Jest też prolog do niego o nazwie Złoty Kufer 1, ale słabiutki. Tyle tylko, że dowiesz się jak autor moda chowa schowki i skąd nazwa modów Złoty Kufer.
@Wolin12 Jeśli przechodzisz ZP po raz pierwszy w oryginale ( ?smile_0096?), bez modów zmieniających choćby trochę fabułę, chcąc jednak poprawić grafikę moda na bardziej współczesną, to możesz wykorzystać jakiegoś moda graficznego. Ten co pokazuję, jest jednym z wielu.
I taka mała podpowiedź. Poczytaj w temacie moda, jak rozegrać misję z Morganem w Leśnictwie, na czyje zlecenie ją wykonać. Ma ona trzy rozwiązania, z czego jedno dodaje spory kawałek ciekawej gry. Warto się z tą misją zapoznać.
Znów będę Wam zawracał głowę Jestem właśnie po skończeniu moda OGSM Extended. Grę ukończyłem w tempie jak dla mnie wręcz rekordowym, a to tylko i wyłącznie dlatego, że przy okazji trafiło mi się jeszcze L4. Normalnie bawiłbym się co najmniej do marca. Wrażenia mam jak najbardziej pozytywne Ani razu nie miałem wylotu. Graficznie również mi się podobało, aczkolwiek pod tym względem nadal na szczycie dla mnie pozostaje Autumn Aurora 2.1 dla Cienia Czarnobyla. Mimo to, bardzo fajnie było przypomnieć sobie po latach Czyste Niebo.
Myślę co by tu kolejnego wrzucić na pulpit? W prawdzie @kondotier - tu bardzo dziękuję - polecał mi kilka postów wstecz Złoty Kufer (część II) i nie ukrywam, że ów mod mnie kusi! Podobnie zresztą jak któraś z części Radiophobii. Wpadłem jednak na coś takiego jak Lost Alpha Developer’s Cut Extended. Od razu napiszę, że w Lost Alpha nigdy ni grałem. Owszem czytałem o tym modzie kilka lat temu gdy się pojawił, że to takie „otarcie łez” po tym gdy prace nad grą Stalker 2 zostały wstrzymane. Czytałem również wówczas wiele skrajnych opinii zarówno za jak i przeciw. Ale w owym czasie miałem akurat inne rozrywki i ten tego, niż gry komputerowe. Dlatego nieśmiało zapytam Was o zdanie, czy warto?
@hebel447 w Lost Alpha Developers Cut 1.4007 jeszcze z weapon packiem warto, dla wielu jest bidnie jeśli chodzi o fabułę i ilość zadań w stosunku do tak wielkich map, po których chodzimy. Ale gamepleyowo jest fajnie i jest taki klimat “stalkerzenia”. Wersję Extended za to bym odradził głównie przez utrudnienia jakie wprowadzono, nawet chyba nie było można robić zapisów w dowolnym momencie tylko przy ogniskach na mapie o ile mnie pamięć nie myli.
@hebel447 W Twoim przypadku warto jest zagrać w każdego spolszczonego moda. Powtórzę, w każdego. Spolszczone mody i tak już są wybrańcami. Masz tak wielkie zaległości, że aż Ci zazdroszczę. Masz w co grać i nie martwić się, jaki będzie następny. Tylko w ten sposób możesz poznać cały urok modów stalkerskich. Wybiórcze granie, to jak tylko zlizywanie lukru z pączka. Graj po kolei, np. wg listy najlepiej ocenianych . Zawsze to jakaś wskazówka, dostępna bez pytania.
A co dotyczy LA, są tacy co się nią zachwycają. Takie ich prawo. Ja przeszedłem tylko pierwszą, spory kawałek drugiej i to mi wystarczyło. Bo jest to tylko wyobrażenie, jak powinna wyglądać pierwsza gra stalkerska. Nie zrozum mnie źle i nie pomyśl, że Ci odradzam gry w nią. Wręcz odwrotnie. Trzeba zagrać, aby wiedzieć co odrzucono, a fani stalkera wyjęli z kosz i posklejali.
