję , granaty , apteczki i trupka z kombinezonem Weteran1.
Najlepsze ceny za wszelkiego rodzaju strzelby (szczególnie Mossberg 590 12 Gauge, M4 Super 90) dostaniemy sprzedając je u… prof. Sacharowa na Jantarze.
Adrenalina skupuje w bardzo przystępnych cenach Czarne Kombinezony Monolitu.
Na tej samej zasadzie Kutwa najlepsze ceny za natowską broń (M4A1, LR300 itd.) W Barze wszelkiego rodzaju egzy po najlepszej cenie skupuje Petrenko tak jak z resztą każdą broń snajperską.
W Magazynach Wojskowych w skrzynce na przystanku, gdzie najemnicy pilnują przejścia na Dzicz znajduje się Snajperski LRS300 (info trzeba potwierdzić, możliwe że to randomowy spawn)
W ogóle warto rozbijać wszelkiego rodzaju skrzynki, skrzynie i skrzyneczki, które generują losowo artefakty, amunicję i leki. Bardzo szybko idzie w ten sposób zarobić F-1 albo meduzy, którymi gra zasypywała mnie od samego Kordonu aż do Magazynów Wojskowych. Często to właśnie te skrzyneczki ratowały mi życie.
Ważne!
Zbieramy PDA stalkerów. Za 40 sztuk Informator daje nam namiar na schowki, przy najrzadszych schowkach w menu AMK daje nam to spory zastrzyk utensyliów (zwłaszcza pancerzy i artefaktów; nie wiem dlaczego tak rzadko spawnuje mi broń)
Dodałem porady od @Junx oraz @boberm
W zadaniu “Zdobyć inferno” dla Sidorowicza dostajemy w pewnym momencie wskazówkę, że artefakt mają bandyci i wracają oni na bazę do DM przez wysypisko. Zalecenie jest, aby wyjść im na przeciw idąc do przejścia “Zapomniany Las - DM”. U mnie to nie zadziałało - bandyci się nie pojawili (zrespawnowali) . Należy gonić ich przez przejście na Wysypisko - wtedy jest OK.
Gdzie mam znaleźć PDA Ducha dla Sacharowa? I o co chodzi z tymi poszukiwaniami Ducha i kwestami od niego skoro on leży martwy w X16? To się jakoś logicznie później wyjaśni?
Wyjaśni się. A PDA Ducha znajdziesz w pomieszczeniu z wielkim mózgiem. Jak idziesz po schodach na górę to przy ścianach masz takie szafy z różnym oprzyrządowaniem. W jednej z tych szafek będzie leżało PDA.
Witam. Ma może ktoś wiedzę gdzie znajdę schowek kolekcjonera na kordonie? Chodzi głownie że pod wagonem na nasypie go nie ma, pomiędzy skałami za gospodarstwem za nasypem go nie ma, mam jeszcze trzecią informacje że jest na drzewie w lasku za posterunkiem wojskowym przeszukałem te drzewa i nie widzę może jest jakoś ukryty? Może ktoś pomóc? które to drzewo albo jakiś namiar przybliżony na lokacji?
Dzięki serdeczne pomogło.
odnośnie zadania dla barmana ( zbiór zapasów wódki, cygar itp ) to muszę sam to nazbierać czy gdzieś na barze jest schowek z całością ?. Patrzyłem już w 2 poradniki ale samo zdjęcie mi nie wyjaśnia o jakie miejsce w barze chodzi
I dlaczego trupy randomowych NPC nie znikają po przejściu ? na inną lokacje
@Gh0sTp - W Op-ku nie ma nic na skróty - musisz sam “uklepać” całość zamówienia - minus papierosy , bo te dostaniesz od Kuzniecowa za quest zbieracki z AK.
A trupki - no cóż - zwierz w Zonie widocznie nie był głodny😁.