@hebel447 W Twoim przypadku warto jest zagrać w każdego spolszczonego moda. Powtórzę, w każdego. Spolszczone mody i tak już są wybrańcami. Masz tak wielkie zaległości, że aż Ci zazdroszczę. Masz w co grać i nie martwić się, jaki będzie następny. Tylko w ten sposób możesz poznać cały urok modów stalkerskich. Wybiórcze granie, to jak tylko zlizywanie lukru z pączka. Graj po kolei, np. wg listy najlepiej ocenianych . Zawsze to jakaś wskazówka, dostępna bez pytania.
Święte słowa @kondotier święte słowa! Dlatego też wertuję cały czas niniejsze forum, znaleziony mod wklepuję w YouTube i albo jestem zafascynowany albo rozczarowany tym co widzę. Aktualnie zastanawiam się nad wspomnianym powyżej Lost Alpha oraz modami z serii ReBorn.
@hebel447 Powiem krótko. LA przy Rebornach, to spacer po parku. Patrząc na to co ze stalkerzenia masz za sobą, a jest tego niewiele, to choć ja jestem zwolennikiem i propagatorem Odrodzonych, radzę z nimi jeszcze poczekać. Pograj na razie jeszcze w inne mody, te co wcześniej miałeś zaproponowane. Na Odrodzonych przyjdzie właściwy czas. Masz w nich takie lokacje, które nie występują w podstawkach, a są z modów. Są często też takie robione od zera. A ich znajomość w Odrodzonych, to połowa sukcesu. Są też mody jednej lokacji zrobionej od podstaw. Ich też warto będzie poznać. Które to są podpowiemy.
A wideo poradnikami z YT się za bardzo nie sugeruj. Niektórzy ich “twórcy” potrafią tak spieprzyć rozgrywkę nawet najlepszego moda, że faktycznie może odstręczyć od gry.
@kondotierJak zawsze bardzo serdeczne dzięki! A zatem, skoro jestem dopiero co po OGSM Remaster (zaś parę lat wstecz przeszedłem A.A.2.1) to co by tu teraz? Rzeczywiście L.A.? Czy może coś innego na podbudowie Czystego Nieba lub Zewu Prypeci?
@hebel447 no jest tyle tych modów, że masz w czym wybierać, masz opisy modów, do tego ich długość więc możesz sobie wybrać np na start jakieś szybsze krótsze.
…a mogę jeszcze zapytać? Skoro za przynudzanie nie dostałem jeszcze od władz niniejszego forum „banana”, to zaryzykuję
Przeglądam zgodnie z Waszą sugestią mody do Zewu Prypeci. Co sądzicie o takim np. SGM 2.2 Lost Soul Final? Jak pisałem kilka postów wcześniej, podstawka Zewu Prypeci od początku mi nie podchodziła i uważam ją za najsłabszą część trylogii… Nie mniej, może zmodyfikowana powyższym modem, z nowymi lokacjami itp. gra mi się spodoba?
@hebel447 no któregoś SGMa możesz brać spokojnie bo mocno rozbudowuje Zew Prypeci czy to questowo, czy też o uzbrojenie, pancerze, przedmioty itp, a którego to już sobie wybierz samemu wg własnego uznania.
@pacjent1972 Sęk w tym że nie jest jasno napisane. Dlatego zapytałem w jaki sposób zainstalować…?
Z całym szacunkiem kolego, ale jaśniej się nie da opisać w “Instalacji” i “linkach do pobrania” stawiania moda. Zapewniam że w skali 1-5 ten mod do zainstalowania to 1.
Dodatkowo znajdziesz też różne Winter Mod-y np do Anomaly, Call of Chernobyl chyba też do Solianki, pewnie i do Sgm-ów wystarczy w googla wpisać np stalker anomaly Winter Mod czy coś w tym stylu i któryś sobie wybrać